Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strad4-do-zvitu-prakyky.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

1.2. Ведення лісового господарства

Всі ділянки ІУ кварталу 2005 р. і 1 кварталу 2006 р.( на пл.61,4 га) своєчасно і якісно заліснені. Своєчасно і якісно проведений за ним догляд і як результат - приживленість культур складає 93,4 %.

В 2006 р. рубки головного користування проведені на площі 75,8 га і було заготовлено 12,4 тис. м3 ліквідної деревини.

При проведенні рубок догляду і санітарних рубок, то тут особлива увага зосереджувалась на формуванні корінних деревостанів та покращення санітарного стану насаджень. Всі рубки догляду проведені, в основному задовільно і в повному об'ємі.

Санітарні рубки проведені на площі 236 га, де було заготовлено 1405м3 деревини. Але, як показало лісопатологічне обстеження, цього об'єму санрубок явно недостатньо, щоб привести всі насадження в належний санітарний стан. Тому лісництвам, особливо Лелехівському і Великопільському цьому питанню в дальнійшому слід приділити максимум уваги.

У зв'язку із збільшенням молодняків, особливо шпилькових порід та масового відвідування лісів населенням, збільшується небезпека лісових пожеж. Для запобігання виникнення лісових пожеж та вчасної ліквідації спалахів в лісокомбінаті проводяться відповідні заходи. Це влаштування мінералізованих полос та догляд за ними, оборювання хвойних молодняків, прийняття пожежних сторожів, обладнання опорних пунктів, патрулювання в пожежонебезпечний період чергових та перекопка непланових заїздів в ліс. В результаті виконання цих заходів у 2006 р. в лісокомбінаті лісових пожеж не було. Було два випадки спалаху пожеж, але вчасне виявлення і їх прийняття мір по їх ліквідації запобігло пошкодженню молодняків.

Значної шкоди лісовому господарству завдають самовільні рубки. За 2006р. було скоєно 5 самовільних рубок, при цьому було зрізано 65 м3 найкращого лісу. Для запобігання самовільних рубок з вересня 2006 року проводяться постійні нічні чергування, що дали позитивні результати по охороні лісу від самовільних рубок. На протязі цього періоду не було виявлено навіть спроби самовільної рубки. Тому слід і в дальнійшому таке чергування проводити і не лише вибірково, як проводиться в два останні місяці, а постійно.

Що стосується захисту лісу, то випадків масового заселення ентомошкідниками і фітозахворювань в лісокомбінаті не виявлено. Однак слід і надалі проводити такі заходи: викладка ловильних полін і збір довгоносика, викладка ловильних дерев, рубка свіжозаражених дерев, опилювання сіянців дуба від борошнистої роси та інші.

Виконання лісогосподарських робіт і заходів за 2006 p., намічених матеріалами лісовпорядкування, показано в табл. 1.1.

В цьому році увагу лісівничої служби слід зосередити на вирощуванні садивного матеріалу, а це в основному, пов’язано з лісорозсадником. Є часткові зрушення в цьому напрямку, територія лісорозсадника загорожена металевою сіткою, розсадник забезпечено охороною. В 2006 р. вирощено: 95 тис сосни звичайної, 70 тис. в теплиці, 25 тис. на відкритому ґрунті, ялини звичайної 11 тис. і модрини європейської 6 тис. в теплиці та інших супутніх порід. Ця кількість майже повністю задовольняє наші потреби, адже для повного забезпечення потрібно 60 тис. шт. дуба звичайного, 50 тис. бука лісового.

В 2006 р. ми заготовили 1,5 тони жолудя і 145 кг. бука європейського. Це дасть змогу забезпечитись садівним матеріалом цих порід. В подальшому потрібно більше уваги приділити вирощуванню декоративних порід, особливо в теплиці.

Таблиця 1.1.

Виконання лісогосподарських робіт і заходів

№ пп

Назва показників

Од. вим.

Об'єм

1.

Рубки головного користування

га/м3

75,8/12449

2.

Рубки, пов'язані з веденням лісового господарства

-//-

459,3/4786

в т.ч. рубки догляду

-//-

219,7/2700

із них юсвітлення

-//-

72,9/586

прочищення

-//-

29,9/475

проріджування

-//-

44,1/633

прохідні рубки

-//-

72,8/1006

санітарні рубки

-//-

236,5/1405

лісовідновні рубки

-//-

3,1/681

інші рубки

-//-

5,8/655

3.

Лісокультурні роботи

Посадка лісу

га

61,4

Догляд за лісовими культурами

-//-

410,1

Вирощування посад матеріалу

т.шт.

287,7

4.

Охорона і захист лісу

Влаштування мінералізованих полос

км

6

Догляд за мінералізованими полосами

км

24

Оборювання хвойних молодняків

км

16

Оприскування і опилювання шкілок

га

4

Викладка ловильних дерев

м3

52

Викладка ловильних полін та збір довгоносика

га

74

Виборка свіжозаражених дерев

м3

102

Лісопатологічне обстеження

га

718

Позитивні результати слід очікувати і при застосуванні мінеральних добрив, та гербіцидів.

В цілому лісівнича служба в 2006 р. спрацювала задовільно. Однак, слід посилити контроль лісничих і спеціалістів відділу лісового господарства за кількісним і якісним виконанням лісогосподарських робіт, за своєчасним і якісним проведенням робіт по відводу і таксації лісосік, своєчасного приймання лісопродукції, суттєвому покращенню лісонасіневої справи та вирощування стандартного посадматеріалу.

Компенсація за роботу в святкові дні та надурочні години проводилась згідно з чинним законодавством. Графік відпусток затверджується за погодженням з профспілковим комітетом і доводиться до відома працівників. Заробітну плату працівникам за час відпустки намагались видавати до початку відпустки, як це передбачено колективною угодою. Однак в окремих випадках, із-за недостатньої кількості коштів зарплата виплачувалась із запізненням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]