Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_2012_P_R.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
895.49 Кб
Скачать

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

Контрольні завдання

1. Розрахувати параметри захисту від зовнішнього опромінення при використанні захисних екранів

Задача. У радіологічній лабораторії необхідно захистити робоче місце екраном зі свинцю для зниження потужності доз з 480 мР/год до 2 мР/год. Енергія γ-випромінювання становить 1,5 МЕВ. Визначіть необхідну товщину екрана за кратністю послаблення.

Задача 2. Поясніть, як зміниться доза опромінення при збільшенні активності джерела у 2, 4, 8 разі, тривалості роботи у 2, 4, 8 разів, відстані у 2, 4, 8 разів.

Тестові завдання

1. У радіологічній лабораторії необхідно захистити робоче місце від β-випромінювання. Які матеріали Ви запропонуєте для захисту будівельних конструкцій?

A. Залізобетон; B. Свинець; C. Парафін;

D. Просвинцьовану гуму; E. Алюміній.

2. Ефективну дозу опромінення лікар-рентгенолог за рік отримав у 2 рази нижчу, ніж допустима. При цьому він працював 50 робочих тижнів, по 30 годин на тиждень. На Вашу думку, найбільша роль від зовнішнього опромінення лікаря належала захисту:

A. Захист кількістю; B. Захист часом; C. Захист відстанню;

D. Захист екрануванням; E. Ідивідуальний захист.

3. Пожежники, підчас ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС отримали високу дозу опромінення організму. У лікарні було встановлено чітку залежність важкості уражень від дози опромінення організму . Назвіть характер уражень організму.

A. Стохастичні ефекти;

B. Сомато-стохастичні ефекти;

C. Детерміністичні ефекти;

D. Генетичні порушення;

E. Хромосомні аберації.

4. Увібрана доза біологічними об’єктами для α-випромінювання становить 0,001 Гр, для β-електронного – 0,02 Гр, для β-позитронного – 0,03 Гр, для γ-випромінювання 0,04 Гр, для рентгенівського 0,05 Гр. У якому випадку еквівалентна доза буде найбільшою?

A. Для α-випромінювання;

B. Для β-електронного випромінювання;

C. Для β-позитронного випромінювання;

D. Для γ-випромінювання;

E. Для рентгенівського випромінювання;

5. Оператор, котрий працював з закритими джерелами іонізуючого випромінювання активністю 2 мг/екв, отримав за тиждень дозу опромінення 0,8 мЗв. Установлено, що було порушено час роботи упродовж тижня. Для забезпечення допустимої дози опромінення необхідно скоротити тривалість робочого тижня на:

A. 20%; B. 50%; C. 100%;

D. 150%; E. 200%.

Тема 19. Методика контролю протирадіаційного захисту персоналу і радіаційної безпеки пацієнтів при застосуванні радіонуклідів та інших джерел іонізуючих випромінювань в лікувальних закладах, зокрема рентгенологічному відділенні (кабінеті) стоматологічної поліклініки.

Актуальність теми

У сучасній медицині активно використовуються різні методи діагностики та лікування із застосуванням рентгенівської апаратури, гама-установок, прискорювачів заряджених частин та радіоактивних препаратів. Рентгенівські дослідження широко використовуються у стоматологічній практиці. Робота медичного персоналу рентгенологічних і радіологічних відділень пов’язані з радіаційною небезпекою внутрішнього і зовнішнього опромінення. Для пацієнтів променеве навантаження за рахунок медичних рентгенівських досліджень зростає, що є одним із факторів ризику виникнення негативних наслідків. Зниження променевого навантаження на персонал і пацієнтів при рентгенологічних дослідженнях (променевій терапії), зокрема й у стоматології, може бути досягнута завдяки раціонально організованим заходам радіаційного захисту. Радіаційний контроль (дозиметричний, індивідуально-дозиметричний та радіометричний) є складовою частиною радіаційної безпеки в медичних закладах, у яких застосовують джерела іонізуючого випромінювання. Знання та дотримання санітарно-гігієнічних вимог при застосуванні джерел іонізуючого випромінювання з діагностичною і лікувальною метою, а також формування культури радіаційної безпеки у медичного персоналу, правильне здійснення радіаційного контролю сприяють зниженню опромінення медичного персоналу і пацієнтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]