Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 - 124.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

19. Дайте оцінку обсягу і структури грошової маси в Україні.

Близько третини грошової маси в Україні припадає на готівкові гроші. Серед найвагоміших причин зростання частки готівки в обігу – намагання багатьох суб'єктів господарювання здійснювати розрахунки готівкою з метою уникнення податків; мала довіра юридичних і фізичних осіб до комерційних банків та інших фінансово-кредитних установ тощо. Зростання готівки в загальній грошовій масі ускладнює стан з розрахунками у народному господарстві, зменшує грошові надходження на розрахункові рахунки підприємств (фірм), знижує ліквідність та послаблює кредитний потенціал комерційних банків. Завдяки проведеним заходам фінансової стабілізації у структурі грошової маси відбувся різкий зсув на користь коштів з коротким строком обігу.

Кількість грошової маси визначається державою — емітентом грошей, а саме — його законодавчою владою. Збільшення емісії зумовлене потребами товарного обороту і держави.

В Україні головна причина збільшення грошової маси — держава, точніше великий дефіцит державного бюджету, який значною мірою погашався в 1992–1994 рр. Товарний оборот в той же час у реальному вираженні скоротився через падіння темпів виробництва.

В Україні обсяг грошової маси розраховується за допомогою чотирьох агрегатів:

  • М0 – готівка; М1 = М0 + депозити до запитання;

  • М2 = М1+ строкові депозити (в національній та іноземній валюті);

  • М3 = М2+ кошти клієнтів за трастовими операціями банків.

В Україні кошти клієнтів за трастовими операціями банків почали враховуватися статистикою лише з 1995 р.

НБУ останніми роками вживає заходи щодо зниження темпів зростання сукупної грошової маси, резервів, готівки, особливо у позабанківському обороті.

В Україні грошова маса в 2011 році збільшилася на 14,2% (зокрема, в грудні — на 4,5%) - до 682,7 млрд. грн., монетарна база - на 6,3% (зокрема, в грудні — на 3,8%) - до 239,9 млрд. грн. Загальний обсяг депозитів у 2011 році збільшився на 17,6% (зокрема в грудні — на 4,4%) - до 486,8 млрд. грн. Загальний обсяг кредитних вкладень в 2011 році зріс на 9,6% - до 793,2 млрд. грн. Обсяг готівки поза банками збільшився на 5,3% – до 192,6 млрд. грн.

20. Грошові агрегати та їх характеристика (м0; м1; м2; м3).

Для аналізу зміни руху грошей на певну дату і за певний період у фінансовій статистиці спочатку в економічно розвинутих країнах, а потім і в нашій країні стали використовувати грошові агрегати М0, М1, М2, М3. Грошовий агрегат це показник грошової маси, що характеризує певний набір її елементів залежно від їхньої ліквідності. Агрегат М0 включає готівкові кошти в обігу: банкноти, металеві монети, казначейські білети (в деяких країнах). Це найліквідніша частина грошової маси. Її частка в розвинутих країнах становить 4–7%. Висока частка готівки (М0) в загальній масі грошей (М3) свідчить про недостатній розвиток безготівкових розрахунків, незадовільну структуру грошової маси, на яв ність значних обсягів обороту тіньової економіки, втрату довіри населення до банківських структур. Агрегат М1 скл. з агрегату М0 і засобів на поточних та ощадних рахунках банків до запитання. Кошти на рахунках можуть використовуватися для платежів у безготівковій формі, через трансформацію в готівкові кошти і без переведення на інші рахунки. Для розрахунків власники рахунків виписують платіжні доручення (переважна форма розрахунків в українській економіці) або чеки та акредитиви. Агрегат М2 містить М1, термінові та заощаджувальні депозити в комерційних банках. Заощадж. депозити в комерційних банках знімаються в будь-який час і перетворюються на готівку. Термінові депозити доступні вкладникові лише по закінченню певного строку, у них менша ліквідність, ніж у заощаджувальних депозитах. Агрегат М3 містить агрегат М2, заощадж. вклади в спеціалізованих кредитних закладах, а також цінні папери, які обертаються на грошовому ринку, в тому числі комерційні векселі, які виписуються підприємствами. Ця частина коштів, яка вкладена в цінні папери, ств. не банківською системою, але перебуває під її контролем, оскільки перетворення векселя на засіб платежу потребує, як правило, акцепту банку, тобто гарантії його сплати банком у випадку неплатоспроможності емітента. До М3 входять також трастові операції банків (довірчі): управління майном приватних осіб, які поз бавлені права здійсн. цю функцію; вкладення грошей в акції і нерухомість, сплата грошей, податків; платіжні операції юридичних осіб. Між агрегатами необхідна рівновага, інакше порушується грошовий обіг. Практика показує, що рівновага буде, якщо М2 > М1 (вона закріплюється в разі, якщо М2 + М3 >М1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]