Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

1.8.Оксндаційно-відновні властивості hno2

а) До підкисленого сульфатною кислотою розчину KMnО4 додайте 2-3 см3 калію нітриту. Що спостерігається? Яка реакція проходить? Напишіть рівняння реакції.

б) До розчину КІ, підкисленого H2SO4, долийте розчину натрію нітриту. Як забарвлюється розчин? Чим це пояснити? Складіть рівняння реакції.

1.9.Одержання нітритної кислоти і її розклад

До 4-6 крапель насиченого розчину калію (або натрію) нітриту додайте 1-3 краплини 2н сульфатної кислоти. Відмітьте появу в розчині синього забарвлення нітритного ангідриду і поясніть утворення бурого газу над розчином.

Напишіть рівняння реакцій: а) взаємодії натрію нітриту з сульфатною кислотою; б) розкладу нітритної кислоти; в) розкладу ангідриду. Чому розклад називається реакцією самооксидацїї-самовідновлення?

1.10.Оксидаційні властивовсті нітратної кислоти

а) В дві пробірки покладіть кілька кусочків мідної дротинки. В одну з них додайте розбавленої HNO3 (ρ=1,12 г/см3) , в другу – концентрованої кислоти (ρ=1,4 г/см3). Що спостерігається? Складіть рівняння реакції.

б) У пробірку внесіть 0,5 г цинкового порошку, додайте 2-3 см3 0,1н розчину HNO3 і перемішайте. Чи спостерігаються які-небудь зміни? Злийте розчин над осадом в іншу пробірку і за допомогою реактиву Несслера перевірте, чи наявні в розчині йони амонію? Складіть рівняння реакцій.

в) До свіжоприготованого розчину солі Феруму (ІІ) додайте концентрованої нітратної кислоти, перемішайте розчин і за допомогою амонію роданіду виявіть в розчині йони Феруму (ІII). Складіть рівняння реакцій.

1.11.Термічний розклад нітратів

В суху пробірку внесіть натрію нітрату і нагрійте до розплавлення солі. Який газ виділяється? Як це підтвердити? Проробіть аналогічний дослід з нітратами магнію та плюмбуму. Складіть рівняння реакції і запишіть, яка закономірність спостерігається при термічному розкладі нітратів.

Завдання 2. Фосфор і його сполуки

2.1.Оксидація фосфору киснем

У фарфоровій чашці запаліть трохи червоного фосфору і накрийте її скляною лійкою. Продукт залишіть для наступного досліду. Складіть рівняння реакції горіння фосфору.

2.2.Гідратація фосфорного ангідриду

Зверніть увагу на зміну зовнішнього вигляду продукту, отриманого в досліді (2.1.). Поясніть це явище. Одержаний продукт змийте в чисту пробірку дистильованою водою і розділіть на дві частини. Доведіть за допомогою реакції з розчином AgNO3 наявність у розчині метафосфат (V)-йону (утворення білого осаду аргентуму метафосфату в нейтральному середовищі). До другої частини розчину додайте декілька крапель HNO3 і прокип'ятіть. Нейтралізуйте розчин аміачною водою і докажіть наявність в ньому ортофосфат (V)-йону (утворення жовтого осаду Ag3PO4). Складіть рівняння гідратації і електролітичної дисоціації одержаної кислоти, приведіть значення констант йонізації.

2.3.Оксидація фосфору нітратною кислотою

Внесіть у пробірку на кінчиком ножа червоний фосфор і додайте 2 см3 30%-ої нітратної кислоти. Закріпіть пробірку в штатив і обережно прокип'ятіть до розчинення фосфору. Напишіть рівняння реакції. В якій кислоті, крім нітратної, можна розчинити фосфор?

2.4.Реакція ідентифікації ортофосфат(V)-йону.

До розчину ортофосфатної кислоти додайте 2 см3 молібденової рідини і підігрійте його у полум'ї газового пальника. Що спостерігається? Який колір осаду? Складіть рівняння реакції. Вкажіть назву одержаної солі.

2.5.Гідроліз солей фосфатної кислоти

У три пробірки налийте відповідно: калію ортофосфат, калію гідроортофосфат і калію дигідроортофосфат. Перевірте рН розчину за допомогою універсального індикаторного папірця і складіть рівняння реакції гідролізу солей. Поясніть різні значення рН середовища в розчинах цих солей.

2.6.Розчинність кальцієвих солей ортофосфатної кислоти

Налийте в три пробірки по 1-2 см3 розчину кальцію хлориду і додайте такі самі об'єми розчинів: у першу - натрію ортофосфату, в другу - натрію гідроортофосфату, в третю - натрію дигідроортофосфату. Спостерігайте утворення осадів у перших двох пробірках. Поясніть, чому в третій пробірці осад не утворився? Додайте в перші дві пробірки трохи розчину ортофосфатної кислоти і спостерігайте розчинення осадів. В якій пробірці осад розчиняється швидше і чому? Напишіть рівняння реакцій.

Оформити і захистити протокол.