Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sud_org2011.rtf
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.94 Mб
Скачать

§ 3. Організація роботи та забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Вища кваліфікаційна комісія суддів України обирає зі свого складу відкритим або таємним голосуванням голову Комісії, одного заступника голови, секретаря Комісії. Обраним вважається кандидат, за якого проголосувала більшість від загального складу Комісії.

Голова Комісії організовує роботу Комісії, визначає обов’язки заступника, веде засідання Комісії. Обо­в’язки голови Комісії в разі його відсутності виконує заступник голови Комісії, а за відсутності заступника голови — член Комісії, обраний за квотою з’їзду суддів України, який має більший стаж роботи на посаді судді. Голова Комісії визначає дату, час і місце проведення засідання Комісії, перелік питань, що виносяться на засідання, і не пізніш як за десять днів до засідання повідомляє про це особу, щодо якої має розглядатися питання.

Секретар Комісії здійснює підготовку засідань Комісії та несе відповідальність за організацію діловодства Комісії. Порядок роботи Комісії визначається її Регламентом, прийнятим більшістю від загального складу Комісії.

Засідання Комісії проводяться відкрито і гласно, крім випадків, установлених законом. Засідання Комісії є повноважним, якщо в ньому бере участь не менше двох третин від загального складу Комісії.

Рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України приймається більшістю від її загального складу. Голосування проводиться за відсутності особи, щодо якої вирішується питання, і запрошених осіб.

Рішення Комісії викладаються в письмовій формі. У рішенні зазначаються дата і місце прийняття рішення, склад Комісії, питання, що розглядалося, мотиви прийнятого рішення. Рішення підписується головуючим і членами Комісії, які брали участь у засіданні. За наявності окремої думки вона викладається членом Комісії у письмовій формі і додається до справи, про що головуючий повідомляє на засіданні, але зміст окремої думки виголошенню на засіданні не підлягає.

Рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ук­раїни може бути оскаржене до суду в порядку, встановленому процесуальним законом. У випадках, передбачених Законом України «Про судоустрій і статус суддів», рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може бути оскаржене до Вищої ради юстиції.

Згідно зі ст. 98 цього Закону організаційне забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснює секретаріат, працівники якого призначаються на посаду та звільняються з посади головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Розмір заробітної плати працівників секретаріату, їхнє побутове забезпечення і рівень соціального захисту визначаються Законом України «Про державну службу», іншими нормативно­правовими актами і не можуть бути меншими, ніж у відповідних категорій державних службовців апаратів центральних органів виконавчої влади.

Кабінет Міністрів України встановив посадовий оклад для керівника секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в розмірі 2461 грн. Відповідна постанова від 10 листопада 2010 р. № 1023 опублікована на урядовому сайті. Згідно з постановою Кабінет Міністрів України встановив посадові оклади для керівних працівників та спеціалістів секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Таким чином, місячний оклад керівників служби дисциплінарних інспекторів, директорів департаменту, начальників самостійного управління становитиме 2226 грн – 2290 грн. Місячний оклад начальника відділу в складі департаменту, управління, радника голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, помічника голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; дисциплінарного інспектора становитиме 2033 грн – 2060 грн. Місячний оклад начальника самостійного відділу встановлюється на рівні 2135 грн. Завідувач сектора у складі управління, відділу отримуватиме 2097 грн. Завідувач самостійного сектору отримуватиме від 2087 грн до 2113 грн. Головний консультант, головний спеціаліст, помічник­кон­сультант отримуватимуть від 1605 грн до 1659 грн. Провідний спеціаліст, старший консультант отримуватимуть від 1552 грн до 1605 грн. Спеціаліст 1 категорії; консультант отримуватимуть від 1204 грн до 1311 грн.

За членами Комісії зберігаються гарантії матеріального, соціального та побутового забезпечення, передбачені законодавством відповідно для суддів, працівників Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України та представника Упов­новаженого Верховної Ради України з прав людини. При цьому заробітна плата (грошове забезпечення) виплачується виходячи з окладів за посадами, які обіймають ці особи в органах, з яких вони відряджені. Членам Комісії, які призначені з’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, виплачується заробітна плата у розмірі середньомісячної заробітної плати інших членів Комісії.

Виплата грошового забезпечення провадиться за рахунок коштів Державного бюджету України.

Відповідно до ст. 98 Закону України «Про судо­устрій і статус суддів», діє служба дисциплінарних ін­спекторів, до складу якої входять тридцять три дисциплінарних інспектори. Ця служба діє з метою здійснення членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України належної перевірки наявності підстав для притягнення суддів місцевих та апеляційних судів до дисциплінарної відповідальності. За кожним членом Комісії закріплюється три дисциплінарних інспектори, які призначаються на посаду та звільняються з посади головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за пропозицією відповідного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Ці інспектори за дорученням члена Комісії попередньо аналізують заяви та повідомлення про неправомірні дії суддів із метою виявлення підстав для відкриття дисциплінарних справ та здійснення перевірок.

Розділ IX ВИЩА РАДА ЮСТИЦІЇ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]