Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_2012_P_R.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
895.49 Кб
Скачать

Львівський національний медичний університет

імені Данила Галицького

Кафедра загальної гігієни з екологією

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до практичних занять з гігієни та екології

для студентів II курсу

стоматологічного факультету

Спеціальність: 7.110106 - Стоматологія

Модуль “Гігієна та екологія”

Львів-2012

Методичні рекомендації до практичних занять і самостійної роботи з гігієни та екології для студентів II курсу стоматологічного факультету за спеціальністю: 7.110106 - “Стоматологія” підготували: профю В.І. Федоренко (теми 8, 9, 10, 11 – практичні роботи, теми 1,2, 7 – самостійні роботи), І.Г. Мудра(1, 12, 13 , 18, 19, теми 2, 3, 8 – самостійні роботи), к.м.н, ас. Л.М. Кіцула (тема 7 – практична робота, теми 2, 4, 5 – самостійні роботи), к.б.н., ас. Л.П. Козак (теми 15, 16), ас. Н.В. Москвяк (теми 2,14 – практичні роботи, тема 6 – самостійна робота), ас. Я.М. Ямка (теми 4, 17), ас. Н.М. Скалецька (тема – 3, 5, 6 практична робота) під загальною редакцією зав. кафедри загальної гігієни з екологією, д.м.н., проф. В.І. Федоренко.

Під загальною редакцією зав. кафедри загальної гігієни з екологією, професора В.І. Федоренко.

Рецензенти:

А.К. Маненко, професор кафедри гігієни і профілактичної токсикології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

О.П. Корнійчук, завідувач кафедри мікробіології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Методичні рекомендації схвалено методичною комісією з профілактичної медицини і рекомендовано до друку (протокол № ).

Відповідальний за випуск: проректор з навчальної роботи ЛНМУ імені Данила Галицького, професор М. Р. Гжегоцький.

Методичні рекомендації з гігієни та екології для студентів стоматологічного факультету складені на основі навчального плану, розробленого на принципах Європейської кредитно – трансферної системи (ECTS) і призначені для допомоги студентам у підготовці та виконанні практичних занять і самостійної роботи.

Методичні рекомендації до практичних занять включають: актуальність теми; навчальні цілі заняття, практичних навиків і вмінь, базові знання, вміння та навики; зміст теми; основну і додаткову літературу для самопідготовки; матеріали для самоконтролю та контролю самостійної роботи студентів; навчальні практичні завдання; задачі та тестові завдання контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків.

На занятті студенти оформляють протоколи практичної роботи. Протокол наприкінці заняття підписується викладачем.

Методичні рекомендації одночасно містять інформацію для викладачів: розподіл часу на практичному занятті (15 % - підготовчий етап заняття, 70 % - основний етап заняття, 15 % - контроль засвоєння теми); кон

трольні питання, тести і задачі, які застосовується викладачем для контролю виконання самостійної роботи кожним студентом на підготовчому етапі заняття у вигляді фронтального усного чи письмового експрес-опитування. Відмітки про присутність студентів на заняттях та поточну успішність (оцінки та конвертація у відповідні бали) виставляється викладачем в академічному журналі.

Формою кінцевого контролю засвоєння дисципліни є підсумковий модульний контроль, який здійснюється по завершенню вивчення всіх тем модуля на останньому контрольному занятті. До підсумкового контролю допускаються студенти, які виконали всі види робіт, передбаченні навчальною програмою, та при вивченні модуля набрали кількість балів, не меншу за мінімальну. Форма проведення підсумкового модульного контролю включає контроль теоретичної і практичної підготовки. Максимальна кількість балів підсумкового контролю дорівнює 80. Підсумковий модульний контроль вважається зарахованим, якщо студент набрав не менше 50 балів.

За рішенням Вченої Ради студентам, які мають наукові публікації, або які зайняли призові місця за участь в олімпіаді з дисципліни серед ВНЗ України можуть додаватися заохочувальні бали до кількості балів з дисципліни.

