Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_2012_P_R.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
895.49 Кб
Скачать

Тема 15. Гігієнічні вимоги до розміщення, обладнання, утримання та експлуатації окремих структурних підрозділів стоматологічних закладів.

Актуальність теми

Cтоматологічна поліклініка – це лікувально-профілактичний заклад, діяльність якого спрямована на профілактику стоматологічних захворювань, своєчасне виявлення та лікування хворих із захворюваннями щелепно-лицевої ділянки. Для ефективної роботи лікаря-стоматолога велике значення має раціональна організація та сучасне технічне устаткування робочого місця, завдяки чому можна успішно діагностувати та лікувати стоматологічні захворювання, а також запобіжний та поточний санітарний нагляд стоматологічних закладів.

Навчальні цілі

Знати гігієнічні вимоги до розміщення, обладнання та утримання терапевтичної, хірургічної, ортопедичної стоматології та зуботехнічної лабораторії та вміти розробити оздоровчі заходи.

Знати гігієнічні вимоги до параметрів мікроклімату, опалення, вентиляції, водопостачання, каналізації у приміщеннях стоматологічних закладів.

Знати гігієнічні вимоги до стоматологічного устаткування, інструментарію, правила його утримання, а також методи об’єктивного контролю за дотриманням гігієнічних умов у стоматологічних закладах.

Вміти провести гігієнічну оцінку природного та штучного освітлення приміщень стоматологічних закладів.

Вміти провести профілактичні заходи щодо виникнення внутрішньо-лікарняних інфекцій у стоматологічних закладах.

Базові знання, вміння та навики

Знати основні завдання запобіжного та поточного санітарного нагляду (гігієна та екологія). Знати фізичні і хімічні фактори виробничого середовища у роботі стоматолога та зубного техніка (гігієна та екологія). Знати гігієнічні параметри мікроклімату, показники природного та штучного освітлення, види вентиляції та опалення, їхню гігієнічну характеристику (гігієна та екологія).

Зміст теми

Гігієнічні вимоги до планування, улаштування та санітарно-технічного благоустрою терапевтичної, хірургічної, ортопедичної стоматології та зуботехнічної лабораторії. Гігієнічні вимоги до мікроклімату, опалення, вентиляції, освітлення, водопостачання та очищення у стоматологічних закладах. Особливості природного та штучного освітлення виробничих приміщень. Обладнання стоматологічних кабінетів для роботи з амальгамою. Умови, що призводять до виникнення внутрішньо-лікарняних інфекцій у стоматологічних закладах, методи і засоби профілактики. Методи об’єктивного контролю за дотриманням гігієнічних умов у стоматологічних закладах. Гігієнічні вимоги до стоматологічного устаткування, інструментарію, правил його утримання та знезараження.

Рекомендована література

Основна:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров'я, 2004. – С. 575-597.

  2. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.- С. 382-383, 389-393.

Додаткова:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С.647-658.

  2. Санітарні правила устаткування, обладнання, експлуатації амбулаторно-поліклінічних закладів стоматологічного профілю, охорони праці та особистої гігієни персоналу №2956 а-83 від 28.12.1983 р.

  3. Основи стоматологічної діяльності (організаційно-правові, гігієнічні, деотологічні / під загальною редакцією В.Г. Бардова. Видання 2-е. – Вінниця: Нова Книга, 2011. – С. 148-163, 170-215.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]