Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

Завдання 2. Силіцій та його сполуки

2.1.Дослідження кислотних властивостей силікатної кислоти

У пробірку з розчином натрію силікату пропустіть карбону (IV) оксиду із апарату Кіппа. Спостерігайте утворення гелю силікатної кислоти. Порівняйте константи дисоціації карбонатної та силікатної кислоти. До якої групи кислот слід віднести силікатну кислоту? Напишіть рівняння реакції.

2.2.Гідроліз силікату натрію

а) До 1 см3 розчину натрію силікату, додайте 2-3 краплі фенолфталеїну. Що спостерігається? Напишіть рівняння реакції.

б) 2-3 см3 розчину натрію силікату змішати з подвійним об'ємом розчину амонію хлориду і підігрійте. Спостерігайте утворення осаду гелю силікатної кислоти. Визначіть за запахом, який газ при цьому виділяється. Складіть рівняння реакції.

2.3.Адсорбція розчинених речовин силікагелем.

Налийте в пробірку 4-5 см3 розчину водорозчинного барвника, додайте трохи силікагелю, закрийте пробірку корком і добре збовтайте, а потім відфільтруйте розчин. Зверніть увагу на те, що відфільтрований розчин зовсім безбарвний.

Проробіть те саме, взявши замість розчину барвника сірководневу, хлорну чи йодну воду. Зверніть увагу на те, що відфільтрований розчин без запаху. Де використовується дана процедура в лікувальній справі?

2.4.Витіснення сильними кислотами силікатної кислоти з її солі

Налийте в пробірку 4-5 см3 20%-ного розчину натрію силікату і додайте краплями розбавлену (1:1) хлоридну кислоту при старанному перемішуванні розчину скляною паличкою. Як тільки появиться каламуть, припиніть додавання кислоти та перемішування розчину. Спостерігайте утворення через деякий час гелю силікатної кислоти. Напишіть рівняння реакції.

2.5.Дія води на звичайне і кварцове скло

Маленькі кусочки звичайного і кварцового скла розітріть окремо в ступці, насипте в окремі пробірки, додайте декілька крапель дистильованої води і 1-2 краплі фенолфталеїну. В якій із пробірок і як змінилось забарвлення фенолфталеїну? Який йон визначає зміну забарвлення фенолфталеїну? Напишіть рівняння реакції, що обумовлює зміну забарвлення.

2.6.Одержання гелю метасилікатної кислоти

До 2-3 см3 розчину натрію силікату додати рівний об’єм концентрованої сульфатної кислоти (краплями). Через деякий час спостерігайте випадання драглистого осаду метасилікатної кислоти. Напишіть рівняння реакції.

Завдання з. Станум, Плюмбум та їх сполуки.

3.1.Відношення олова до кислот

В п'ять пробірок помістіть невеликі кусочки металічного олова. В першу додайте 5-10 крапель 2н розчину хлоридної кислоти. Як протікає реакція? Підігрійте пробірку. Який газ виділяється? Напишіть рівняння реакції з утворенням стануму (ІІ) хлориду. Чи зміниться характер реакції при взаємодії олова з концентрованої хлоридною кислотою?

У другу пробірку додайте 2н сульфатну кислоту, в третю - концентровану H2SO4. У четверту - розбавлену HNO3, в п'яту - концентровану HNO3. Спостерігайте, що відбувається в кожному випадку. Напишіть оксидаційно-відновні рівняння реакцій, враховуючи, що в ряду напруг Станум розміщений до Гідрогену.