Оцінка успішності студента з дисципліни є рейтинговою і виставляється за багатобальною шкалою як середня арифметична оцінка засвоєння відповідних модулів і має визначення за системою ECTS та традиційною шкалою, прийнятою в Україні.

Зміст

Модуль Гігієна та екологія

п/п

Теми практичних занять

Стор.

1.

Методи гігієнічних досліджень. Біоетичні аспекти впливу навколишнього середовища на людину. Санітарно-епідеміологічна служба України, організація і проведення запобіжного та поточного санітарного нагляду.

6

2.

Методи визначення профілактичної дози ультрафіолетової радіації та використання ультрафіолетового випромінювання з метою профілактики захворювань і санації повітряного середовища.

8

3.

Методика визначення та гігієнічна оцінка природного та штучного освітлення приміщень різного функціонального призначення.

12

4.

Мікроклімат і його гігієнічне значення. Методика визначення та гігієнічна оцінка температури, вологості, швидкості руху повітря та радіаційної температури. Значення руху атмосферного повітря в населеному пункті.

17

5.

Гігієнічна оцінка повітряного середовища приміщень (визначення концентрації СО2, окиснюваності повітря, пилових, хімічних та бактеріологічних забруднень).

21

6.

Методика гігієнічної оцінки питної води. Ендемічний флюороз та карієс як гігієнічна проблема, їхня профілактика.

26

7.

Гігієнічна оцінка санітарного стану ґрунту. Сучасні гігієнічні та біоетичні проблеми очищення населених місць.

33

8.

Методика розрахунку енерговитрат людини та її потреб у харчових речовинах.

37

9.

Методика вивчення та оцінка харчового статусу людини і медичного контролю за забезпеченням організму вітамінами.

42

10.

Методика оцінки адекватності харчування за меню-розкладкою.

46

11.

Методика розслідування випадків харчових отруєнь. Профілактика харчових отруєнь.

51

12.

Методи дослідження та оцінка здоров’я дітей та підлітків за умов впливу факторів навколишнього середовища.

56

13.

Методика гігієнічної оцінки планування, оснащення та утримання навчально-виховних дошкільних закладів та шкіл.

60

14.

Гігієнічна характеристика шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, їх вплив на організм, профілактичні заходи. Гігієна праці лікарів-стоматологів та зубних техніків.

65

15.

Гігієнічні вимоги до розміщення, обладнання, утримання та експлуатації окремих структурних підрозділів стоматологічних закладів.

71

16.

Гігієнічна оцінка перебування хворих у лікувально-профілактичних закладах, у тому числі стоматологічних.

89

17.

Гігієнічні засади здорового способу життя та особиста гігієна. Методика гігієнічної оцінки засобів догляду за порожниною рота.

94

18.

Методи оцінки радіаційної небезпеки та параметрів захисту від зовнішнього опромінення.

98

19.

Методика контролю протирадіаційного захисту персоналу і радіаційної безпеки пацієнтів при застосуванні радіонуклідів та інших джерел іонізуючих випромінювань в лікувальних закладах, зокрема рентгенологічному відділенні (кабінеті) стоматологічної поліклініки.

102

Тема 1. Методи гігієнічних досліджень. Біоетичні аспекти впливу навколишнього середовища на людину. Санітарно-епідеміологічна служба України, організація і проведення запобіжного та поточного санітарного нагляду.

Актуальність теми

Методи гігієнічних досліджень спрямовані на вивчення стану навколишнього середовища та закономірностей впливу біотичних та абіотичних чинників довкілля на здоров’я різних контингентів населення.

Санітарна служба України здійснює запобіжний та поточний санітарний нагляд, що базується на санітарному державному законодавстві, упроваджує у практику заходи профілактики шкідливого впливу довкілля на організм людини у всіх сферах життя. Лікарі-стоматологи при виконанні своїх професійних обов’язків повинні використовувати знання з гігієни профілактики загальних та стоматологічних захворювань.

