Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

Завдання 3. Сірка, Сульфур

3.1.Поліморфізм сірки

3.1.1.Одержання пластичної сірки

В пробірку на 10 см3 насипте на 1/4 об'єму дрібних кусочків сірки і нагрійте рівномірним полум'ям пальника. Спостерігайте плавлення (to=118oC), зміну забарвлення і консистенції розплавленої сірки. Доведіть сірку до кипіння і швидко тонким струменем вилийте її в чашку з холодною водою, тримаючи пробірку на віддалі 10 см від чашки. Виберіть з води і розгляньте отриману так звану пластичну сірку. Залишіть її на повітрі на деякий час і спостерігайте її затвердівання. Які при цьому відбуваються внутрішні зміни в будові сірки?

3.1.2.Одержання моноклінної сірки

Наповніть кусочками сірки фарфоровий тигель і слабо нагрійте. Коли сірка розплавиться, відставте тигель на фарфорову підставку. Як тільки на поверхні розплавленого тиглю утвориться кристалічна сірка, зробіть в ній скляною паличкою отвір і вилийте залишок розплавленої сірки в склянку з водою. На внутрішній поверхні тигля при охолодженні утворюються прозорі голчасті кристали моноклінної сірки. Зверніть увагу на те, що кристали через деякий час втрачають прозорість внаслідок перетворення моноклінної сірки в ромбічну.

3.2.Взаємодія сірки з металами

3.2.1.Взаємодія сірки з цинком

На аркуші паперу скляною паличкою змішайте 1 г порошку сірки з 2 г порошку цинку. Висипте суміш на азбестову сітку і підпаліть розжареною скляною паличкою. Спостерігайте бурхливий перебіг реакції з утворенням сульфуру (IV) оксиду і густого білого диму цинку сульфіду. Напишіть рівняння реакції.

3.2.2.Горіння міді в парах сірки

Насипте в суху широку пробірку 2-3 г сірки, закріпіть пробірку затискачем штативу в нахиленому положенні і нагрійте сірку до кипіння. Візьміть тигельними щипцями стрічку мідної фольги, нагрійте її і внесіть у пари сірки. Спостерігайте інтенсивне горіння міді з утворенням CuS. Напишіть рівняння реакції.

3.3.Взаємодія сірки з концентрованою HNO3

У пробірку внесіть декілька кристаликів сірки, додайте 4-5 краплі конц. HNO3. Суміш прокип'ятіть. Який газ виділяється? Доведіть наявність сульфат-йону добавленням солі Барію. Напишіть рівняння реакції в молекулярному і йонному вигляді.

3.4.Взаємодія сірки з концентрованим розчином NaOH.

У пробірку внесіть декілька кристаликів сірки, додайте 8-10 крапель конц. NaOH. Суміш прокип'ятіть. Доведіть наявність у розчині сульфід-йону добавленням солі Плюмбуму. Напишіть рівняння реакції.

Завдання 4. Гідрогенсульфід

4.1.Одержання гідрогенсульфіду

Покладіть у пробірку кілька кусочків феруму сульфіду, додайте 3-4 см3 розбавленої (1:5) сульфатної кислоти, закрийте пробірку корком з газовивідною трубкою і спостерігайте перебіг реакції. Зверніть увагу на колір і запах гідрогенсульфіду, уникаючи глибокого вдихання.

4.2.Горіння гідрогенсульфіду

Через 2-3 хв., коли гідрогенсульфід витіснить з пробірки повітря, підпаліть його на кінці відтягнутої трубки. Зверніть увагу на колір полум'я. Потримайте над полум'ям суху холодну склянку, отвором униз. На його стінках осідають краплі води. Внесіть у полум'я холодну кришку фарфорового тигля і спостерігайте утворення жовтого нальоту сірки. Напишіть рівняння реакцій повного і неповного згоряння гідрогенсульфіду.

4.3.Відновні властивості гідрогенсульфіду

Додайте краплями сірководневу воду до повного зникнення забарвлення до розчинів: а) бромної води; б) йодної води; в) KMnO4, підкисленого H2SO4; г) калію дихромату, підкисленого H2SO4; д) феруму (ІІІ) сульфату, підкисленого H2SO4. Напишіть рівняння реакцій.

4.4.Одержання сульфідів металів

У пробірку внесіть окремо по 1-2 см3 розчинів солей Калію, Барію, Цинку Мангану, Купруму, Плюмбуму, Феруму (ІІІ). В кожну з них додайте по 2-3 краплі розчину натрію сульфіду. Що спостерігається? Відзначте колір осадів. Випробуйте їх розчинність в хлоридній кислоті. Напишіть рівняння реакцій.