Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
342.53 Кб
Скачать

37. Межі перегляду судом касаційної інстанції

Суд касац. інстанції перевіряє правильність застос.судами Іта Аінст. норм матер. та процес.права, правової оцінки обставин у спр. і не може дослідж. докази, встановл.та визнавати доведеними обставини, що не були встанов. в суд. ріш, та виріш. пит про достовірність того чи іншого доказу.

Суд касац. інстанції переглядає суд. Ріш. судів І та Аінст. у межах кас.скарги, але при цьому може встановлювати порушення норм матер. чи процес. права, на які не було посилання в касац. скарзі.

Суд касац. інстанції не може розглядати позовні вимоги осіб, які беруть участь у справі, що не були заявлені у суді І інстанції.

38. Перегляд судових рішень Верховним Судом України.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право подати заяву про перегляд судових рішень в адмін. справах після їх перегляду в касаційному порядку.

Заява про перегляд суд.ріш.в адмін.справах може бути подана виключно з мотивів:

1) неоднакового застос. судом касац. інстанції одних і тих самих норм матер. права, що потягло ухвалення різних за змістом суд. рішень у подібних правов-нах;

2) встановлення між. суд. установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом.

Строки Заява про перегляд суд.ріш. подається протягом 3міс.з дня ухвал. Суд.ріш,щодо якого заявлено клопотання про перегляд, або з дня ухвал.суд.ріш, на яке здійснюється посилання на підтвердження 1 підстави, якщо воно ухв.пізніше, але не пізніше 1р. з дня ухвалення судового рішення, про перегляд якого подається заява.

Заява про перегляд судових рішень з 2 підстави може бути подана не пізніше 1.міс. з дня, коли особі, на користь якої постановлено рішення між. суд.установою, юрисдикція якої визнана Україною, стало відомо про набуття цим рішенням статусу остаточного.

Заява про перегляд суд.рішень подається до ВСУ через Вищий адмін..суд Україн.

Заява про перегляд судового рішення, яка надійшла до Вищого адмін..суду України, реєструється у день її надходження. Суддя-доповідач протягом 3 днів здійснює перевірку відповідності заяви вимогам КАСУ

Вирішення питання про допуск справи до провадження здійснюється колегією у складі 5 суддів Вищого адмін.. суду України.

У ВСУ справа про перегляд суд. Ріш. з підстави неоднакового застосування судом касац.інстанції одних і тих самих норм матер. права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень, розглядається на засіданні Судової палати в адмін.. справах ВСУ. Засідання є правомочним за умови присутності на ньому не менше двох третин суддів від складу Судової палати в адмін..справах ВСУ

Порядок розгляду справи ВСУ У ВСУ справа з 1 підств. Розгляд. на засіданні Судової палати в адмін. справах ВСУ. Засідання є правомочним за умови присутності на ньому не менше двох третин суддів від складу Судової палати в адмін.справах ВСУ.

Справа про перегляд суд. Ріш. з 2 підстави, розгляд. на спільному засіданні всіх палат ВСУ. Засідання є правомоч. за умови присутності на ньому не менше 2/3 від складу ВСУ

Після проведення процес. дій, щодо відкриття с/з та розгляду клопотань о, які бер.уч. у справі, суддя-доповідач доповідає в необхідному обсязі зміст вимог, викладених у заяві, яка надійшла до ВСУ, та результати проведених ним підготовчих дій.

Особа, яка подала заяву до ВСУ, та о, що приєд. до неї, у разі їх прибуття у с/з мають право надати пояснення по суті заявлених вимог. Якщо такі заяви подали обидві сторони, першим дає пояснення позивач. Неприбуття сторін або інших осіб, які беруть участь у справі і належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, для участі у судовому засіданні не перешкоджає судовому розгляду справи.

Після закінчення заслуховування пояснень осіб, зазначених у частині п'ятій цієї статті, суд виходить до нарадчої кімнати для ухвалення судового рішення. Строк розгляду справи ВСУ не може перевищувати 1 міс. з дня відкриття провадження у справі

За наслідками розгляду справи більшістю голосів від складу суду приймається одна з таких постанов:

1. про повне або часткове задоволення заяви;

2. про відмову в задоволенні заяви.

Судді, які не погодж.з постановою, можуть висловити окрему думку, що дод. до пост.