Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 верстка. 1-346.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Критерії економічного районування

Критерії економічного районування визначаються, виходячи з принципів, що є необхідними для вибору варіантів районування. К.Мезенцев виділяє найголовніші критерії:

  • підвищення рівня сформованості території через розв’я­зан­ня вузлових проблем району;

  • збільшення раціональності використання ресурсного потенціалу;

  • зростання ефективності економічного розвитку;

  • підвищення ефективності соціального розвитку;

  • поліпшення екологічної ситуації.

Критерії відображають динаміку соціальних, економічних процесів і явищ, що безпосередньо пов’язані з утворенням районів. Набір критеріїв, за якими проводиться районування, не є сталим. Раніше пріоритет надавався економічним критеріям, а сьо­годні – соціальним і екологічним.

Чинники економічного районування

До основних чинників необхідно віднести:

  • характер виробничих відносин, способів виробництва;

  • геополітичне положення;

  • територіальний поділ праці, зокрема спеціалізація господарської діяльності;

  • природні умови і ресурси;

  • населення з його трудовими навичками, комунікаційними, етнічними, національними особливостями, відмінностями у способі життя;

  • характер виробничо-технологічної взаємопов’язаності, інтегрованості виробництва;

  • систему розселення населення територіальної організації виробничої та соціальної інфраструктури та ін.

У науковій літературі вчені виділяють два основних види економічного районування: загальне (або інтегральне) та галузеве. Інтегральне районування відображає просторову взаємодію населення, виробництва і природи на певній території. Сьогодні це районування передбачає розчленування території як цілісного природничо-соціоекономічного явища.

Інтегральне районування здійснюється в Україні на двох основних рівнях: макрорівень (в умовах України це виділення трьох економічних макрорайонів); мезорівень (виділення від 5 до 9 мезорайонів).

Інтегральне економічне районування відображає територіаль­ні відмінності в суспільно-господарській діяльності населення та закріплення певних її видів за окремими частинами території країни. В ідеалі саме інтегральне економічне районування повинно лежати в основі всіх інших видів організації суспільства за територіальним принципом, а саме: адміністративно-територіаль­ного поділу, територіального управління господарством, територіального планування. Однак до цієї виваженої думки вчені прийшли тоді, коли в Україні давно вже була запроваджена система адміністративно-територіального устрою і відповідна їй система територіального управління. Полеміка щодо доцільності запровадження у цій системі ще одного рівня управління економічних районів і досі триває в науковій літературі.

Галузеве економічне районування відображає поділ території на окремі райони, виходячи з однієї певної ознаки – територіаль­ного зосередження певної галузі виробництва чи розміщення пев­них ресурсів. Отже, галузевий район – це територія із значним зо­середженням виробництва продукції чи послуг певної галузі або певного виду природних ресурсів, яка характеризується специфіч­ними місцевими умовами, проблемами і перспективами розвитку. Це може бути промислове, лісовиробниче, водогосподарське районування та ін. Наприклад, при районуванні сільськогосподарсь­кого вироб­ництва враховується лише сільське господарство, структура сільськогосподарських угідь, спеціалізація, типи сільсь­когосподарського виробництва. Галузеве районування є важливою передумовою вста­новлення меж інтегральних районів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]