Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT_METOD_2012_P_R.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
895.49 Кб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

1. Визначити календарний вік дитини.

2. Ознайомитися з методами оцінки фізичного розвитку дітей. Розв’язати ситуаційну задачу.

Задача. Оцініть фізичний розвиток дівчинки 12 років за шкалою регресії за антропометричними даними: довжина тіла 158 см, маса – 45, 5 кг, обвід грудей – 70,9 см. Шкала регресії за зростом вказує, що при довжині тіла 158 см маса має бути 47,9 кг, обвід грудної клітини – 75,2 см. Частки сигми коефіцієнтів регресії для маси тіла і обводу грудної клітки відповідно дорівнюють 5,93 і 5,09.

3. Визначити групу здоров’я дитини за ситуаційною задачою.

Задача. Дівчинка 12 років має фізичний розвиток “нижче середнього’’, в анамнезі часті гострі респіраторні захворювання, формується вада серця, ревматизм в стадії ремісії. Проба на дозоване фізичне навантаження: пульс, частота дихання та артеріальний тиск приходять до норми за 12 хвилин після закінчення проби. До якої групи здоров’я слід віднести дівчинку?

Матеріали для контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття – 15%)

Контрольні завдання

Задача 1. При визначенні біологічного віку хлопчика 6 років і 2 міс., що проходить медогляд при поступленні до школи виявлено наявність ядер окостеніння кісток зап’ястка, 4 постійних зуба і пришийковий карієс молочних зубів. Оцініть відповідність біологічного розвитку календарному віку за даними показниками.

Задача 2. Дівчинка 8 років, зріст 132см, маса тіла 28 кг, обвід грудної клітки 63,6 см. Оцініть фізичний розвиток дитини за шкалами регресії.

Тестові завдання

1. Дівчинка 12 років за рік, що передував медичному огляду, хворіла гострими респіраторними захворюваннями 4 рази, перенесла ангіну, якою хворіла протягом місяця і знаходиться зараз в стадії реконвалесценсії. В якій групі фізичного виховання слід займатися дівчинці на уроках фізкультури?

A підготовчій; B основній;

C спеціальній; D гімнастичній; E функціональній.

2. При аналізі режиму дня учня 2-го класу загальноосвітньої школи було встановлено, що активний відпочинок складає 1,5 години перед виконанням домашнього завдання. Яка найоптимальніша тривалість активного відпочинку (год.)?

A. 3,5-5; B. 3-3,5; C. 2,5-3; D. 2-2,5; E. 1,5-2.

3. Хлопчик 8 років, зріст 129см, маса тіла 29,5 кг (+ 0,3σ), обвід грудної клітки 62,9 см (+0,2σ). Оцініть фізичний розвиток дитини:

A пропорційний; B не пропорційний;

C гармонійний; D дисгармонійний;

E різкодисгармонійний.

4. У дівчинки 7 років спостерігається відхилення у зрості, які становлять -2,3 σ від вікових стандартів. Який ступінь фізичного розвитку за зростом має дівчинка?

A середній; B вище середнього; C нижче середнього; D високий; E низький.

5. При дослідженні фізичного розвитку дитини за соматоскопічними ознаками було виявлено кіфотичний хребет. За якими з перелічених ознак це було встановлено?

A велика шийна і слабо виражена поперекова кривизна

B мала шийна і сильно виражена поперекова кривизна

C звернені вперед невеликі шийна і поперекові кривизна

D сильно виражені шийна, грудна і поперекова кривизна

E звернені назад невеликі шийна і поперекова кривизна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]