Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_2012_P_R.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
895.49 Кб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

  1. Ознайомитися з санітарними правилами розміщення, обладнання та утримання терапевтичної, хірургічної, ортопедичної стоматології та зуботехнічної лабораторії.

  2. Розв’язати ситуаційну задачу:

Терапевтичний стоматологічний кабінет загальною площею 30 м2, обладнаний трьома стоматологічними кріслами з установкою і одним без установки. У кабінеті є два вікна, площа заскленої поверхні кожного з них становить 3,4 м2.

  1. Обчислити світловий коефіціент і порівняти з нормативними значеннями.

  2. Дати гігієнічну оцінку умовам улаштування приміщення терапевтичної стоматології:

Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття – 15 %)

Контрольні завдання

Розв’язати ситуаційну задачу:

При санітарно-гігієнічному обстеженні терапевтичного стоматологічного кабінету встановлено, що у перехідний сезон мікроклімат приміщення характеризується температурою повітря 17°С, радіаційною температурою стін 15°С, відносною вологістю повітря 70 %, швидкістю руху повітря 0,25 м/с. Перепади температур по вертикалі ±2,5°С, по горизонталі ±3°С, добові коливання температур становлять 6°С. Концентрація вуглекислого газу у повітрі кабінету під час обстеження 1,2%.

  1. Оцінити параметри мікроклімату в стоматологічному кабінеті.

  2. До яких змін в організмі може призвести перебування персоналу на постійних робочих місцях?

  3. Дайте рекомендації щодо покращення гігієнічних показників мікроклімату.

Тестові завдання

1. При санітарно-гігієнічному обстеженні зуботехнічної лабораторії виявлено відсутність витяжної парасолі над нагрівальними приладами і робочим столом у полімеризаційній та газовими нагрівальними приладами у паяльній. Забруднення повітря лабораторії за таких умов може спричинити:

А. Бензол; В. Пари ртуті; Чадний газ; D Оксиди азоту. E Сірководень.

2. У новому мікрорайоні міста для медичного забезпечення мешканців необхідно розташувати стоматологічну поліклініку. Визначіть оптимальну орієнтацію вікон основних виробничих приміщень.

А. Північна; В. Південно-східна; С. Південна; D. Західна; Е. Східна.

3. Площа лікарського стоматологічного кабінету для прийому терапевтичних хворих становить 24 м². Яку максимальну кількість крісел із стоматологічною установкою можна розмістити у ньому?

А. 1 В. 2 С. 3 D. 4 Е.5.

4. Після проведення гнійної операції при лікуванні хворого, у анамнезі якого є дані про перенесений гепатит В, необхідно провести дезинфекцію рук лікаря-стоматолога. Який бактерицидний препарат слід використати для обробки рук?

А. 5% розчин перекису водню;

В. 5% перманганату калію;

С. 80% етиловий спирт;

D. 2% розчин метиленового синього;

E. 5% розчин брильянтового зеленого.

5. Під час планового ремонту приміщень терапевтичної стоматології проводяться роботи з внутрішнього оздоблення стін кабінету, де планується виготовлення амальгамових пломб. Який хімічний чинник слід додати до розчину для зв’язування сорбуючих парів ртуті у стійкі сполуки?

А. 5% розчин соди;

В. 5% розчин кальцію;

С. 5% розчин сірки;

D. 5% розчин перекису водню;

Е. 10% розчин йодистого калію.

6. Лікар-стоматолог при огляді порожнини рота використовує штучне освітлення за рахунок лампи стоматологічної установки. Який рівень загального штучного освітлення люмінесцентними лампами рекомендується?

А. 600 В. 200 С. 300 Д. 500 Е. 800

7. У процесі роботи з термічної обробки пластмас полімеризаційна забруднюється оксидами азоту, що може спричинити отруєння працівників. Визначення якого з показників крові є найбільш інформативним у цьому випадку?

А. Карбогемоглобін В. Карбоксигемоглобін С. Оксигемоглобін

Д. Метгемоглобін Е. Редукований гемоглобін

Додаток

Санітарні правила устаткування, обладнання, експлуатації амбулаторно-поліклінічних закладів стоматологічного профілю, охорони праці і особистої гігієни персоналу № 2956 а-83 від 28.12.1983 р. (витяг)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]