Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strad4-do-zvitu-prakyky.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

1.1. Загальна характеристика Страдчівського навчально-виробничого лісокомбінату

Загальна площа Страдчівського НВЛК НЛТУ України сягає 6742 га. Лісові масиви розташовані на Розточчі і простягаються від Львова на північний захід до кордону з Польщею. Згідно з районуванням професора С.А. Генсірука вони знаходяться на території Західноукраїнського лісостепового округу, Опільсько-Розтоцького району з буковими, сосново-буковими, дубовими і грабово-дубовими лісами.

Природно росте в насадженнях лісокомбінату 51 вид деревних та чагарникових порід. Лісові насадження лісокомбінату мають велике водоохоронне, оздоровче, кліматичне і естетичне значення. Площа лісів є водозбірним басейном, який постачає Львів водою; західні вітри забезпечують місто чистим іонізованим і багатим фітонцидами повітрям; різноманітні за складом, багаті ягодами, грибами, лікарськими рослинами ліси стали улюбленим місцем відпочинку населення, тому вся територія лісокомбінату віднесена до першої групи лісів і входить у двадцятип'ятикілометрову зелену зону м. Львова.

Характерними типами ґрунтів є дерново-підзолисті, дерново-скритопідзолисті, дерново-перегнійно-карбонатні, дерново-глейові, сірі лісові та болотні. Велика різноманітність ґрунтів та сприятливі кліматичні умови забезпечують ріст і розвиток усіх видів і різновидностей деревних та чагарникових порід, які зустрічаються в західних областях України.

В ДП Страдчівський НВЛК організовано чотири господарські частини; лісопаркову на площі 351 га. лісогосподарську - 5410 га, захисні смути вздовж автомобільних і залізничних шляхів - 532 га та санітарна зона охорони джерел водопостачання - 467 га. Ліси природного походження займають 3859 га, лісові культури - 2314 га, незімкнені культури останнього п'ятиріччя - 341 га.

Непокрита лісом площа складає 50 га. Нелісова площа становить 174 га.

За породним складом насадження ДП «СНВЛК» НЛТУ України розподіляються на соснові (46%), дубові (23%), букові (24%), березові (2%). грабові (2%). вільхові (1%)та інші (11%). За типами умов місця виростання лісова площа розподіляється на сугрудки (65,2%). груди (27,6%), субори (6,6%) та бори (0,6%). Найбільш розповсюджені з них свіжі й вологі сугрудки і груди

Розподіл деревних порід за групами віку нерівномірний. Молодняки першого й другого класів складають 18%, середньовікові насадження - 41%. пристигаючі 20% і стиглі 21%.

Максимальний приріст з 1 га покритої лісом площі притаманний сосновим насадженням (5,2 м3). Насадження бука дають 3,2 м3 а дуба - 3,1м3. Основними завданнями ведення господарства є максимальне збереження лісових масивів, як водорегулюючого фактора, заміна похідних деревостанів грабняків і березняків, які займають найбільш продуктивні умови місця виростання, з одночасним створенням корінних деревостанів, більш довговічних, стійких проти ентомошкідників і фітозахворювань. та підвищення їх естетичної цінності. Комплекс лісогосподарських заходів, спрямований на виконання вказаних завдань, розроблений з урахуванням ролі ДП «СНВЛК» НЛТУ України як основної бази навчальної практики студентів НЛТУ України та науково-дослідних робіт його професорсько-викладацького складу.

Всього по різних видах користування деревиною встановлена лісосіка з запасом 19,8 тис. м3 ліквіду. Практичне користування деревиною від усіх видів рубок в 2006 р. складало 16,5 тис. м3 в тому числі по головному користуванню 12,8 тис. м3 оглядовому рубанню 1,3 тис. м3 санітарних вибіркових рубках 1,5 тис. м3 інших видах рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства 0,9 тис. м3

Таким чином з 1 га покритої лісом площі вирубується 2,7 м3 або 61% річного приросту на 1 га Лісокультурний фонд ДП «СНВЛК» НЛТУ України використаний повністю і нині складається виключно з лісосік останніх років і становить в середньому щорічно 55 га.

На території ДП «СНВЛК» НЛТУ України проходить весь комплекс учбових практик студентів стаціонарного та заочного навчання лісогосподарського факультету (лісівництво, лісові культури, лісова таксація, механізація лісогосподарських робіт, захист лісу, ґрунтознавство, дендрологія, лісова селекція та деякі інші), частину практик проводять і студенти лісоінженерного та інших факультетів.

Лісові насадження та різні дослідні об'єкти відвідували слухачі курсів підвищення кваліфікації, ряд екскурсій і делегацій спеціалістів лісового господарства України, Білорусії, Росії, Польщі, Болгарії, Чехії, Словаччини, Румунії, Німеччини та інших держав.

Значна увага приділяється науково-дослідній роботі, яку проводять науковці лісогосподарського, та інших факультетів НЛТУ України та ДП «СНВЛК». На лісових площах ДП «СНВЛК» створено ряд стаціонарних науково-дослідних об'єктів. Основними з них є: Стаціонар "Рубки головного користування", або дубово-сосновий стаціонар М.М. Горшеніна. Який було закладено в 1961 році під керівництвом проф. М.М. Горшеніна кафедрою лісівництва в 47 кварталі Страдчівського лісництва на площі 5 га.

- Буковий стаціонар.

Закладено в 11 кв. Великопільського лісництва. Площею 2 га.

- Географічні культури бука лісового.

Закладені весною 1995 року під керівництвом проф. Г.Т. Криницького, в 4 кв. Великопільського лісництва в рамках міжнародної програми "Оцінка генетичних ресурсів бука у СвропГ.

- Плантація кедра європейського.

