Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_2012_P_R.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
895.49 Кб
Скачать

Тема 16. Гігієнічна оцінка перебування хворих у лікувально-профілактичних закладах, у тому числі стоматологічних.

Актуальність теми

Створення належних умов перебування хворих і здоров’я медичних працівників у лікарнях та стоматологічних поліклініках визначається плануванням і забудовою ділянки, її санітарно-технічним благоустроєм та санітарним станом у процесі експлуатації. Дотримання гігієнічних нормативів мікроклімату, повітряного середовища, вентиляції, природного та штучного освітлення, організація харчування хворих у лікарняних стаціонарах, забезпечення оптимального режиму, гігієнічних умов для хворих підвищує ефективність лікування, сприяє видужуванню хворих та створює безпечні умови праці для медичного персоналу.

Навчальні цілі

Знати санітарно-гігієнічні вимоги до архітектурно-будівельних рішень щодо лікувально-профілактичних закладів.

Знати особливості планування, обладнання та режиму експлуатації терапевтичного, хірургічного, інфекційного відділень лікарень.

Знати гігієнічні вимоги до санітарно-технічного обладнання лікарень: природного та штучного освітлення, опалення, вентиляції, водопостачання, видалення та знешкоджування відходів, їхні особливості для відділень інфекційного та хірургічного профілю.

Знати гігієнічні умови перебування хворих у лікарні та фізичні і хімічні фактори , що впливають на ефективність лікування хворих.

Знати санітарно-гігієнічні вимоги до утримання і організації роботи харчоблоку лікарні.

Вміти провести профілактичні заходи, спрямовані на профілактику харчових отруєнь та інфекцій у стаціонарі.

Базові знання, вміння та навики

Знати гігієнічні показники природного та штучного освітлення (гігієна та екологія). Знати вплив опалення, вентиляції, освітлення, водопостачання, каналізування на стан здоров’я людини (гігієна та екологія).

Зміст теми

Сучасні системи забудови лікарень, їхня порівняльна гігієнічна оцінка, перспективи удосконалення. Гігієнічні вимоги до основних показників забудови (віддаленість від джерел забруднення повітря, грунту, площа, щільність забудови та озеленення, взаєморозташування будівель, санітарний благоустрій ділянки), функціональне зонування території. Особливості планування спеціалізованих лікарень (інфекційних, туберкульозних тощо). Гігієнічні вимоги до соматичної лікарняна палата для дорослих і дітей, операційного блоку. Поняття про палатну секцію. Особливості планування боксів, напівбоксів у інфекційних лікарнях. Організація харчування у лікувально-профілактичних закладах. Організація та засоби об’єктивного контролю за здоров’ям персоналу харчоблоків лікарень та дотриманням ними вимог особистої гігієни. Профілактика харчових отруєнь та інфекцій у стаціонарі.

Рекомендована література

Основна:

  1. Гігієна та екологія. / За ред. Бардова В.Г. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 474-484.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004. – С. 385-390, 395-397, 558-575.

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.- С. 174-181, 344-357.

Додаткова:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С. 423-430, 608-626.

  2. Державні будівельні норми України. Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я. ДБН В. 2.2 – 10 – 2001. – Київ: Держбуд України, 2001. – 164 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]