Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TOE_kniga_chast1.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
45.68 Mб
Скачать

1.13. Пересилання електроенергії постійного струму по двопровідній лінії

С

Рис. 1.50. Передача електричної енергії постійного струму по двопровідній лінії.

хема, зображена на рис. 1.50, відповідає спрощеному розрахунко­вому варіантові лінії електропересилання (ЛЕП) постійного струму. Тут нехтуємо струмами вито­ку в ізоляції, ураховуємо тільки резистивний опір проводів лінії (прямого і зворотного проводу) rл. Нехай напруга на початку лінії електропересилання U1 підтримується незмінною в усіх режимах роботи лінії, навантаження якої здійснюється еквівалентним резистором r2, що змінюється від r2 =∞ (неробочий режим лінії) до r2= 0 (коротке замикання лінії).

Струм у досліджуваній схемі: I = U1 / (rл + r2). Напруга приймача електроенергії:

U2 = U1-rлI.

(1.84)

Спад напруги в проводах лінії

.

(1.85)

На рис. 1.50,в показана залежність напруги U2 та спаду напруги в прямо­му і зворотному проводі лінії від відстані (х), якщо задане навантаження. Потужність джерела енергії:

P1=U1I=U12/(rл+r2).

(1.86)

Втрати потужності в лінії

Потужність приймача електроенергії:

(1.87)

Коефіцієнт корисної дії (ККД) лінії електропересилання:

(1.88)

На рис. 1.50,б подано характеристики лінії електропересилання залежно від струму I, побудовані на підставі співвідношень (1.84) – U2I, (1.85) – U(I) (1.86) – Р1(І), (1.87) –Р2(I) та (1.88) – .

Характеристика U2(I) є рівнянням прямої лінії, що проходить через точки з координатами U2= U1, якщо I = 0 (неробочий режим лінії r2 = ) та U2 = 0, як­що I = Ік = U1/rл (коротке замикання лінії r2 = 0). Характеристика Р1(I) також є рівнянням прямої лінії, що проходить через точки з координатами Р1 = 0, для I = 0 та P1 =U12/rл, для I =Iк. Характеристика Р2(I) – рівняння параболи, що пе­ретинає вісь абсцис у точках I = 0 та I = Iк. Максимальне значення потужності Р2 знайдемо з умови екстремуму її виразу (1.87), а саме:

звідки

(1.89)

що має місце при r2 = rл, тобто

(1.90)

Під час передавання максимальної потужності по лінії її ККД

Отже, на підставі спрощення математичної моделі ЛЕП постійного струму доходимо до висновку про економічну недоцільність транспор­тування по такій лінії максимальної потужності. У реальних силових ЛЕП оптимальним є передавання потужності, якому відповідають значення ККД лінії η = 0,94...0,96, тобто вона значно менша від максимальної, визначеної за формулою (1.90). В режимі, близькому до передачі максимальної потуж­ності, працюють лінії зв'язку. В цих лініях передаються малі потужності і ККД відіграє не таку важливу роль. Важливо, щоб до абонента дійшла мак­симальна потужність.

Втрата потужності в лінії електропересилання:

(1.91)

де ρ – питомий опір проводів лінії; l – її довжина; S – поперечний переріз про­водів.

З (1.91) випливає, що втрата потужності в лінії електропересилання прямо пропорційна питомому опорові її проводів, довжині лінії, передаваній потужності й обернено пропорційна поперечному перерізові проводів і що найістотніше – квадратові напруги ліній. Цим і пояснюється загальна тенденція дедалі більшого підвищення напруг лінії електропересилання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]