Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_2012_P_R.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
895.49 Кб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

1. Дати обґрунтоване гігієнічне заключення про планування та обладнання класу (за даними ситуаційної задачі).

Задача. При перевірці класу встановлено: клас площею 32 м2, учнів – 35, парти розставлені в 4 ряди, у 25 % не відповідають росту учнів, перша парта на відстані 1 м від дошки, світло з вікон падає зліва, СК=1/8, КПО 1,18%. Дайте гігієнічне заключення, щодо обладнання та улаштування класу, розробіть рекомендації щодо оптимізації умов навчання дітей.

2. Провести гігієнічну оцінку шкільної парти, дати заключення щодо відповідності росту учнів.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття – 15%)

Контрольні завдання

Задача 1. Середня школа на 489 учнів розташована всередині мікрорайону. Земельна ділянка огороджена решітками. На ділянці є спортивна площадка, учбово-дослідницька і господарська зони. Площа озеленення займає 25% від площі ділянки. Відстань від будівлі до червоної лінії 28 м. Шляхи підходу учнів пересікають проїжджу частину магістральної вулиці. Навчальні приміщення розташовані по одній повздовжній стіні коридору, а друга сторона світлонесуча. Виділені навчальні секції для учнів 1-х класів, 2-4 класів, 5-9 класів, 10-11 класів. Оцініть планування і набір приміщень школи і дайте не­обхідні рекомендації.

Задача 2. Учні ІІІ класу до кінця третьої чверті не набули навику швидкого читання, відмічають частий головний біль, подразнюваність та втому на уроках. В 3% учнів відмічена міопія, 2% – перша стадія сколіозу. При перевірці класу виявлено: клас площею 32 м2, учнів – 35, парти в 4 ряди, в 25 % не відповідають зросту учнів, перша парта на відстані 1 м від дошки, світло з вікон падає зліва, СК = 1/8, КПО – 1,18 %. Дайте гігієнічне заключення, щодо обладнання та улаштування класу, розробіть рекомендації з оптимізації умов навчання.

Тестові завдання

1. Хлопчик, який навчається у 7 класі, має зріст 160 см, міопію високого ступеню. Визначте групу навчальних меблів і місце його за партою в класі, якщо вікна розташовані зліва.

A. 4 група, лівий ряд 1 парта;

B. 6 група, середній ряд остання парта;

C. 4 група, лівий ряд задня парта;

D. 4 група, правий ряд задня парта;

E. 5 група, лівий ряд третя парта.

2. У класній кімнаті поперечної конфігурації парти розташовані в 4 ряди. Учні, що займають перші парти, мають міопію середнього ступеня і їм необхідно забезпечити оптимальний кут розглядання дошки (350). Яка відстань до дошки парт де сидять деякі учні забезпечить такий кут розглядання?

A. 3 м; B. 2 м; C. 1 м;

D. 4 м; E. 0,5 м.

3. Учитель третього класу з метою профілактики порушень постави і гостроти зору має регулярно пересаджувати учнів. Як часто має здійснювати цю процедуру учитель?

A. 2 рази на рік; B. 1 раз в чверть; C. 1 раз на місяць;

D. 2 рази в чверті; E. 4 рази на рік.

4. При експертизі проекту дитячого садочку лікар-гігієніст акцентує увагу на необхідності організації для кожної вікової групи дітей окремих фукціонально-об'єднаних приміщень, в склад яких входить групова, роздягальна, спальня, гральна-їдальня, туалет. На дотриманні якого гігієнічного принципу планування дитячих дошкільних установ наполягає лікар?

A. принцип групової ізоляції;

B. принцип функціональної єдності;

C. принцип функціонального роз'єднання;

D. принцип взаєморозташування;

E. принцип загального доступу.

5. При експертизі дитячого садочку встановлено, що він розташований внутрішньоквартально. Ділянка має групові майданчики, розділені зеленими насадженнями. Площа озеленення – 12 м2 на одну дитину, будинок одноповерховий, групові мають приймальню, спальню, ігрову і туалет, принцип групової ізоляції в середині будівлі дотриманий. Дайте рекомендації щодо оптимізації планувальних заходів.

A. збільшити площу озеленення на 1 дитину до 20 м2;

B. збільшити поверховість будівлі на 2 поверхів;

C. збільшити поверховість будівлі до 3 поверхів;

D. об'єднати туалети для всіх груп;

E. об'єднати роздягальні для всіх груп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]