Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

Самостійна аудиторна робота

1.Виконання дослідів, описаних в даних методичних вказівках.

2.Обговорення результатів та оформлення висновків.

3.Оформлення та захист протоколу.

4.Відповіді на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язування розрахункових задач, запропонованих викладачем

Експериментальна частина Завдання 1. Карбон та його сполуки

1.1.Адсорбційні властивості активованого вугілля

Налийте у пробірку 4-5 см3 (сірководневої, хлорної, йодної) води і додайте порошку активованого вугілля, закрийте корком і добре збовтайте, а потім профільтруйте. Зверніть увагу на відсутність запаху, а у випадку йодної води - зникнення кольору. Проробіть те саме з водним розчином водорозчинного барвника, злегка нагрівайте, а потім профільтруйте. Зверніть увагу на те, що фільтрат зовсім безбарвний. Де використовується цей ефект в лікувальній справі?

1.2.Гідроліз карбіду кальцію

У пробірку з газовивідною трубкою помістіть 5 см3 води і вкиньте 0,1 г кальцію карбіду. Газ, що виділяється, пропустіть через бензольний розчин брому. Спостерігайте явища, що відбуваються в результаті реакції, і напишіть рівняння реакцій гідролізу кальцію карбіду та взаємодії газу, що утворився, з бромом.

1.3.Одержання малорозчинних карбонатів барію, стронцію, аргентуму

У три пробірки внесіть по 3-6 крапель розчину натрію карбонату і добавте 4-6 краплин розчинів: в одну - солі Барію, в другу - солі Стронцію, в третю - солі Аргентуму. Відмітьте випадання осадів і їх колір. Пробірку з осадом аргентуму карбонату підігрійте. Спостерігайте потемніння осаду внаслідок розкладу аргентуму карбонату з утворенням аргентуму оксиду. До осадів барію карбонату і стронцію карбонату додайте по декілька краплин 2н ацетатної кислоти. Спостерігайте розчинення осадів (відмінність від сульфатів). Напишіть рівняння відповідних реакцій.

1.4.Одержання карбонату і гідрокарбонату кальцію

В пробірку, до половини її об’єму, налийте вапняної води. Із апарату Кіппа пропустіть в пробірку карбону (IV) оксид до випадання осаду кальцію карбонату, і далі до утворення кальцію гідрокарбонату (розчинення осаду). Напишіть реакції утворення карбонату і гідрокарбонату кальцію.

1.5.Гідроліз солей карбонатної кислоти

а) Додайте до 2-3 см3 розчину натрію карбонату краплю розчину фенолфталеїну. Що спостерігається? Напишіть рівняння гідролізу.

б) До 1 см3 феруму (ІІІ) хлориду додайте 1 см3 розчину натрію карбонату і нагрійте. Спостерігайте і поясніть явища (випадання осаду і виділення газу), що при цьому відбуваються. Написати рівняння реакцій.

1.6.Дія високої температури на карбонати

У чотири пробірки помістіть по 0,5 г амонію карбонату, натрію карбонату, кальцію карбонату та натрію гідрокарбонату. У всіх випадках пробірки закривайте корком з газовивідною трубкою, що занурена в розчин з вапняною водою. Вміст кожної пробірки нагрійте в полум’ї газового пальника. Визначте, чи в усіх випадках спостерігається помутніння вапняної води? Які солі карбонатної кислоти не розкладаються при нагріванні? Напишіть рівняння реакцій.

1.7.Дія кислот на солі карбонатної кислоти

У чотири пробірки, що містять 0,5 г амонію карбонату, натрію карбонату, кальцію карбонату та натрію гідрокарбонату, додайте по 5 см3 хлоридної кислоти. Які явища спостерігаються? Напишіть рівняння реакції.