Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

3.2.Відношення свинцю до кислот.

Покладіть у три пробірки по невеликому кусочку свинцю і дослідіть його відношення до розбавлених хлоридної, сульфатної, нітратної кислот спочатку на холоді, а потім при нагріванні.

Проробіть те саме з концентрованими кислотами. Свинець в концентрованій HNO3 розчиняється гірше, ніж в розбавленій, що зумовлюється незначною розчинністю Pb(NO3)2 в концентрованій HNO3. Який газ виділяється в ході цих реакцій? Напишіть рівняння реакцій.

3.3.Взаємодія олова з гідроксидом натрію

Покладіть у пробірку невеличкий кусочок олова, додайте 4-5 см3 концентрованого розчину натрію гідроксиду і нагрійте до кипіння. Спостерігайте поступове розчинення олова і виділення пухирців газу. Напишіть рівняння реакції.

3.4.Взаємодія свинцю з натрію гідроксидом

Покладіть у пробірку кілька кусочків свинцю, додайте 3-4 см3 концентрованого розчину натрію гідроксиду і кип'ятіть протягом 5-10 хв. Спостерігайте поступове розчинення свинцю з виділенням газу. Напишіть рівняння реакції.

3.5.Амфотерні властивості гідроксидів стануму(іі) та плюмбуму(іі)

До 1-2 см3 розчинів солей стануму (ІІ) та плюмбуму (ІІ) додайте краплями розчин натрію гідроксиду до утворення стануму (ІІ) гідроксиду і плюмбуму (IІ) гідроксиду. Доведіть їх амфотерність, діючи на окремі частини осадів надлишком розчину натрію гідроксиду і розчину хлоридної кислоти. Яку кислоту треба брати для розчинення осаду плюмбуму (ІІ) гідроксиду і чому? Напишіть рівняння реакцій одержання стануму (ІІ) гідроксиду і плюмбуму (IІ) гідроксиду, їх розчинність у кислотах і лугах.

3.6.Гідроліз солей стануму (ІІ) і плюмбуму (ІІ)

До 1-2 см3 розчинів стануму (II) хлориду та плюмбуму (ІІ) нітрату додайте 2-3 краплі метилоранжу. Що спостерігається? Напишіть рівняння реакції гідролізу. Вкажіть рН середовища.

3.7.Відновні властивості сполук Стануму (ІІ)

До 2-3 см3 розчину стануму (ІІ) хлориду додайте краплями розчин натрію гідроксиду до утворення осаду стануму (ІІ) гідроксиду, потім розчиніть його в надлишку натрію гідроксиду і додайте розчин солі Бісмуту (ІІІ). Що спостерігається? Напишіть рівняння реакцій.

3.8.Оксидаційні властивості плюмбуму (IV) оксиду

У пробірку, що містить 5-6 см3 розчину сульфатної кислоти і 2 краплі розчину мангану (ІІ) сульфату, додайте 0,1 г порошку плюмбуму (ІV) оксиду. Вміст пробірки прокип'ятіть. Спостерігайте зміну забарвлення розчину. Напишіть рівняння реакції.

3.9.Якісні реакції на йон Плюмбуму (ІІ)

а) Реакція з калію йодидом

До 4-5 крапель розчину солі Плюмбуму (ІІ) додавайте краплями розчин калію йодиду до утворення осаду. Розділіть осад на дві частини. До одної частини додайте ще калію йодиду до розчинення осаду. Другу нагрійте до кипіння в присутності 3-5 см3 ацетатної кислоти. Після охолодження розчину спостерігайте утворення блискучих золотистих кристалів плюмбуму (ІІ) йодиду. Напишіть рівняння реакцій.

б) Реакція з калію хроматом

До 4-5 крапель розчину солі Плюмбуму (ІІ) додайте 5-6 крапель розчину натрію (або калію) хромату. Осад розділіть на три пробірки. До однієї додайте декілька крапель розчину хлоридної кислоти, до другої – ацетатної кислоти, до третьої – розчину лугу. Напишіть рівняння реакцій.