Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sud_org2011.rtf
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
4.94 Mб
Скачать

§ 1. Конституційний Суд України — єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні

Для гарантування верховенства конституції як основ­ного закону держави існує конституційна юрисдикція, сутність якої полягає в юридичній перевірці судом законів та інших нормативно­правових актів на відповідність конституції і визнанні їх у разі неконституційності нечинними. Конституційне правосуддя у різних державах здійснюється судами загальної юрисдикції, або спеціалізованими. У першому випадку конституційність нормативно­правових актів перевіряють або будь­які суди загальної юрисдикції за звичайною процедурою при розгляді конкретних судових справ (децентралізація юрисдикції), або тільки найвищий суд загальної юрисдикції (централізована юрисдикція). У другому випадку конституційне правосуддя здійснюють спеціально утворені конституційні суди через процедуру конституційного судочинства.

Згідно зі ст. 147 Основного Закону Конституційний Суд України є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні, він вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції та законів України. Основи його статусу визначені Основним Законом держави (розділ VІІІ «Правосуддя» і розділ ХІІ «Конституційний Суд України»). Це орган судової влади, який має правосудну природу й за характером своєї діяльності здійснює конституційне правосуддя у визначеній законом формі конституційного судочинства.

Відповідно до ст. 2 Закону України від 16 жовтня 1996 р. «Про Конституційний Суд України» завданням цього Суду є гарантування верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій територій України. Відповідно до Конституції в Україні визнається й діє принцип верховенства права (ч. 1 ст. 8), її основою є права і свободи людини, які визнаються в державі найвищою соціальною цінністю, разом із гарантіями визначають зміст і спрямованість її діяльності. Утвердження й забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави (ст. 3). У зв’язку із цим головне соціальне призначення Конституцій­ного Суду України — забезпечення верховенства права, захист прав і свобод людини, розв’язання юридичних (конституційно­правових) спорів (суперечок, конфліктів) між більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України й опозицією, між законодавчою й виконавчою гілками влади, бути їх правовим арбітром і противагою можливому зловживанню ними своїми повноваженнями.

Конституційний Суд України здійснює судову владу у формі розгляду відповідних справ. Його діяльність ґрунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повного і всебічного розгляду справ та обґрунтованості прийнятих ним рішень.

§ 2. Порядок формування і структура Конституційного Суду України

Відповідно до Основного Закону Конституційний Суд України складається з вісімнадцяти суддів (ч. 1 ст. 148).

Президент, Верховна Рада та з’їзд суддів України призначають по 6 суддів Конституційного Суду України (ч. 2 ст. 148). Акти Президента України про призначення суддів Конституційного Суду скріплюються підписами Прем’єр­міністра України й міністра, відповідального за акт та його виконання (ч. 4 ст. 106).

Порядок призначення суддів Конституційного Суду України визначений Законом України «Про Конституційний Суд України» (статті 6–8). За цим законом Президент України консультується з Прем’єр­мініст­ром та Міністром юстиції України щодо кандидатур на посади суддів Конституційного Суду України. Призначеною на посаду судді Конституційного Суду України вва­жається особа, про призначення якої видано Указ Президента, скріплений підписами Прем’єр­міністра та Міністра юстиції України. У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду Украї­ни, який призначався Президентом України, Президент у місяч­ний строк призначає на цю посаду іншу особу.

Верховна Рада України призначає суддів Конституційного Суду таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. Пропозиції щодо кандидатур на ці посади вносить Голова Верховної Ради України; також можуть вно­сити не менше однієї чверті народних депутатів від конституційного складу Верхов­ної Ради. При цьому депутат має право поста­вити підпис під про­позицією про висунення лише однієї кандидатури і ці підписи депутатів не відкликаються. Відповідний Комітет Верховної Ради подає їй свої висновки щодо кожної кан­дидатури на посаду судді Конституційного Суду України, внесеної у встановленому порядку. Призначеними на посади суддів Конституційного Суду України вва­жаються кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів депутатів, але більше половини голосів депутатів від конституційного складу Вер­ховної Ради. Якщо кілька кандидатів набрали однакову кіль­кість голосів і після їх призначення було б перевищено необхідне для призначення число суддів, щодо них проводиться повторне голосування.

За результатами голосування Головою Верховної Ради підписується постанова Верховної Ради України про призначення суд­дів Конституційного Суду Ук­раїни.

При припиненні повноважень судді Конституційного Суду Украї­ни, який призначався Верховною Радою України, Верховна Рада у місячний строк призначає на цю посаду іншу особу.

З’їзд суддів України за пропозицією своїх делегатів відкритим го­лосуванням більшістю голосів присутніх визначає кан­дидатури на посади суддів Конституційного Суду України для включен­ня в бюлетені для таємного голосування. Призначеним на посаду судді Конституційного Суду України вва­жається кандидат, який у результаті таємного голосування одержав більшість голосів від числа обраних делегатів з’їзду суддів України. Якщо голосування провадиться щодо кандидатур, число яких пере­вищує квоту, призначеними вважаються кандидати, які набрали більше голосів, ніж інші кандида­ти на ці посади.

За результатами голосування головуючим і секретарем з’їзду підписуються рішення з’їзду суддів України про призначення суддів Конституційного Суду України.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, який призначався з’їздом суд­дів України, з’їзд у тримісячний строк призначає на цю посаду іншу особу.

Згідно з ч. 5 ст. 148 Конституції України Голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду зі складу його суддів шляхом таємного голосування лише на один трирічний строк. Голова Конституційного Суду України очолює його й організовує діяльність суду. Він має двох заступників, які обираються за пропозицією Голови Конституційного Суду лише на один трирічний строк таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів у тому ж порядку, як здійснюються вибори Суду.

У складі Конституційного Суду України утворюються колегії суддів для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за консти­туційними поданнями і для розгляду питань щодо від­криття провадження у справах за конституційними зверненнями.

Організаційне, науково­експертне, інформаційно­довідкове та інше забезпечення діяльності Конституційного Суду Украї­ни здійснює його Секретаріат на чолі з керівником Секретаріату Конституційного Суду Украї­ни.

Суддя Конституційного Суду Украї­ни має наукового консультанта й помічника, які виконують доручення судді Конституційного Суду Украї­ни зі справ конституційного провадження. Науковий консультант і помічник судді є державними службовцями.

Для забезпечення Конституційного Суду Украї­ни нормативно­правовими актами, науковою й іншою спеціальною літературою функціонує бібліотека Конституційного Суду Украї­ни. Друкованим органом Конституційного Суду Украї­ни є «Вісник Конституційного Суду Украї­ни».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]