Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорг. хімія-2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
794.62 Кб
Скачать

Самостійна аудиторна робота

1.Виконання дослідів, описаних в даних методичних вказівках.

2.Обговорення результатів та оформлення висновків.

3.Оформлення та захист протоколу.

4.Відповіді на запитання, запропоновані викладачем, з використанням записів на дошці.

5.Розв'язування розрахункових задач, запропонованих викладачем.

Експериментальна частина Завдання 1. Властивості сполук Мангану (II)

1.1.Взаємодія мангану з кислотами

Покладіть у дві пробірки по невеликому кусочку металічного мангану і додайте до однієї з них 1-2 см3 розбавленої хлоридної кислоти, а до другої – розбавленої сульфатної кислоти. Що відбувається? Напишіть рівняння реакцій.

1.2.Одержання і властивості мангану (II) гідроксиду

Налийте в пробірку 5-6 см3 розчину мангану (II) сульфату і додайте такий самий об’єм розчину натрію гідроксиду. Спостерігайте утворення осаду мангану (II) гідроксиду слабо-рожевого кольору.

Розлийте вміст пробірки з осадом у три пробірки. До однієї додайте розбавленої HCl або H2SO4, а до другої – надлишок розчину натрію гідроксиду. Вміст третьої пробірки добре збовтайте і залишіть на деякий час, спостерігаючи, як осад поступово буріє внаслідок оксидації киснем повітря Мn 2+ до Мn 4+. Напишіть рівняння реакцій.

1.3.Одержання малорозчинних солей Мангану (іі)

В три пробірки налийте по 1-2 см3 розчину мангану (ІІ) сульфату. До першої пробірки прилийте декілька крапель калію хромату, до другої - натрію карбонату, до третьої – амонію сульфіду. Що спостерігається? До кожного осаду додайте по 2-3 см3 розчину хлоридної кислоти і зробіть висновки про розчинність одержаних солей мангану (ІІ) в кислоті. Напишіть рівняння реакцій.

1.4.Взаємодія солі Мангану (іі) з амонію сульфідом і гідрогену сульфідом

У дві пробірки внесіть по 3-5 крапель розчину солі Мангану (ІІ). В одну з них додайте 3-5 крапель розчину амонію (або натрію) сульфіду, в другу – стільки ж сірководневої води. Напишіть рівняння реакції утворення осаду мангану сульфіду і вкажіть його колір.

Застосувавши правило добутку розчинності, поясніть відсутність осадів у випадку дії на сіль Мангану (ІІ) сірководневої води. Осад мангану (ІІ) сульфіду розмішайте скляною паличкою: він буріє внаслідок оксидації киснем повітря. Напишіть рівняння реакції, враховуючи, що утворюється мангану (ІV) гідроксид і вільна сірка. Реакція протікає за участю води.

1.5.Відновні властивості сполук Мn2+ в лужному середовищі

1.5.1.Взаємодія з гідрогенпероксидом у лужному середовищі

До розчину солі мангану (ІІ) (3-5 крапель ) додайте 2-3 краплі розчину лугу і 3-4 краплі 10%-ного розчину гідрогенпероксиду. Суміш підігрійте до припинення виділення кисню внаслідок повного розкладу надлишку гідрогенпероксиду. Спостерігайте утворення осаду H2MnO4. Напишіть рівняння реакції.

1.5.2.Взаємодія солі Мангану (іі) з бромною водою в лужному середовищі

До 2-3 см3 розчину мангану (ІІ) сульфату прилийте 1 см3 2н розчину натрію гідроксиду. До одержаного розчину додайте 5-6 крапель бромної води. Що при цьому відбувається? Напишіть рівняння реакції.

1.6.Відновні властивості сполук Mn2+ в кислому середовищі