Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 - 124.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

77. Характеристика окремих видів кредиту.

СПОЖИВЧИЙ

Це кредит, який надається юридичним чи фізичним особам на споживчі цілі. Він може надаватися банками, кредитними установами небанківського типу, а також юридичними та фізичними особами

БАНКІВСЬКИЙ

Надається банками, як правило, в гро” шовій формі. Банки можуть виступати не тільки кредиторами, а й позичаль” никами

МІЖГОСПОДАРСЬКИЙ (вексельний, комерційний) Це кредит, який існує між функціо” нуючими суб’єктами господарювання. Його різновидами є: комерційний кре” дит, дебіторсько”кредиторська забор” гованість, лізинг і аванси покупців, облігаційні позики підприємств.

ДЕРЖАВНИЙ

Надається юридичними та фізичними особами держави. Може бути внутрішнім і зов” нішнім

ОСОБИСТИЙ (приватний)

Суб’єктом кредитних відносин є фізична особа. Об’єктом кредиту можуть бути гроші, товари і послуги

МІЖНАРОДНИЙ

Це переміщення позичкового капіталу з однієї країни в іншу. Суб’єктами міжна” родного кредиту виступають банки, фір” ми, держави, міжнародні валютно” кредитні організації

ІПОТЕЧНИЙ

Особливий вид економічних відносин з приводу надання кредитів під заставу виключно нерухомого майна

КОНСОРЦІУМНИЙ

Надається позичальникові банківським консорціумом для кредитування однієї, але великої угоди в національній або іноземній валюті

78. Переваги використання лізингу в розвитку економіки України.

Лізинг для України досить нове поняття. Воно прийшло з Заходу, де існує понад 100 років. Практичним досвідом для України є розвиток лізингу в східноєвропейських країнах, таких, як Польща, Росія, Білорусь, що мають з нами спільні риси. В Україні розвиток лізингу стримується в основному через відсутність державної програми розвитку лізингу, недосконалість українського законодавства. Отже, на сьогодні лізинг в Україні переважно використовують як спосіб відновлення засобів виробництва.

Розглянемо докладніше що таке лізинг. Лізинг - це підприємницька діяльність, яка спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів і полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця чи набувається ним у власність за дорученням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

В Україні створені асоціації лізингу, що ведуть активну підготовку необхідних організаційних умов, установчих документів, готують програму підвищення кваліфікаційних кадрів з цього питання, щоб вийти на рівень міжнародного лізингу.

Лізинг безумовно потрібен і розвивається. Про це свідчить те, що кількість лізингових компаній в Україні зросла з 38 до 58 у 2005 році. Найбільше лізингові компанії працюють з середніми підприємствами -76%, найменше з фізичними особами -30% . Кількість і вартість укладених лізингових угод постійно збільшується, як і частка лізингу в капітальних інвестиціях. Основні інвестиції спрямовані на машини та устаткування.

Особливістю лізингу є те, що це доволі дорога форма майнового кредиту, оскільки лізингоодержувач має сплачувати лізингодавцеві сумарні платежі, що значно перевищують вартість об’єкта лізингу, до того ж передбачено авансовий платіж у розмірі 2-42% вартості об’єкта лізингу.

Україна значно відстає за показниками лізингу від постсоціалістичних країн. Безумовно, якби не було ряду факторів, що гальмують розвиток лізингу, а саме: недосконалість правового регулювання, недостатність розвитку інфраструктури ринку лізингу, обмеженість джерел фінансування, несприятливе податкове законодавство, цей процес проходив швидше і наблизив би Україну до країн Заходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]