Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 - 124.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

114. Валютні відносини та валютні системи.

Валютна система являє собою організаційно-правову форму реалізації валютних відносин у межах певного економічного простору.Валютні системи поділяються на національні, регіональні (міжнародні) та світову.Національні валютні системи базуються на національних грошах і є складовими грошових систем окремих країн. Національні валютні системи включають такі основні елементи:назву валюти, види купюр та характер емісії національної валюти;ступінь конвертованості національної валюти. Українська гривня є частково вільно конвертованою;режим курсу національної валюти.;режим використання іноземної валюти на національній території в загальному економічному обороті;режим формування і використання державних золотовалютних резервів.режим валютних обмежень, які вводяться чи скорочуються законодавчим органом залежно від економічної ситуації в країні;регламентація внутрішнього валютного ринку і ринку дорогоцінних металів;регламентація міжнародних розрахунків та міжнародних кредитних відносин;визначення національних органів, на які покладається порядок реалізації валютної політики, їх прав та обов'язків у сфері організації національної валютної системи.Організація валютної системи пов'язана з розробкою і реалізацією валютної політики. У її формуванні беруть участь Кабінет міністрів України, Адміністрація Президента та Верховна Рада України. Світова валютна система - це спільно розроблена державами форма реалізації валютних відносин, закріплена міжнародними угодами. Вона включає такі складові:форми міжнародних засобів платежу: золото, національні валюти, міжнародні валютні ресурси типу євро, СПЗ (спеціальні права запозичені);умови взаємної конвертованості валют;уніфіковані правила міжнародних розрахунків;д) уніфікований режим валютних курсів;режим валютних ринків та ринків золота;міжнародні валютно-фінансові організації;міжнародне регулювання валютних обмежень.

115. Валюта та конвертованість валюти

Валютою називають грошову одиницю, яка обслуговує міжнародні економічні відносини і використовується як міжнародна розрахункова одиниця чи міжнародний засіб обігу і платежу. Поняття «валюта» використовується в трьох значеннях: 1) грошова одиниця певної країни;2) грошові знаки іноземних держав, а також кредитні та платіжні засоби, виражені в іноземнихгрошових одиницях і використовуються в міжнародних розрахунках, іноземна валюта; 3) умовна міжнародна грошова розрахункова одиниця або платіжний засіб.Валюта класифікується за кількома критеріями, залежно від емітента валютних коштів: національна валюта — платіжний засіб певної держави , що імітується національною банківською системою;іноземна валюта — іноземні грошові знаки, а також іноземні цінні папери як кредитні та платіжні засоби — платіжні документи , фондові ресурси та інші валютні цінності. Для України це будуть кошти усіх зарубіжних країн;колективна валюта — спеціальні міжнародні грошові одиниці, які функціонують на інтернаціональних (світових) та регіональних засадах, емісія яких здійснюється міжурядовими валютно кредитними організаціями. Неконвертованими є валюти, які не обмінюються на іноземну валюту за ринковим курсом, мають суттєві обмеження на ввезення та вивезення й на всі валютні операції. Це валюти слаборозвинутих країн, які переживають економічну та фінансову кризу. Неконвертованість валюти може створити низку обмежень для всіх суб’єктів господарської діяльності, зокрема:обмеження на перекази за кордон заробітної плати, дивідендів, прибутків тощо.Конвертованість національної грошової одиниці — це можливість для всіх учасників міжгосподарських угод легально та вільно обмінювати її на іноземні валюти. Ступінь конвертованості обернено пропорційний обсягу та жорсткості валютних

обмежень, що практикується в державі. Конвертованість національної грошової одиниці є показником рівня розвитку економіки та ступеня відкритості, забезпечуючи країні такі довготермінові вигоди в багатосторонній світовій системі торгівлі та розрахунків.За ступенем конвертованості розрізняють валюти:вільно конвертовані (резервні);частково конвертовані;замкнуті (неконвертовані);клірингових розрахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]