Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 верстка. 1-346.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Тема 11 Міжнародні економічні зв’язки України та її інтеграція в європейські та інші світові структури План лекції

Міжнародний поділ праці, його суть і значення у формуванні зовнішньоекономічних зв’язків. Зовнішні економічні зв’язки як один з найважливіших засобів економії суспільної праці. Переду­мови розвитку міжнародних економічних зв’язків, що випливають з необхідності поглиблення міжнародного поділу праці, інтересів зміцнення незалежності України. Основні форми зовнішніх економічних зв’язків України. Загальний економічний простір. Гло­балізація і регіоналізація світового господарства. Еквівалентність обміну. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Створення спільних підприємств, міжнародних об’єднань за учас­тю українських та іноземних організацій, фірм, управлінь. Створення спеціальних економічних зон. Розвиток і вдосконалення форм зовнішніх економічних зв’язків. Регіональна економічна політика України, міждержавні та регіональні стосунки. Участь України у світових економічних об’єднаннях – Європейському Союзі, СОТ, ЄЕП та інших регіональних об’єднаннях: переваги і проблеми. Об’єктивні чинники економічного співробітництва Украї­ни з країнами СНД: історичні, політичні, соціальні, демографічні, природні, екологічні, транспортні. Економічні зв’язки України з країнами світу в паливно-енергетичному, металургійному, машинобудівному, агропромисловому, транспортному, військово-про­мисловому та інших комплексах. Вдосконалення зовнішньоекономічних зв’язків України в умовах ринкових відносин. Проблеми та перспективи розвитку зовнішньоекономічних зв’язків України.

Сутність і значення експортного потенціалу. Структура і регіональні особливості. Місце регіонів у формуванні експортного потенціалу. Конкурентні переваги України та її регіонів у світовій господарській системі за природно-ресурсним, у т.ч. земельним, а також виробничим, інтелектуальним, науково-технічним і рекреаційним потенціалом. Транзитні можливості України, пов’я­зані з її геополітичним положенням. Основні напрями використання конкурентних переваг у розвитку економіки України та формування її зовнішньоекономічних зв’язків. Забезпечення виробництва високотехнологічної конкурентоспроможної продукції. Проблеми і перспективи зростання експортного потенціалу України та її регіонів і ефективність його використання.

Семінар по темі 11

  1. Міжнародний поділ праці, його суть і значення у формуванні зовнішніх економічних зв’язків.

  2. Основні форми зовнішніх економічних зв’язків України.

  3. Експортний потенціал України: значення і регіональні особливості структури.

  4. Місце регіонів у формуванні експортного потенціалу України.

  5. Конкурентні переваги та її регіонів у світовій і господарсь­кій системі за природним, виробничим, науково-технічним і рекреаційним потенціалом.

  6. Економічні зв’язки України з країнами СНД: сучасний стан і перспективи розвитку.

  7. Економічні зв’язки України з країнами світу в паливно-енергетичному, металургійному, машинобудівному і агропромис­ловому комплексі.

Теми доповідей і рефератів по темі 11

  1. Тенденції розвитку економічних зв’язків України з країнами Східної Європи.

  2. Зовнішні економічні зв’язки як один з найважливіших засобів економії суспільної праці.

  3. Об’єктивні основи становлення економічних зв’язків Украї­ни з розвиненими країнами світу.

  4. Економічні зв’язки України з країнами Західної Європи.

  5. Основні форми економічних зв’язків з державами Цент­ральної та Південної Європи.

  6. Особливості формування і функціонування економічних зв’язків України з США і Канадою.

  7. Економічні зв’язки України з країнами Азії.

  8. Економічні зв’язки України з країнами Африки.

  9. Розвиток економічних зв’язків України з країнами Латинської Америки.

  10. Економічні зв’язки України і Росії.

  11. Економічні зв’язки України з іншими країнами СНД.

  12. Зовнішня торгівля України на сучасному етапі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]