У 1999 році в кв. 33 Лелехівського лісництва закладено плантацію сосни кедрової європейської.

- Стаціонар "Палатки"

Закладений 1999 року в експериментальних культурах 40 кв. Страдчівського лісництва.

- Стаціонар "Мішані культури"

Закладений 1999 року в 55 кв. Страдчівського лісництва. Лісові культури з введенням багатьох лісоутворюючих видів: сосни звичайної, дубів звичайного і червоного, модрини європейської, явора та домішками самосіву граба, бука, осики, берези.

- Стаціонар "Модриновий"

Закладений 2000 року в 52 кв. Страдчівського лісництва шляхом створення експериментальних лісових культур модрини європейської у різних схемах змішування з різними породами: сосною звичайною, дубом червоним, буком, явором.

- Стаціонар "Півсібсові потомства сосни звичайної" та друге покоління географічних культур сосни звичайної. Закладені під керівництвом проф. Г.Т. Криницького та інші.

Більше 100 наукових статей, присвячених ДП «СНВЛК» НЛТУ України, або виконаних на його території, опубліковано в галузевих журналах, матеріалах конференцій та інших збірниках наукових праць.

Ліси, які входять в склад Страдчівського навчально-виробничого лісокомбінату до приєднання західних областей України в склад УРСР (1939р.) були приватними.

В кінці 1939 р. була здійснена передача приватних лісів в Державний лісовий фонд і на базі їх був організований лісгосп Львівського територіального управління лісоохорони і лісонасаджень.

В період німецько - фашистської окупації з 1941 р. по 1944 р. Янівський лісгосп, як адміністративно - господарська одиниця, не існував, а ліси були повернені попереднім власникам.

Після звільнення Львівської області від німецької окупації 27 липня 1944р. Янівський лісгосп був відновлений в складі Львівського теруправління. У відповідності до розпорядження РНК СРСР від 12.09.1940р. за № 036-306 і на основі наказу Всесоюзного комітету по справах вищої школи при РНК СРСР від 22.03.1945 р. " Про покращення підготовки спеціалістів лісового господарства" Янівський лісгосп зі всіма угіддями, будовами та штатом двох лісництв - Великопільського та Ставчанського, був переданий Львівському політехнічному інституту.

Згідно з Положенням, яке затверджене 14.07.1945 р. заступником голови ВК по СВШ при РНК СРСР підприємство очолював директор, звітність подавалась в Управління УУ ВК СВШ через Львівський ПІ. Підприємство являлось юридичною особою, мало основні фонди і майно, самостійний баланс, печатку і рахунок в банку.

При перейменуванні селища Янів в селище міського типу Івано-Франкове, Янівський лісгосп був переіменований в Івано-Франківський учбово - дослідний лісгосп.

У зв'язку з переходом лісогосподарського факультету із політехнічного інституту в сільськогосподарський, а потім ( 1954 р.) - лісотехнічний, Івано-Франківський учбово-дослідний лісгосп був переданий у підпорядкування Львівського лісотехнічного інституту Міністерства вищої та середньої освіти УРСР, ( наказ Міністерства ВССО Української РСР № № 351 від 28.05.1962 р.) а в 1962 р. реорганізваний в Івано-Франківський учбово - виробничий лісгоспзаг Львівського лісотехнічного інституту із збереженням юридичної особи.

В 1987 р. Учлісгопзаг був переданий в підпорядкування ВО "Укрвуззабезпечення " МВССО УРСР і отримав назву "Учбово - дослідний лісокомбінат виробничого об'єднання "Укрвуззабезпечення" Міністерства вищої та середньої освіти УРСР" (Наказ Міністерства ВССО України № 288 від 21.07.1987 р.)

У зв'язку з реорганізацією Міністерства на основі наказу Міносвіти України № 404 від 10.11.1993 р. Страдчівський навчально - виробничий лісокомбінат став правонаступником учбово-дослідного лісокомбінату ВО "Укрвуззабезпечення" із підпорядкуванням Управлінню постачання Мінсовіти, а у дальнішому Управлінню соцрозвитку.

На протязі всього часу свого існування підпрємство являлось юридичною особою та являлось базою для проходження практики студентами Львівського Державного лісотехнічного університету. Адміністративно - господарська структура НВЛК:

Лелехівське лісництво - 1954 га;

Великопільське лісництво - 2884 га;

Страдчівське лісництво - 1922 га;

Разом - 6760 га.

Площа деревообробного цеху - 5,1 га. Довжина території з півночі на південь 15 км, із заходу на схід - 16 км.

Перше лісовлаштування було проведене в 1946-48рр. по 1 розряду згідно інструкції 1946 р. Загальна площа на той час була 8153 га. Наступне лісовлаштування проводилось в 1958 р. по 1 розряду згідно інструкції 1951 р.

Кожних десять років проводиться чергове лісовлаштування „Львівліспроектом", яким передбачається проведення міроприємств по догляду за лісом та його відновленням.

Згідно постанов Кабінету Міністрів України затверджуються по областях ліміти, а своїми розпорядженнями кожна область доводить ліміти до своїх лісокористувачів. Львівська обласна Держадміністрація доводила ліміти лісосічного фонду і до Страдчівського НВЛК (копії розпоряджень додаються). На площах проведених рубок проводяться відновлення лісів.

На 2003 р. згідно затверджених планів лісовлаштування та кошторису видатків Страдчівському навчально-виробничому лісокомбінату необхідно коштів з держбюджету 316 тис. грн. та коштів спецфонду 203 тис. грн. всього 519 тис.грн.

Дані кошти використовуються повністю по цільовому призначенню для ведення лісового господарства в цілях охорони лісів та їх відновлення на закріпленій за лісокомбінатом території.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]