Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 - 124.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

34. Курс цінних паперів та фактори, що на нього впливають.

Цінні папери – це форма існування капіталу, яка від його товарної, продуктивної і Радою грошової форм, яка може передаватися замість нього, звертатися над ринком як товар, приносити доход.

Специфічною рисою цінних паперів є щоденне встановлення її курсу на офіційному ринку.

Виділяються дві групи чинників: чинники, які діють на мікрорівні, і чинники, які діють на макрорівні. Чинники, які діють на рівні випуску акцій, ставляться до мікрорівня. До них відносять: - фінансове становище фірми емітента (даний параметр впливає насамперед на рівень ризику вкладень: що краще фінансове становище акціонерного товариства, тим безпечніше інвестування у її цінних паперів); - вартість будівництва і кількість акцій, що є на руках власників; - поточні прибутку акціонерного товариства – визначають величину дивідендів; - перспективність галузі, у якій функціонує дане товариство.

Чинники, які діють на рівні групи випусків чи всього фондового ринку, розташовуються на макрорівні. Ці об'єктивні чинники характеризують загальний стан економіки: - стійкість, збалансованість і економічне зростання, надійність фінансової систем; - кон'юнктура товарних ринків, ринків золота, нерухомості тощо; - темпи економічного зростання; - масштаби виробництва акціонерних підприємств, рівень використання ними цінних паперів залучення коштів; - міжгалузеві переливи капіталів, стан платіжних балансів і валютної системы.

Отже, на курси акцій впливає безліч чинників. Кількісної оцінці вплив від цього комплексу чинників піддається з великими труднощами. Однак можна говорити виокремити такі найважливіші їх: - дохідність; - рівень ризику вкладень; - ліквідність; - співвідношення з альтернативними сферами вкладення капитала.

35. Попит на гроші і його складові частини.

На відміну від попиту на звичайні товари попит на гроші виокремлює ту їх частину, яку люди бажають зберігати у ліквідній формі, а не в інших активах (акціях, облігаціях, нерухомості, антикваріаті тощо). Це означає, що попит на гроші необхідно розглядати, як попит на запас грошей, що визначається у певний фіксований час. Він відрізняється від попиту у формі потоку грошей, який вимірюється як обіг за певний час. метою попиту на гроші виступають такі чинники: а) попит на поточний запас платіжних засобів; б) попит на постійний запас грошей, що призначений давати їх власнику додатковий доход; в) попит на тривалий запас грошей для забезпечення майбутніх платежів та отримання додаткового доходу.

Визначення спонукального мотиву нагромадження грошей випливає з мети попиту на гроші. З боку економічних суб'єктів виділяються три групи мотивів попиту на гроші. 1. Трансакційний (операційний) мотив в тому, що економічні суб'єкти постійно відчувають потребу в певному запасі грошей для здійснення поточних платежів, щоб підтримувати на належному рівні своє особисте і виробниче споживання. Ці гроші мають бути у формі, придатній для їх негайного використання. Запас таких грошей називають поточною чи операційною касою. Ці гроші створюють для їх власника значні зручності. Вони забезпечують йому належну ліквідність і авторитет платоспроможного контрагента. 2. Мотив завбачливості полягає в тому, що фізичні і юридичні особи бажають мати запаси готівкових грошей, щоб у будь-який момент мати можливість задовольнити свої потреби, або скористатися перевагами несподіваних можливостей. Непередбачені потреби (хвороба, аварії, вихід з ладу) вимагають утримувати готівковий запас грошей. Його ще називають страховим запасом. Водночас можливі і інші несподівані події. Зокрема, з'являється можливість негайно купити товар задосить низькими цінами. Це так званий мотив завбачливості. 3. Спекулятивний мотив пов'язаний з тим, що економічні суб'єкти бажають мати у своєму розпорядженні певний запас грошей, щоб за сприятливих умов перетворити їх у високоприбуткові фінансові активи (акції, облігації тощо)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]