Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 - 124.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

12. Класифікаціягрошовихпотоків.

Об’єктивною необхідністю при управлінні грошовими потоками є структурування грошових потоків – формування упорядкованої сукупності грошових потоків відповідно до встановленого критерію (або групи критеріїв) та визначення їх базових функціонально-організаційних особливостей.

№ з/п

Критерій або ознака класифікації

Класифікаційна сукупність

1

Вид фінансово-господар-ської діяльності

Операційний грошовий потік İнвестиційний грошовий потік Фінансовий грошовий потік

2

Масштаб діяльності (цент-ри формування грошових потоків)

Грошовий потік по підприємству Грошовий потік по підрозділах Грошовий потік по центрах відповідальності Грошовий потік по господарській операції

3

Зміна залишків грошових коштів – резерву ліквід-ності (вплив на майно)

Вхідні грошові потоки Вихідні грошові потоки

4

Валюта деномінації

Грошові потоки в національній валюті Грошові потоки в іноземній валюті  (у розрізі кожної валюти деномінації)

5

Значимість грошових по-токів

Пріоритетні грошові потоки Другорядні грошові потоки Обслуговуючі грошові потоки

6

Розподіл у часі

Поточні (теперішні) грошові потоки Очікувані (майбутні) грошові потоки

13. Запас грошей і грошовийдохід.

Суть пропозиції грошей полягає в тому, що економічні суб'єкти в будь-який момент мають у своєму розпорядженні певний запас грошей, які вони можуть за сприятливих обставин спрямувати в оборот. На рівні окремого економічного суб'єкта пропозиція грошей взаємодіє з попитом на гроші як його альтернатива. Якщо фактичний запас грошей окремого індивіда перевищує його попит на гроші, а це можливо при зростанні альтернативної вартості зберігання грошей, то цей індивід пропонуватиме частину свого запасу грошей на ринок до продажу. І навпаки, при перевищенні попиту над наявним запасом індивід буде купуватиїх на ринку чиіншими способами задовольняти попит. Тому на цьому рівні пропозиція і попит постійно чергуються - при зростанні рівня процента економічний суб'єкт виступатиме на ринку з пропозицією грошей, а при зниженні - з попитом на гроші.

Попит на гроші - це запас грошей, яким економічні суб´єкти прагнуть володіти напевний момент. Він може означати частину багатства, яким володіють учасники господарського життя у ліквідній формі грошей, як засобомобігу і засобом збереження вартості. У відповідності до цього розрізняють три групи мотивів попиту: попит на гроші економічних суб´єктів для задоволення поточних потреб, мотив завбачливості і спекулятивний мотив.

Грошові доходи включають обсяг нарахованих в грошовій та натуральній формі: заробітної плати, прибутку та змішаного доходу, одержаних доходів від власності, соціальних допомог та інших поточних трансфертів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]