Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга національної освіти України.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

2.5.3. Інтеграція освітньої і наукової складових у діяльності вищої школи

Актуальні проблеми і причини їх виникнення

Інтеграція освітньої і наукової складових у діяльності вищих навчальних закладів є необхідною умовою якісної підготовки фахівців, розвитку й реалізації інтелектуально-творчих здібностей науково-педагогічних працівників і студентської молоді, вагомим чинником розвитку наукового й інноваційного потенціалу держави. Необхідність поєднання навчання і досліджень на всіх циклах вищої освіти зазначена у Бельгійському (Лювенському) комюніке 2009 р. «Болонський процес 2020 – Європейський простір вищої освіти в новому десятиріччі». Така необхідність випливає й з Лісабонської стратегії щодо створення Європейського дослідницького простору, у формуванні якого провідна роль покладається на вищу школу, університети. Реальна інтеграція освітньої і наукової складових у діяльності вищих навчальних закладів можлива за умови визначення як критерії якісної вищої освіти здійснення наукових досліджень з урахуванням їх визнання міжнародною науковою спільнотою (опублікування результатів досліджень у наукових виданнях з високим фаховим рейтингом, які перекладаються багатьма мовами, реферуються, цитуються), використання їх результатів у навчальному процесі, залучення студентів до дослідницької діяльності, орієнтацію викладання на новітні наукові досягнення, розвиток інтелектуально-творчого потенціалу студентської молоді.

Разом із тим, вітчизняній системі вищої освіти, яка складається з 881 вищого навчального закладу І-ІV рівнів акредитації, бракує дослідницько-інноваційної складової. Навіть з 353 вищих навчальних закладів ІІІ і IV рівнів акредитації більшість не веде серйозних наукових досліджень. Загалом в Україні на “вузівський” сектор науки припадає менше 7 % загального обсягу фінансування наукових і науково-технічних робіт. А частка асигнувань на цю діяльність у бюджеті вищої освіти у цілому становить дещо більше 3 % (для порівняння, у країнах ОЕСР у середньому 25-30 %).

Основними причинами такої ситуації є надмірна кількість малопотужних вищих навчальних закладів, унаслідок чого розпорошуються фінансові, кадрові й матеріально-технічні ресурси, що потрібні для здійснення дослідницько-іноваційної діяльності, а крім того, невеликий обсяг коштів (менше 1 % від ВВП), які спрямовуються на наукову і науково-технічну діяльність (для порівняння, у світі – 2 %, у Японії – 3 %, Європейський Союз і США ставлять за мету довести цей показник до 3 %).

Не сприяє розвитку цієї діяльності у вищій школі порівняно низький престиж і статус науково-педагогічної роботи, перевантаженість науково-педагогічного персоналу великим обсягом суто викладацької діяльності. Така ситуація консервується надмірною кількістю закладів з невеликою чисельністю студентів, де неможливо створити необхідну для ефективних досліджень інфраструктуру – кафедри із потужними науково-педагогічними колективами, що здійснюють вагомі науково-дослідні розробки, дослідницькі лабораторії, інститути, повнокомплектні бібліотеки, аспірантуру, докторантуру, кандидатські і докторські спеціалізовані вчені ради, наукові фахові видання тощо.