Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
342.53 Кб
Скачать

17. Забезпечення доказів в адміністративному процесі.

Забезпечення доказів – вжиття судом термінових, невідкладних заходів щодо закріплення у визнач. процесом порядку фактичних даних з метою використ їх для доказів при розгул. Публ-прав. спорів

Правила забезпеч. доказів:

  1. Це можна здійснити як до поруш. Справи в суді, так і після відк.провадж

  2. Ініціаторами можуть бути будь-які особи, заінтересованої в виріш.адмін.

  3. Забезпеч.доказів може відбутися за місцем їх знах. Або ж беспосеред в суд.засід

Особи, які беруть участь у справі та обґрунтовано вважають, що надання потрібних доказів стане згодом неможливим або ускладненим, мають право просити суд забезпечити ці докази.

Заява про забезпечення доказів має містити:

  1. Вказівкана докази, які необхідно забезпечити;

  2. обставини, що можуть бути підтверджені цими доказами;

  3. обставини, які свідчать про те, що надання потрібних доказів може стати неможливим або ускладненим,

  4. справа, для якої потрібні ці докази, або з якою метою потрібно їх забезпечити.

Порядок подання заяви

1. Заява про забезпечення доказів подається до суду, який розглядає справу, а якщо провадження у справі ще не відкрито - до місцевого адміністративного суду, на території якого можуть бути вчинені процесуальні дії щодо забезпечення доказів.

2. Заява про забезпечення доказів розглядається протягом 5 днів після її надходження з повідомленням сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду заяви.

3. У разі обґрунтованої вимоги особи, яка подала заяву про забезпечення доказів, а також якщо не можна встановити, до кого може бути згодом висунуто вимоги, заява про забезпечення доказів розглядається судом невідкладно лише за участю особи, яка подала заяву. Про забезпечення доказів або про відмову в забезпеченні доказів суд постановляє ухвалу.

Способи забезпечення доказів:

  1. допит свідків,

  2. призначенням експертизи,

  3. витреб. та оглядом пис. або реч.доказів, у тому числі за місцем їх знах.

Допит свідка за місцем або у місці його проживання (перебування) Суд може допитати свідка з ініціативи суду, який розглядає справу, за клопотанням сторони або інших осіб, які беруть участь у справі, чи самого свідка. Свідок, який не може прибути у с/з з інших поважних причин, допитується судом у місці його проживання

Особа, яка заявляє клопотання перед судом про витребування від інших осіб письмових доказів, повинна зазначити: який письмовий доказ вимагається, орган чи особу, у яких він знаходиться, та обставини, які може підтвердити цей доказ.

Реч. докази поверт. судом після їх дослідж. за клопотанням осіб, які їх надали, якщо це можливо без шкоди для розгляду справи. В інших випадках речові докази поверт. після набрання ріш. суду закон. сили за клопот. осіб, яким належать ці докази.

Для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд може призначити експертизу.