Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 верстка. 1-346.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Тема 5 Державна регіональна економічна політика та управління регіональним розвитком

Мета:

  • набути знання про основи державної регіональної економічної політики, виявити її суб’єкти та об’єкти;

  • визначити основні цілі, принципи і завдання державної регіональної політики.

План

  1. Суть, мета і концепція державної економічної політики.

  2. Основні напрями та завдання державної регіональної еко­номічної політики.

  3. Сутність механізму реалізації державної економічної політики.

  4. Роль органів місцевого самоврядування у здійсненні державної регіональної економічної політики.

  5. Прогнозування і державні програми розвитку регіонів.

1. Суть, мета і концепція державної економічної політики

Регіональна політика є важливою складовою державної політики України, яка набула особливої актуальності під час переходу до ринкових відносин.

Здобуття Україною незалежності та широкомасштабні транс­формації всього суспільного життя зумовили необхідність ефективних реформ у сфері державного регулювання, відповідних інс­титуційних та технологічних змін у господарстві, перебудови дер­жавної політики у всіх її основних напрямах. Оскільки від розуміння сутності поняття «політика» залежать визначення її змісту і напрями реалізації, необхідно зупинитися на дефініції цього поняття. В українську мову воно прийшло з грецької від поняття «polis», що означає «держава». Протягом сходження країн сходинами цивілізаційного розвитку зміст цього поняття значно розширився, а межі застосування поширилися та дещо «розмились». Сьогодні «політика» – це не тільки широкозмістовне, але й уживане щодо суб’єктів управління поняття. Це поняття вживають у різних контекстах: може йтися про політику ООН щодо регулювання міжнародної діяльності в певній сфері; політику Євросоюзу, певної країни, її регіону, навіть підприємства. І в кожному випадку під політикою розуміють систему дій та заходів управління з боку певного суб’єкта щодо забезпечення певних стратегічних інтересів, вирішення кардинально-стратегічних проблем на світовому, міждержавному, національному рівнях навіть щодо підприємства.

Таким чином, у найбільш загальному розумінні під «політикою» розуміють максимально широкий спектр усіх видів діяльності суб’єктів її реалізації: на міждержавному і національному рівні, рівні транснаціональних компаній, громадських і політичних організацій, великих корпорацій та суб’єктів господарювання в цілому.

Наукове трактування поняття «політика» у спеціальній літературі відзначається узагальненістю, з одного боку, та супереч­ністю поглядів – з іншого. З.В. Герасимчук поділяє найважливіші визначення поняття «політика» на декілька груп:

  • діяльність у сфері відносин між великими соціальними групами, пов’язана з регулюванням інтересів шляхом використання політичної влади;

  • інструмент свідомої саморегуляції суспільства;

  • характеристика способу дій, спрямована на досягнення певних цілей у стосунках між людьми;

  • сукупність політичних інструментів, які здійснюють владу й управління суспільства.

Останнє визначення, на нашу думку, досить точно характеризує державну політику в цілому. Державна політика знаходить свій прояв у системі дій, методів, засобів і механізмів, спрямованих на забезпечення національних стратегічних інтересів у всіх сферах життєдіяльності країни.

Ефективність державної політики залежить від інструментів її реалізації, дієвості державного регулювання, від чіткого визначення, стратегічних інтересів країни, цілей управління суспільством з боку держави. Сьогодні, в посткризовий період, державна політика України має бути спрямована на побудову ринкової, конкурентоспроможної соціально орієнтованої економіки на засадах постіндустріалізму. Це означає:

  • необхідність забезпечення економічної та екологічної безпеки держави;

  • пріоритетність інноваційної, інформаційної, інтелектуальної складової в інтегральному потенціалі розвитку;

  • першочерговість розширеного відтворення виробництва та підвищення його конкурентоспроможності з акцентуванням уваги на випереджальному розвитку високотехнологічних та стратегічно важливих галузей третинного і четвертинного секторів економіки в усіх регіонах України.

Державна політика реалізується в багатьох напрямах: економічному, соціальному, екологічному, зовнішньоекономічному, оборонному та інших.

Розгляд змісту поняття «політика» через призму регіональних аспектів соціально-економічного розвитку країни вносить додаткові ознаки у її тлумачення, обмежує сферу її дії певними територіальними рамками. Зважаючи на те, що будь-який напрям державної політики і державної регіональної політики може здійс­нюватись у межах таксонів адміністративно-територіального поділу, у контексті даної теми під регіонами ми розуміємо області України та АР Крим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]