Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sud_org2011.rtf
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.94 Mб
Скачать

§ 5. Слідчий апарат, його структура

Слідчий апарат органів прокуратури складається зі слідчих, старших слідчих і слідчих з особливо важливих справ.

У Генеральній прокуратурі України є Управління з розслідування особливо важливих справ, яке включає до свого складу 3 слідчих відділи, де працюють слідчі з особливо важливих справ і старші слідчі з особ­ливо важливих справ, які призначаються Генеральним прокурором України.

У прокуратурах обласного рівня функціонують слідчі управління й відділи, в яких працюють старші слід­чі і слідчі з особливо важливих справ, які призначаються на посаду і звільняються з неї прокурором відповідної прокуратури (обласної і прирівняної до неї).

У прокуратурах районів і міст є слідчі і старші слідчі, які призначаються на посаду і звільняються з неї прокурором Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва й Севастополя.

Слідчий апарат органів Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України складається зі слідчих, старших слідчих, слідчих з особливо важливих справ і старших слідчих з особливо важливих справ.

У Міністерстві внутрішніх справ України створено Голов­не слідче управління, де працюють слідчі, старші слідчі, слідчі з особливо важливих справ і старші слідчі з особливо важливих справ.

В обласних і прирівняних до них управліннях Міністерства внутрішніх справ створені слідчі управління, в яких працюють слідчі, старші слідчі, слідчі з особливо важливих справ.

У міських і районних відділах (управліннях) внут­рішніх справ є слідчі групи і слідчі відділення, де працюють слідчі і старші слідчі.

Керівництво слідством в органах прокуратури, МВС, СБУ й податкової міліції здійснюють начальники слідчих підрозділів.

Концепцією судово­правової реформи 1992 р. було передбачено створення єдиного слідчого апарату, — оскільки вважалося, що таке об’єд­нання органів досудового слідства усуне «розпилення» сил, паралелізм у роботі, сприятиме повнішому технічному оснащенню слідчих, посилить їх взаємодію з органами дізнан­ня, що в результаті підвищить рівень досудового розслідування в цілому. Існує й протилежна позиція, яка обґрунтовує доцільність розгалуженості слідчого апарату. Вона сформульована в Концепції реформування кримінальної юстиції в Україні, затвердженої Ука­зом Президента України № 311­2008 від 8 квітня 2008 р., згідно з якою органи досудового слідства будуть реформовані в систему досудового слідства. Так, п. 9 Перехідних положень Конституції України перед­бачається, що прокуратура продовжує виконувати функцію розслідування злочинів до сформування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування.

Строки і зміст реформування слідчих апаратів прокуратури, МВС, СБУ та податкової міліції в єдину систему досудового слідства Конституцією не визначено. Це залежить від темпів реалізації судово­пра­вової реформи в Україні.

Розділ ХІІ  органи внутрішніх справ

§ 1. Поняття органів внутрішніх справ

Органи внутрішніх справ — це сукупність державних спеціалізованих установ, підпорядкованих Міністерству внутрішніх справ України, які виконують правоохоронні та правозастосовні функції з підтримання правопорядку в державі.

Чинне законодавство, встановлюючи їх загальні зав­дання, відводить їм специфічне місце серед правоохоронних органів. На органи внутрішніх справ як такі, що діють оперативно й цілодобово, покладається основний тягар правоохоронної роботи з підтримання правопорядку: виконання різнобічних завдань із профілактики, виявлення, усунення правопорушень і притягнення правопорушників до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Здійснюючи свої повноваження, органи внутрішніх справ виступають як правозастосовчі органи, тому їхню діяльність доречно характеризувати як правоохоронну. Виходячи із завдань, що стоять перед ними, слід підкреслити, що їхня правоохоронна діяльність є досить розгалуженою, вона виступає важливою гарантією законності і правопорядку. Складаючи окрему систему, органи внутрішніх справ працюють у структурі й під керівництвом Міністерства внутрішніх справ України, яке виступає державним органом виконавчої влади і здійснює в межах своєї компетенції державне керівництво у сфері захисту прав та свобод людини і громадянина, охорону правопорядку, забезпечення громадської безпеки і безпосередньо розгалужує основні напрямки діяльності органів внутрішніх справ і внутрішніх військ МВС України53.

Діяльність МВС України у сфері забезпечення прав людини ґрунтується на принципі, що права і свободи людини є невідчужуваними й непорушними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]