Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_2012_P_R.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
895.49 Кб
Скачать

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

1. Скласти схему методів і засобів здорового способу життя.

2. Скласти структурно-логічну схему “Засоби і предмети догляду за ротовою порожниною”.

3. Ознайомитися з методикою визначення та гігієнічною оцінкою базисних властивостей темпераменту.

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

Тестові завдання

1. У школі при проведенні обстеження за дотриманням правил особистої гігієни виявлено, що в 6 учнів 2–го класу гігієнічний індекс зубів становить 3 бала. Як оцінити гігієнічний індекс зубів за отриманою кількістю балів?

А. Відмінний; В. Добрий; С. Негативний;

D. Задовільний; E. Різко негативний.

2. Під час проведення тесту на визначення ступеня функціональної підготовленості до фізичних вправ в студентки 1 курсу частота серцевих скорочень збільшилась на 27 % від вихідної. Як оцінити стан серцево-судинної системи за цим тестом?

А. Добрий; В. Задовільний; С. Відмінний;

D. Незадовільний; Е. Надто незадовільний.

3. Педіатр для підвищення загартовуваності організму молодших школярів розробив програму в основу якої покладено наступні принципи: поступовість, комплексність, індивідуальний режим, контрастність, сиситематичність. Який принцип загартовування необхідно вилучити з програми?

А. Поступовість; В. Комплексність; С. Індивідуальний режим;

D. Контрастність; E. Сиситематичність.

4. З метою профілактики карієсу лікар-стоматолог рекомендує пацієнту використовувати лікувально-профілактичні пасти, що містять біологічно-активні речовини (вітаміни, рослинні екстракти, мінеральні солі, фтор, йод). Яка з біологічно-активних речовин є ефективна в даному випадку?

А. Вітаміни; В. Рослинні екстракти;

С. Мінеральні солі; D. Фтор; Е. Йод.

5. В учнів шостого класу визначали гігієнічний індекс зубів. Який розчин при цьому використовується?

А. Йодид калію; В. Мурашиний спирт; С. Розчин глюкози;

D. Розчин коаліну; E. Перекис водню.

Тема 18. Методи оцінки радіаційної небезпеки та параметрів захисту від зовнішнього опромінення

Актуальність теми

Іонізуюче випромінювання завдяки високій біологічній активності негативно впливає на людину, тварин, рослини, біоценоз у цілому та за певних умов призводить до їхньої загибелі. Збільшення кількості джерел іонізуючого випромінювання та розширення сфери його використання, умови і можливість його несприятливого впливу зумовлюють необхідність забезпечення радіаційної безпеки населення (працівників), яка ґрунтується на дотриманні комплексу нормативно-правових, проектно-конструкторських, технічних та організаційних заходах.

Конкретна система захисту залежить від типу джерел і виду випромінювання. Необхідним захистом від зовнішнього випромінювання при роботі з джерелами випромінювання є дотримання (не перевищення) лімітів доз опромінення, що встановленні національними нормами безпеки для різних категорій населення. Своєю чергою, доза зовнішнього опромінення прямо пропорційна активності джерела і часу його дії й обернено пропорційна квадрату віддалі від джерела. Протирадіаційний захист при роботі з іонізуючим випромінюванням забезпечується також за допомогою захисного екранування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]