Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sud_org2011.rtf
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.94 Mб
Скачать

§ 6. Кадри органів прокуратури. Класні чини працівників органів прокуратури. Заохочення й дисциплінарна відповідальність прокурорів і слідчих прокуратури

Стаття 46 Закону України «Про прокуратуру» встановлює вимоги до осіб, які призначаються на посади прокурорів і слідчих. Прокурорами і слідчими можуть призначатися громадяни України, які мають вищу юридичну освіту, необхідні ділові й моральні якості. Особи, які не мають досвіду практичної роботи за спеціальністю, проходять в органах прокуратури стажування строком до одного року. Порядок стажування визначається Генеральним прокурором України. Особи, вперше призначені на посади помічників прокурорів, прокурорів управлінь, відділів, слідчих прокуратури складають «Присягу працівника прокуратури», текст якої затверджено Верховною Радою України. Процедура її прийняття визначається Генеральним прокурором України.

На посади прокурорів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва й Севастополя та прирівняних до них прокурорів призначаються особи віком не молодше 30 років, які мають стаж роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше 7­ми років, а на посади районних і міських прокурорів — віком не молодше 25 років зі стажем роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше 3­х років.

Прокурори і слідчі прокуратури підлягають атестації, порядок якої визначається Положенням про порядок проведення атестації прокурорсько­слідчих працівників органів прокуратури України, затвердженим наказом Генерального прокурора України від 12.09.2005 р. № 2958ц з подальшими змінами.

Так, атестації підлягають стажисти — претенденти на посади помічників прокурорів чи слідчих, проку­рорсько­слідчі працівники та професорсько­ви­кла­дацький склад навчальних закладів Генеральної прокуратури України, які обіймають посади, за якими передбачено присвоєння класних чинів, а в органах військової прокуратури — військових звань, зі стажем роботи в органах прокуратури не менше шести місяців.

Особи з вищою юридичною освітою, які мають стаж роботи за фахом не менше одного року в інших правоохоронних органах, адвокатурі, нотаріаті, органах законодавчої, виконавчої чи судової влади можуть бути атестовані, як правило, після шести місяців роботи в органах прокуратури.

Особи з вищою юридичною освітою, які не мають стажу роботи за фахом, проходять стажування та атестацію в порядку, визначеному для стажистів.

Атестація прокурорів, слідчих і працівників Академії, яким присвоєні класні чини, проводиться один раз у п’ять років, а дострокова:

— при висуненні на керівні посади та переведенні до вищестоящих прокуратур, якщо з часу проведення попередньої атестації пройшло більше року;

— у разі невиконання чи неналежного виконання службових обов’язків.

Дострокова атестація може призначатися за ініціативою безпосереднього керівника або керівника вищого рівня.

Атестація військових прокурорсько­слідчих працівників проводиться з урахуванням особливостей проходження ними військової служби.

Стажисти підлягають атестації після закінчення стажування, але не раніше шести місяців від дня призначення на посаду.

Сумісництво служби в органах прокуратури з роботою на підприємствах, в установах чи організаціях, а також з будь­яким підприємництвом не допускається, за винятком наукової й педагогічної діяльності.

Не можуть бути прийняті на посаду прокурора або слідчого прокуратури особи, які були засуджені за вчинення злочину, за винятком реабілітованих.

Військовими прокурорами і слідчими призначаються громадяни України із числа офіцерів, які проходять військову службу або перебувають у запасі і мають вищу юридичну освіту. Військовослужбовці військових прокуратур у своїй діяльності керуються Законом України «Про прокуратуру» і проходять службу відповідно до Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» та інших законодавчих актів України, якими встановлено правові й соціальні гарантії, пенсійне, медичне та інші види постачання й забезпечення, передбачені законодавством для осіб офіцерського складу Збройних Сил України.

Прокурорам і слідчим органів прокуратури, працівникам науково­навчальних закладів прокуратури присвоюються класні чини залежно від займаних посад і стажу роботи. Порядок присвоєння й позбавлення класних чинів визначається Положенням про класні чини працівників прокуратури України, затвердженим Верховною Радою України.

Класні чини державного радника юстиції України, державного радника юстиції І, II, III класів присвоюються Президентом України, інші — Генеральним прокурором України.

За сумлінне виконання службових обов’язків прокурори і слідчі заохочуються. За тривалу й бездоганну службу вони можуть бути нагороджені Генеральним прокурором України нагрудним знаком «Почесний працівник прокуратури України» з одночасним врученням грамоти Генерального прокурора. Заходами заохочення є також: подяка, грошова премія, подарунок, цінний подарунок, дострокове присвоєння класного чину або підвищення в класному чині. За особ­ливі заслуги в роботі працівники прокуратури можуть бути представлені до нагородження державними нагородами і присвоєння почесного звання «Заслужений юрист України».

За порушення закону, неналежне виконання службових обов’язків чи вчинення ганебного вчинку прокурори і слідчі несуть відповідальність згідно з Дисциплінарним статутом прокуратури України, затвердженим Верховною Радою України. До про­ку­­рорсько­слідчих працівників можуть застосовуватися такі дисциплінарні стягнення, як догана, пониження в класному чині, пониження в посаді, позбавлення нагрудного знака «Почесний працівник прокуратури України», звільнення, звільнення з позбавленням класного чину. Дисциплінарне стягнення має відповідати ступеню вини та тяжкості проступку. У разі вчинення працівником діяння, не сумісного з перебуванням на роботі в органах прокуратури, його звільнення провадиться незалежно від часу вчинення проступку.

Розділ ХІ  Органи досудового розслідування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]