Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_2012_P_R.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
895.49 Кб
Скачать

Тема 12. Методи дослідження та оцінка здоров’я дітей та підлітків за умов впливу факторів навколишнього середовища

Актуальність теми

Вивчення стану здоров’я школярів засвідчує, що в останні роки лише третина учнів початкових класів вважаються практично здоровими, а піфсля закінчення школи лише 3-5 % дітей. Однією з причин погіршення стану їхнього здоров’я є негативний вплив шкідливих хімічних, фізичних, біологічних факторів довкілля на організм дітей і підлітків, що може призвести до зниження резистентності організму, порушення фізичного розвитку спричиняє зростання рівня загальної захворюваності, стоматологічної захворюваності, екологічної патології. Оцінка здоров’я дітей проводиться за комплексом показників у тому числі і за показниками фізичного розвитку, що використовується для розробки профілактичних заходів дитячих контингентів. Правильно організовані розпорядок дня та харчування, уроки фізичного виховання сприяють підвищенню опірності організму дітей та підлітків до несприятливих факторів середовища.

Навчальні цілі

Знати критерії оцінки стану здоров’я та показники фізичного розвитку дітей та підлітків у зв’язку із впливом факторів довкілля.

Засвоїти методи дослідження соматоскопічних, соматометричних і фізіометричних показників та оцінки фізичного розвитку дітей, методику комплексної гігієнічної оцінки стану здоров’я дітей та підлітків та критерії розподілу їх на групи здоров’я.

Розробляти заходи з покращення стану здоров’я та сприяння гармонійному розвитку.

Базові знання, вміння та навики

Анатомо-фізіологічні особливості будови, росту та розвитку організму людини, основні методики дослідження анатомо-фізіологічних показників організму дітей та підлітків (нормальна фізіологія, анатомія).

Зміст теми

Визначення поняття “фізичний розвиток”. Соматоскопічні, соматометричні та фізіометричні показники фізрозвитку дитини. Критерії комплексної оцінки стану здоров’я дітей і підлітків. Групи здоров’я. Вплив факторів довкілля на формування здоров’я і фізичного розвитку дітей та підлітків. Комплексна оцінка фізичного розвитку за морфологічним та біологічним статусом (поняття про гармонійний та дисгармонійний, пропорційний та диспропорційний фізичний розвиток). Поняття про акселерацію, децелерацію (ретардацію). Стандарти фізичного розвитку дітей та підлітків. Основні методи оцінки фізичного розвитку індивідуума і колективу. Визначення біологічного та календарного віку дитини. Поняття про шкільну зрілість. Вимоги до режиму дня та організації харчування, розкладу уроків та фізичного виховання. Показники психофізіологічного розвитку. Профілактика гіпокінезії. Критерії стоматологічного здоров’я дітей.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. Підручник. / За ред. В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 391-412, .433-448, 457-467.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 2004. C.532-534.

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять/Під ред. I.I. Даценко, -Львів. Світ, 2001. C.210-241.

Додаткова:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 1999. C.529 – 540, 566-587.

  2. Готовність дитини до навчання / Упоряд.: С.Максименко, К. Максименко, О. Главник. – К.: Мікрос-СВС, 2003. – (Психологічний інструментарій).

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять/Під ред. I.I. Даценко, -Львів, Світ, 1992. С. 160-169, 147-152.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]