Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sud_org2011.rtf
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.94 Mб
Скачать

§ 4. Принципи організації й діяльності органів прокуратури

Діяльність прокуратури будується на певних принципах.

Принципи організації й діяльності прокуратури — це закріплені у Конституції та в інших законах України основоположні вимоги, що виражають призначення прокуратури в державі й суспільстві, визначають завдання й повноваження прокурорів, зміст і характер правових заходів і засобів нагляду за точним і одноманітним виконанням законів у державі. Вони містять ознаки та якості, що допомагають відокремити органи прокуратури від інших державних органів, у тому числі й від правоохоронних.

Особливості принципів організації й діяльності органів прокуратури закріплені в законах:

1) загальнообов’язковий характер (тобто їх дотримання) — це вимога, що пред’являється не тільки до прокурорів, а й до всіх органів державної влади й управління, політичних партій і громадських рухів, посадових осіб, за законністю діяльності яких здійснюють нагляд прокурори;

2) обов’язковість їх виконання для громадян, дотримання законів, за якими прокурори здійснюють нагляд.

До принципів прокурорського нагляду належать положення, засновані на Конституції України. Вони сприяють становленню органів прокуратури як незалежного державного органу з наданням йому необхідних повноважень для виконання поставлених перед ними завдань. Такими є нижченаведені принципи.

Принцип єдності й централізації органів прокуратури. Відповідно до ст. 121 Конституції України та ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» органи прокуратури становлять єдину централізовану систему, яку очолює Генеральний прокурор України, з підпорядкуванням нижчестоящих прокурорів вищестоящим. Цей принцип означає єдність мети й завдань, що стоять перед прокуратурами всіх ланок, і характеризується спільністю форм і методів, засобів нагляду за виконанням законів, єдністю заходів прокурорського реагування на виявлені порушення закону, а також вжиття заходів щодо запобігання останнім. Згідно з принципом єдності вищестоящий прокурор має право передати свої повноваження нижчестоящому, а також узяти на себе повноваження нижчестоящих прокурорів.

Принцип незалежності прокуратури означає, що вона незалежна від будь­яких органів державної влади, посадових осіб, громадських об’єднань чи їх органів. Вона здійснює свої повноваження на підставі додержання Конституції України та чинних на території держави законів, незважаючи на будь­які місцеві відмінності й усупереч яким би то не було місцевим впливам. Працівники прокуратури не вправі належати до будь­яких політичних партій чи рухів.

Принцип рівного захисту прав і свобод громадян полягає в тому, що органи прокуратури в межах своєї компетенції захищають права і свободи громадян на засадах їх рівності перед законом, незалежно від національного чи соціального походження, мови, освіти, ставлення до релігії, політичних переконань, службового чи майнового стану та інших ознак. Цей принцип зобов’язує прокурорів вживати заходів щодо усунення порушень закону, хто їх вчинив, поновлення порушених прав і притягнення у встановленому законом порядку до відповідальності осіб, які допустили ці порушення.

Виконуючи вимоги цього принципу, прокурори вживають усіх заходів до забезпечення охорони прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб (наприклад, тих, які беруть участь у кримінальному процесі), швидкого й повного розкриття злочинів, викриття винних і правильного застосування закону з тим, щоб кожен, хто вчинив правопорушення, був притягнутий до відповідальності і щоб жоден невинуватий не був покараний, як того й вимагає КПК України. Прокурор, як і суд, слідчий та орган дізнан­ня, зобов’язаний у межах своєї компетенції порушити кримінальну справу в кожному випадку виявлення ознак злочину, вжити всіх передбачених законом заходів до встановлення його події, осіб, винних у вчиненні злочину, та до їх покарання (ст. 4 КПК України). У той же час на прокурора покладається відповідальність стосовно того, щоб ніхто не був притягнутий як обвинувачений, інакше ніж на підставах й у порядку, встановлених законом (ст. 5 КПК).

Принцип гласності щодо діяльності органів прокуратури припускає відкритість, повноту й достовірність інформації про функціонування прокуратури, а також поінформованість державних органів влади й населення через засоби масової інформації про дійсні цілі, характер роботи органів прокуратури, а також про стан законності й заходи щодо її зміцнення. Органи прокуратури діють гласно в тій мірі, яка не супе­речить вимогам закону про охорону прав і свобод громадян, про державну та іншу таємницю тощо.

Крім названих, прокуратура у своїй діяльності керується такими принципами, як пріоритетність прав людини і громадянина; верховенство права; законність.

При розгляді конкретних справ кожен прокурор приймає рішення самостійно й одноособово на підставі свого переконання, дотримуючись рівності всіх громадян перед законом і судом, презумпції невинуватості, справедливості й законності.

Гарантії незалежності прокуратури у здійсненні повноважень та обов’язковість виконання вимог прокурора. Вплив у будь­якій формі на працівника прокуратури з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або домогтися прийняття неправомірного рішення тягне передбачену законом відповідальність (ст. 7 Закону України «Про прокуратуру»). Вимоги прокурора, що відповідають чинному законодавству, є обов’язковими для всіх органів, підприємств, установ, організацій, посадових осіб та громадян і виконуються невідкладно або в передбачені законом чи визначені прокурором строки (ст. 8 зазначеного Закону).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]