Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 - 124.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

1. Сутність та функції грошей.

Гроші посідають значне місце в ринковій економіці. Вони забезпеч життєдіяльність кожної з ринкових структур, сприяють подальшому розвитку процесу суспільного відтворення матеріальних та нематер благ, їх виробництву, обміну, розподілу та споживанню. Грошові відносини є найскладнішим елементом ринку.

Зрозуміти економ сутність грошей можна лише на основі всебічного розуміння причин їх виникнення та закономірностей розвитку. Існують дві основні концепції, що пояснюють причини виникнення грошей: раціоналістична та еволюційна Послідовники раціоналіст концепції пояснювали появу грошей наслідком домовленості, угоди між людьми з метою спрощення і полегшення процедури обмінів товарів. Обґрунтув цієї концепції здійснив Арістотель у праці «Нікомахова етика». У міру ускладнення відносин обміну суб’єкти господар шукали і домовлялися про найбільш зручний засіб, здатний обслуговувати ринкові відносини. На певному етапі цю роль стали виконувати дорогоцін метали, а також їхні замінники — паперові гроші.

Представники концепції еволюційного походження вказують на товарну природу грошей: Гроші — продукт історичного розвитку, що має товарну форму. Розв товарного виробництва зумовлює необхідність у загальному засобі обміну. У різні часи в різних народів таким засобом були найрізноманітніші товари: худоба, хутро, зерно, прикраси, золото як особливий товар еквівалент. Послідовниками еволюційної концепції походження грошей стали представ класичної школи політекономії А.Сміт, Д.Рікардо, К.Маркс та ін. А. Сміт та Д. Рікардо розглядають гроші як технічне знаряддя для обміну та торгівлі, ставлячи на перше місце їхню функцію обігу. У працях К. Маркса зроблено аналіз історич процесу еволюційного розвитку грошей за рахунок багаторівневої спеціалізації виробництва, суспільного поділу праці та розширення масштабів суспіл обміну: 1 форма — проста, або випадкова, властива низькому рівню розвитку продуктивних сил. 2 форма — розгорнута форма вартості. 3 форма вартості — загальна, товар стає головною метою вироб. 4 форма вартості — грошова.

2. Історичні форми та види грошей і їхня еволюція.

У своєму розв гроші виступали в двох основних формах: повноцінні гроші та неповноцінні.

Повноцінні гроші (товарні та металеві) — гроші, реальний зміст яких відповідав їхній номінал вартост. Повноц гроші мали 2складові вартост:

внутрішня реальна вартість; еквівалентна вартість.

Початков формою повноцінних грошей були товарні гроші (предмети першої необхідності, предмети розкоші) - товари найбільшого попиту, найцінніші, найкорисн для певного ринку, певних народів або племен.

Подальшим розвитком грошей стало використання різних металів (міді, бронзи, заліза та ін.), а згодом і карбування металевих монет. Монета виявилась найдосконал формою повноцін грошей; вона обслуговувала ек відносини людей протягом майже 3000літь. Протягом тривалого часу в обігу використовувалися повноцінні монети, реальний зміст яких відповідав їхній номінальній вартості. На той же час в усіх зх країнах поряд з монетами в грошовому обігу з’явилися паперові гроші які були забезпечені золоти вмістом. У цей період (20-ті роки ХХ ст.) практично всі країни розпоч нову епоху в грош обігу —демонетизації золота.

Неповноцінні гроші це гроші, номінальна вартість яких вища від реальної (набувають своєї вартості виключно в обігу), тобт фактично витраченої на їхнє виробництво суспільної праці - металеві знаки; паперові знаки вартості. Розрізняють паперові, і кредитні гроші.

Паперові гроші з’явилися як замінники золотих монет. Об’єктивна можливість обігу цих грошей зумовлена особливостями функції грошей як засобу обігу. Вважають, що перші паперові гроші були випущені в Китаї ще в ХІІІ ст. У Європі - Франція розпочинає емісію в 1783 р. У Рос імперії - в 1769 р., в за Катерини ІІ. Кредитні гроші виникають з розвитком товарного виробництва, коли купівля-продаж здійснюються із розстрочкою платежу. Поява пов’язана з функцією грошей як засобу платежу. Кред гроші пройшли такий шлях розвитку: вексель, банкнота, чек, електронні гроші, кредит картки. Вексель — це борг зобов’язання чітко визначеної форми, що дає незаперечне право на одерж зазначеної в ньому суми грошей у термін, який указано у векселі. Банкнота —безстрокові боргові зобов’язання продавця і забезпечується гарантією центрального банку.Чек —містить безумовний наказ власника рахунка в кредит установі виплатити держателю чека зазначену суму. Депозитні гроші —існує у вигляді певних сум, записаних на рахунках ек суб’єктів у банках. Вони не мають речового виразу і використовуються в безготівковій формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]