Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategiya_pidpriyemstva.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.99 Mб
Скачать

Конспект лекцій

з дисципліни

«Стратегія підприємства»

З М І С Т

ВСТУП до курсу «Стратегія підприємства»

Тема 1. Стратегія підприємства: поняття, еволюція концепції

Тема 2. Місія та цілі підприємства

Тема 3. Стратегічний контекст підприємства

Тема 4. Оцінювання зовнішнього середовища підприємства

Тема 6. Стратегії бізнесу

Тема 7. Стратегія диверсифікації діяльності підприємства

Тема 8. Стратегія зовнішнього розвитку підприємства

Тема 9. Корпоративна стратегія підприємства

Тема 10. Матричні методи формування корпоративної стратегії підприємства

Тема 11. Альтернативність у стратегічному виборі

Тема 12. Декомпонування корпоративної стратегії підприємства

Тема 13. Загальна характеристика функціональної стратегії

Тема 14. Стратегічні аспекти у функціональних сферах діяльності підприємства

Тема 15. Сучасний стан та перспективи розвитку стратегічного управління в Україні

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

СЛОВНИК ОСНОВНИХ ТЕРМІНІВ І ПОНЯТЬ

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

ВСТУП до курсу «Стратегія підприємства»

В дійсності, саме вони і правлять світом.

Економіка – це моє. А я лише хочу взяти своє.

Джон Мейнард Кейнс про економістів

«Стратегія підприємства» не випадково стала навчальною дисципліною. Вона відіграє важливу роль у набутті теоретичних знань та професійних навичок і досвіду у галузі прийняття стратегічних рішень щодо умов, можливостей та перспектив роботи підприємства. Стратегія - це невід’ємна частина або навіть головна складова успіху діяльності на ринку. Ринкова економіка характеризується слабкою передбачуваністю умов росту і розвитку підприємства. Тому екстраполяційне довгострокове планування (від досягнутого рівня) вже не може бути інструментом корегування росту і розвитку підприємств. Щоб упевнено керувати процесами на підприємстві, достовірно прогнозувати тенденції зміни даних процесів з урахуванням динамічних умов ринку, необхідно вивчати та аналізувати стратегію як важливу складову інструментарію вирішення різнопланових проблем у процесі функціонування і розвитку підприємства.

Фахівець з економіки фірми повинен розуміти стратегічний контекст діяльності підприємства і добирати форми та методи його забезпечення. Питання і проблеми, які виникають в зазначеній сфері, потребують підготовки фахівців стратегічного типу мислення, здатних визначати актуальні проблеми розвитку організацій, приймати оптимальні рішення, пов’язані з майбутнім функціонуванням підприємства, постійно узгоджувати поточну діяльність із стратегічними цілями, забезпечити адаптацію підприємства до змінюваного зовнішнього середовища шляхом формування та реалізації ефективних стратегій діяльності.

Особливістю предмета є те, що в ньому мало рутинних процедур і багато творчості. Оскільки не існує єдиної для всіх підприємств стратегії, управлінець повинен забезпечити фірмі перевагу перед конкурентами, а значить керівництво повинне шукати нові оригінальні шляхи в управлінні.

Мета дисципліни:засвоєння теоретичних засад стратегічного планування, оволодіння навичками та інструментарієм стратегічного аналізу і формування стратегій підприємства.

Завдання дисципліни:освоєння інструментарію розробки стратегій підприємства і вибору стратегічних альтернатив; розвиток навичок стратегічного мислення і практичного застосування методологічного апарату дисципліни; оволодіння методом кейс-аналізу, навичками аналітичного обґрунтування розв’язання стратегічних проблем.

Предмет:стратегічний процес на підприємстві.

Базовий курс лекцій та практикум включає: опорний конспект лекцій з курсу, контрольні запитання для самоконтролю, тестові та практичні (творчі) завдання, теми доповідей та рефератів, дискусійні та проблемно-орієнтовані питання, список рекомендованої та використаної літератури, додатки, алфавітно-предметний покажчик, словник основних термінів та понять, корисні посилання в мережі Інтернет, кросворд. Така структура посібника-довідника покликана сформувати різнобічне уявлення про процес стратегічного планування на підприємстві, різновиди стратегій та особливості їх застосування, формування місії, цілей та «стратегічного набору»; аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища; визначення мотивів до зміни діючої стратегії; здійснення стратегічного вибору; функції керівництва та функціональних підрозділів при розробці та виконанні обраної стратегії; проведення моніторингу за реалізацією стратегії та оцінка її ефективності.

Автор буде вдячний за зауваження та рекомендації щодо подальшого покращення змісту, структури та викладу матеріалу з курсу «Стратегія підприємства».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]