Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.М. Мостова Організація обслуговування1.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

9.3. Організація та технологія обслуговування споживачів у місцях масового відпочинку, торгових центрах

Класифікація місць відпочинку населення може здійснюватись за такими ознаками: терміном функціонування (сезонні, тимчасові, постійно діючі); метою (безпосередньо відпочинок, розваги, пізна­вальний, спортивний, інформаційний тощо); місцем проведення (у місті, у садово-парковій зоні, на природі тощо).

Великою популярністю в усьому світі користуються парки масо­вого відпочинку та розваг. Види парків умовно можна згрупувати таким чином: парк атракціонів і розваг із водними розвагами; парк атракціонів і розваг без водних розваг; дитячий, молодіжний, торго­вий парк тощо.

Практично в усіх парках масового відпочинку та розваг діє ши­рока мережа різноманітних закладів ресторанного господарства: кі­оски, що пропонують закуски швидкого приготування, піцерії, кафе-кондитерські; бар, спеціалізований ресторан тощо.

Складність роботи закладів ресторанного господарства у парках масового відпочинку та розваг значною мірою пов'язана з великими показниками інтенсивності відвідування парків і, відповідно, з коли­ваннями товарообороту закладів.

З метою прискорення обслуговування та спрощення роботи бі­льшість закладів обмежує вибір гарячих основних страв та водночас поліпшує їх оформлення та викладку. Обмеження асортименту ком­пенсується підвищенням якості обслуговування та оформленням страв. До меню закусочних швидкого обслуговування входять гам­бургери, кондитерська випічка, гарячі сандвічі, запіканки з дрібно нарізаними шматочками сала тощо, що дозволяє задовольнити різні уподобання. Обід у цій зоні не розглядається споживачами як свят­ковий обід-відпочинок, він призначений для задоволення фізіологі­чних потреб у їжі.

Інтенсивність відвідування закладів ресторанного господарства у парках атракціонів і розваг значною мірою залежить від: дня тижня, сезону, погоди, розвитку туризму у певному регіоні, національних особливостей та традицій проведення вільного часу, сімейного від­починку та особливостей розваг. Зазвичай такі заклади у парках ат­ракціонів та розваг є сезонними, оскільки працюють лише під час експлуатації парку — приблизно з квітня по листопад.

Заклади ресторанного господарства широко створюються при магазинах, торговельних комплексах, універмагах та супермаркетах, їх відкривають як незалежні фірми мережі, так і фірми, що створю­ють конкретний торговельний заклад.

Основними типами закладів ресторанного господарства при су­пермаркетах та торгових центрах є: традиційні ресторани, ресторани самообслуговування, ресторанні комплекси, у тому числі швидкого самообслуговування, кафе традиційного типу, кафетерії самообслу­говування, відділи кулінарії, бістро, закусочні, фастфуд корти тощо.

Більшість закладів харчування діючих торговельних комплексів розташовані єдиним блоком навколо майдану харчування на 200-400 місць. У центрі залу може знаходитися фонтан, або група вели­ких тропічних рослин, які добре вписуються в загальний інтер'єр майдану харчування. Навколо фонтана чи групи рослин розташовані столи з кількістю місць від 2 до 6. Інтер'єр майдану оформлюється в сучасному стилі та обладнується телевізорами. У залі також може бути розміщений великий акваріум з рибками, клітки з птахами. Атмосферу затишку і комфорту в торговельному комплексі надають також екзотичні рослини, безшумні панорамні ліфти, ескалатори, парадні сходи.

Якщо торговельний комплекс займає значну площу, то на його території можуть бути розміщені додатково кафе: «Чай-кава», «Мо­розиво», «Кондитерська», «Суші-бар» тощо. На рисунку 71 відо­бражений кафе-бар, розміщений у супермаркеті «Рост» м. Харків.

Всі заклади, розміщені навколо майдану харчування, мають яск­раве оформлення та вивішене в зручному для споживачів місці ме­ню з назвою та ціною страв. Кожний заклад має прилавок-вітрину. На якій представлений асортимент пропонованої продукції: гарячі страви та гарніри розміщені в мармітах з підігрівом, холодні страви та закуски в спеціальному посуді у вітринах-прилавках з охоло­дженням, холодні напої — в холодильниках з прозорими дверима та яскравим освітленням.

Рисунок 71. Кафе-бар у супермаркеті

У всіх закладах швидкого обслуговування використовується са­мообслуговування, тобто куплену продукцію споживачі самостійно на таці несуть до столу, за яким будуть харчуватися, після того як поїли, одноразовий посуд та серветки викидають у спеціальні зби­рачі сміття, що розташовані в залі. У залі кілька працівників закла­ду, які підтримують чистоту: протирають столи, викидають у сміттєзбірник посуд, який споживачі залишили на столі, протирають підлогу. Кожний заклад швидкого обслуговування відділяється від залу роздавальним прилавком.