Самостійна навчально-дослідницька робота студентів має сприяти розвитку гігієнічного мислення і навчанню алгоритмів вирішення медико-гігієнічних задач у практичній діяльності лікаря-стоматолога.

Навчальні цілі

Засвоїти класифікацію методів гігієнічних досліджень, структуру санітарної організації України, її функції і завдання при здійсненні запобіжного та поточного санітарного нагляду, основи санітарного законодавства України.

Вміти застосовувати методи гігієнічних досліджень у практичній діяльності лікакря-стоматолога.

Базові знання, вміння та навики

Знати основні фізичні, хімічні, біологічні, мікробіологічні методи, що застосовуються для дослідження зовнішніх чинників довкілля, морфологічні, гістологічні, фізіологічні, біохімічні, методи дослідження організму (фізика, хімія, біологія, мікробіологія, анатомія, гістологія, нормальна фізіологія, біохімія).

Вміти проводити бібліографічний і інформаційний пошук в галузях гігієнічних дисциплін (інформатика).

Зміст теми

Методи гігієнічних досліджень стану довкілля та впливу зміненого довкілля на здоров’я людини. Епідеміологічний метод дослідження, методи лабораторно-гігієнічного та натурного екперименту, санітарно-статистичні методи та їхнє використання в практичній діяльності лікаря-стоматолога.

Санітарна організація України та її завдання. Поняття про запобіжний і поточний державний санітарний нагляд. Основи санітарного законодавства України. Закон України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, “Положення про санітарно-епідеміологічну службу України”.

Гігієнічні знання, що необхідні лікрю-стоматологу при здійсненні своїх обов’язків у лікувальних закладах.

Зв'язок санітарно-епідеміологічної та лікувально-профілактичної служб, їх спільна робота у сфері збереження і зміцнення особистого та громадського здоров’я.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006 – С. 14-25.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004.- С. 14 – 38.

Додаткова:

  1. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. - С. 16-23, 48-87, 507-530.

  2. Закон України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, 1994.

  3. “Положення про санітарно-епідеміологічну службу України” , 1999.

  4. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 1999.- С. 6-34.

Завдання для самостійної роботи студентів

Контрольні питання

  1. Методи гігієнічних досліджень, їх класифікація, характеристика. Специфічні методи гігієни.

  2. Біоетичні аспекти впливу навколишнього середовища на людину.

  3. Структура санітарно-епідеміологічної служби України.

  4. Структура санітарно-епідеміологічних станцій різних рівнів управління (обласних, міських, районних).

  5. Основи санітарного законодавства України.

  6. Поняття про запобіжний і поточний державний санітарний нагляд.

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

1. Ознайомитись з організацією навчального процесу на кафедрі.

2. Скласти графологічну схему “Класифікація методів гігієнічних досліджень”.

3. Скласти схему “Структура санітарно-епідеміологічної служби України”.

4. Ознайомитись з законом України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, “Положенням про санітарно-епідеміологічну службу України”.

Матеріали для контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап – 15 %)

Контрольні тести

1. До поточного санітарного нагляду належить: а) контроль за вибором земельної ділянки під будівництво; б) контроль нормативної документації на новий вид дитячої іграшки; в) контроль за проектуванням об’єктів будівництва; г) розгляд проекту будівництва лікарні; д) контроль за дотриманням санітарних правил і норм в процесі експлуатації об’єктів.

2. До запобіжного санітарного нагляду належить: а) здійснення санітарно-гігієнічного обстеження студентських гуртожитків; б) обрунтування гранично допустимих концентрацій хімічних речовин у воді водойм; в) обстеження цеху із виготовлення бактеріологічних препаратів; г) проведення санітарно-гігієнічного обстеження стоматологічного кабінету; д) санітарно-гігієнічний контроль за влаштуванням, обладнанням і експлуатацією зуботехнічних лабораторій.

