Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

Самостійна аудиторна робота

1.Виконання дослідів, описаних в даних методичних вказівках.

2.Обговорення результатів та оформлення висновків.

3.Оформлення та захист протоколу.

4.Відповіді на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язування розрахункових задач, запропонованих викладачем.

Експериментальна частина Завдання1. Азот та його сполуки

1.1.Одержання азоту при дії аміаку на хлорне вапно (оксидація аміаку хлорним вапном)

Насипте в колбу Вюрца 2-2,5 г хлорного вапна, закрийте її корком і закріпіть в затискачі штатива. Налийте в крапельну лійку декілька см3 концентрованого розчину аміаку. Відрегулюйте кран лійки так, щоб розчин аміаку витікав з лійки краплями. Хлорне вапно оксидує аміак до вільного азоту. Напишіть рівняння реакції. Де використовується дана реакція?

1.2.Одержання і властивості аміаку

а) У фарфоровій ступці розтерти 2-3 г амонію хлориду з кальцію гідроксидом (у витяжній шафі). Який газ виділяється? Який запах має суміш? З допомогою змочених водою червоного лакмусового папірцю або універсального індикаторного папірцю перевірте реакцію газу, що виділяється. Напишіть рівняння відповідних реакцій.

б) До 2-3 см3 реактиву Неслера додайте декілька крапель аміаку. Яке забарвлення має осад? Який склад реактиву Неслера? Напишіть рівняння реакції.

1.3.Зміщення рівноваги в розчині аміаку

До розчину аміаку додайте декілька крапель фенолфталеїну. Забарвлений розчин розлийте в 4 пробірки. В першу додайте трохи кристалічного амонію ацетату, в другу - розбавленого розчину НСl, третю пробірку нагрійте до кипіння, а четверту залишіть для порівняння. Спостерігайте як впливає добавлення розчинів CH3COONH4, НСl і нагрівання на зміщення рівноваги в системі аміак-вода?

1.4.Відновні властивості аміаку.

1.4.1.Відновлення аміаком йоду.

Внесіть у пробірку 3-4 краплі йодної води і 2-3 краплі 25%-ного розчину аміаку. Спостерігайте зміну забарвлення йодної води. Поясніть причину цього явища. Напишіть рівняння реакції, враховуючи, що аміак оксидується йодом до вільного азоту.

1.4.2.Відновлення калію перманганату

В пробірку внесіть 3-4 краплі розчину перманганату калію і 3-5 крапель 25%-ного розчину аміаку. Суміш злегка підігрійте в полум'ї пальника. Як змінилося забарвлення розчину? Напишіть рівняння реакції, враховуючи, що аміак оксидується до вільного азоту, а осад представляє собою мангану (II) оксид.

1.5.Сублімація амонію хлориду

Покладіть у довгу суху пробірку кілька кристалів амонію хлориду, закріпіть її затискачем штативу в нахиленому положенні і нагрійте. Спостерігайте сублімацію хлориду амонію й утворення білого нальоту на стінках верхньої (холоднішої) частини пробірки.

1.6.Гідроліз солей амонію

У дві пробірки з нейтральним розчином лакмусу (3-5 крапель), внесіть: в одну - мікрошпатель кристалів амонію хлориду, в другу - амонію сульфату. Як змінився колір індикатора? Напишіть рівняння реакції гідролізу амонію хлориду і амонію сульфату.

1.7.Реакція на йон NH4+

Налийте в пробірку 1-2 см3 розчину солі амонію і додайте 1-2 см3 розчину натрію гідроксиду і підігрійте. Змочіть папірець універсального індикатора і потримайте його над отвором пробірки. Що спостерігається? Поясніть причину цього явища. Змочіть скляну паличку концентрованою хлоридною кислотою і потримайте над отвором пробірки. Що спостерігається? Напишіть рівняння реакції.