Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

Самостійна аудиторна робота

1.Виконання дослідів, описаних в даних методичних вказівках.

2.Обговорення результатів та оформлення висновків.

3.Оформлення та захист протоколу.

4.Відповіді на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язування розрахункових задач, запропонованих викладачем.

Експериментальна частина Завдання 1. Сполуки Цинку і Кадмію

1.1.Розчинення цинку і кадмію в кислотах і лугах

а) В чотири пробірки помістіть по 1 мікрошпателю цинкового пилу і додайте по 0,5 см3 розбавленого розчину: в першу – хлоридної, в другу – сульфатної, в третю – нітратної кислоти, в четверту – розчину лугу. Що спостерігається? Напишіть рівняння реакції. Повторіть дослід з концентрованими розчинами кислот і лугу. Напишіть рівняння реакцій.

б) Повторіть вказані досліди з металічним кадмієм. Напишіть рівняння реакцій.

1.2.Одержання гідроксидів цинку і кадмію та дослідження їх властивостей

У дві пробірки налийте по 3-4 краплі розчину солі Цинку, у дві інші – розчину солі Кадмію. До кожної пробірки додайте 1 краплю натрію гідроксиду і спостерігайте утворення білих драглистих осадів гідроксидів. Перевірте їх розчинність в розбавленій хлоридній кислоті і надлишку лугу. Які властивості проявляють гідроксиди обох металів? Напишіть рівняння реакцій.

1.3.Одержання комплексних сполук Цинку і Кадмію

Помістіть в одну пробірку 0,5 см3 розчину солі Цинку, в другу – солі Кадмію і додайте краплями розбавлений розчин аміаку до розчинення осадів.

Враховуючи, що характерним координаційним числом для обидвох йонів-комплексоутворювачів є 4, напишіть рівняння реакцій, рівняння дисоціації комплексів та вирази для констант нестійкості. Назвіть вказані комплексні сполуки. Знайдіть у довіднику значення констант нестійкості. Який комплексний йон більш стійкий і чому?

1.4.Відновлювальні властивості цинку

Помістіть у фарфоровий тигель два мікрошпателі цинкового пилу, 0,5 см3 розчину калію нітрату і 2-3 краплі концентрованого розчину натрію гідроксиду. Повільно нагрівайте на полум’ї пальника. Піднесіть папірець універсального індикатора і визначіть за запахом, який газ виділяється. Яка сіль Цинку утворюється? Напишіть рівняння реакції і визначіть коефіцієнти рівняння методом електронного балансу.

1.5.Одержання цинку оксиду

Покладіть у фарфоровий тигель декілька мікрошпателів цинкового пилу і нагрівайте на полум’ї до утворення білого порошку цинку оксиду. Одержаний порошок розділіть на дві пробірки і до одної додайте розбавлений розчин хлоридної кислоти, до другої – розчин лугу. Що спостерігається? Напишіть рівняння реакції.

1.6. Витіснення кадмію з його солей цинком

Занурте в стаканчик з розчином кадмію сульфату цинкову пластинку і спостерігайте виділення металічного кадмію у вигляді губчастої маси. Напишіть рівняння реакції.

1.7.Одержання і властивості кадмію карбонату

Змішайте у фарфоровій чашці по 25 см3 2н розчинів кадмію хлориду і амонію карбонату, а потім додайте такий самий об’єм розбавленого розчину аміаку, щоб осад кадмію карбонату повністю розчинився. Нагрійте одержаний розчин комплексної солі [Cd(NH3)4]CO3 на водяній ванні. Спостерігайте утворення білих блискучих кристалів кадмію карбонату. Злийте рідину з осаду, промийте методом декантації осад. Перевірте розчинність одержаного розчину у воді, кислотах і лугах.

Покладіть один мікрошпатель одержаного кадмію карбонату в фарфоровий тигель і прожарте. Що при цьому спостерігається? Кадмію карбонат розкладається при температурі близько 3500С. Напишіть рівняння реакцій.