3. Найстаріший метод гігієнічних досліджень: а) фізичний; б) хімічний; в) мікробіологічний; г) натурного експерименту; д) описовий.

4. Метод гігієни, що використовує сукупність способів вивчення здоров’я населення під впливом різних ендогенних та екзогенних соціальних і природних чинників називається ...

а) епідеміологічний; б) санітарно-статистичним; в) санітарного опису; г) експериментальним; д) санітарного спостереження.

5. При вивченні стану здоров'я різних контингентів населення досліджуються найбільш розповсюджені забруднювачі атмосферного повітря, що впливають на рівень здоров'я, і оцінюються соціально-економічні та природно-кліматичні умови Львівської області. Назвіть метод гігієнічних досліджень, що використовується у цьому випадку? а) епідеміологічний; б) клінічний;

в) медико-географічний; г) санітарно-статистичний; д) біохімічний.

Тема 2. Методи визначення профілактичної дози ультрафіолетової радіації. Та використання ультрафіолетового випромінювання з метою профілактики захворювань і санації повітряного середовища.

Актуальність теми

Ультрафіолетове випромінювання (УФ) зумовлює як корисний так і негативний вплив на здоров’я людей. Розрізняють біогенні (D-вітаміноутворювальна або антирахітична дія, еритемна або загальностимулюча дія, пігментоутворювальна дія) та абіогенні (бактерицидна, фотоофтальмологічна, алергенна, канцерогенна дія) ефекти спричинені ультрафіолетовим випромінюванням. УФ- випромінювання є дієвим засобом знезаражування питної води, стоматологічного інструментарію та санації повітря у лікувально- профілактичних закладах. Для попередження надлишкового впливу ультрафіолетового випромінювання та профілактики ультрафіолетової недостатності здійснюється його регламентування й гігієнічна оцінка.

Навчальні цілі

Знати механізм впливу ультрафіолетового випромінювання. Засвоїти методи дослідження ультрафіолетового випромінювання. Вміти проводити гігієнічну оцінку інтенсивності ультрафіолетового випромінювання.

Базові знання, вміння та навики

Знати роль ультрафіолетового випромінювання у синтезі вітаміну D (біохімія), основи терморегуляції організму (нормальна фізіологія), складові сонячного спектру (фізика).

Зміст теми

Ультрафіолетове випромінювання Сонця, його спектр на межі з атмосферою та на поверхні Землі, біогенна та абіогенна дія. Гігієнічне значення ультрафіолетового випромінювання. Вплив сонячної радіації на здоров’я населення, у тому числі на розвиток та стан зубо-щелепної системи організму.

Методи дослідження ультрафіолетового випромінювання. Основні принципи та методика використання штучних джерел ультрафіолетового випромінювання в лікувально-профілактичних закладах. Використання штучних джерел ультрафіолетового випромінювання у фотополімерних лампах, для санації повітря в окремих кабінетах стоматологічних закладів, знезараження стоматологічного інструментарію тощо.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 34-50 .

  2. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995.- С. 193 –197, 207-239.

  3. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович. - К.: Здоров'я, 2004. – С.98 - 106, 445-446.

  4. Загальна гігієна . Посібник для практичних занять / за ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.– С. 74-84.

  5. Основи стоматологічної діяльності (організаційно-правові, гігєнічні, деотологічні) / Під загальною редакцією В.Г. Бардова. Видання 2-е. – Вінниця: Нова Книга, 2011. – С.192 – 195.

Додаткова:

  1. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович– К.: Здоров'я, 1999.- С. 97 - 106 .

  2. Загальна гігієна та екологія людини: навч. посіб. для студентів стоматологічних факультетів / за ред. В.Г. Бардова та І. В. Сергети. – Вінниця: Нова Книга, 2002. – .С. 15– 23.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]