Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.М. Мостова Організація обслуговування1.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать
  1. Контрольні питання

    Що собою являє кейтерингове обслуговування?

  2. Класифікація кейтерингового обслуговування.

  3. Які особливості кейтерингового обслуговування?

  4. На які види підрозділяють музичне обслуговування в закладах рес­торанного господарства?

  5. Як враховується концепція ресторану при виборі музичного обслу­говування?

  6. Як організовують харчування в парках?

  7. Як організовують обслуговування харчуванням у супермаркетах?

  8. Яка специфіка обслуговування учасників форумів?

  9. Які особливості обслуговування харчуванням пасажирів авіатранс­порту?

  1. Які особливості обслуговування харчуванням пасажирів автотран­спорту?

  2. Які особливості обслуговування харчуванням пасажирів водного транспорту?

  3. Які особливості обслуговування харчуванням пасажирів залізнич­ного транспорту?

ОСОБЛИВОСТІ ОБСЛУГОВУВАННЯ В ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНИХ КОМПЛЕКСАХ

10.1. Організація обслуговування в номерах готелів

В 4-5-зіркових готелях існує наявність послуг «Room service». Диспетчер служби «Rооm service» володіє декількома іноземними мовами і приймає замовлення на обслуговування в номері снідан­ком, обідом чи вечерею за телефоном.

У невеликих готелях, де є можливість організувати обслугову­вання через поетажні буфети, замовлення на обслуговування при­ймає адміністратор або метрдотель.

Прийоми замовлень, незалежно де вони приймаються, фіксують­ся в книзі попередніх замовлень. У книзі вказують, в який номер, до якого часу, на яку кількість осіб, які страви та напої слід доставити.

Організація обслуговування у номері готелю вимагає від праців­ників готелю специфічної підготовки і складається з таких етапів: приймання замовлення на обслуговування; передача замовлення на виробництво; організація роботи з підготовки предметів сервіруван­ня для виконання замовлення; отримання готової до споживання продукції із виробництва; транспортування предметів сервірування та замовленої продукції до номера готелю; дотримання офіціантом правил поведінки, правил етикету перед дверима номера та в номері замовника; вибір місця, зручного для прийняття їжі; сервірування місця для прийняття їжі; дотримання офіціантом правил подавання страв з використанням різноманітних способів їх подавання за про­ханням замовника; дотримання офіціантом правил прибирання поcуду і розрахунку зі споживачем у номері готелю.

При обслуговуванні через по поверховий буфет черговий офіціант, одержавши виклик за телефоном або через сигналізацію, підхо­дить до номера, одержує дозвіл увійти, вітається і уточнює, чи був виклик. Потім він за необхідності надає допомогу у виборі страв і напоїв, визначає час початку обслуговування, приймає замовлення.

Із службового приміщення офіціант за телефоном передає замов­лення на кухню або у буфет ресторану, готує посуд, прибори, спеції, ставить їх на тацю. Потім все необхідне, включаючи замовлені стра­ви, доставляє в номер.

Санітарно-гігієнічні правила вимагають, щоб страви і продукти подавали в готельні номери в посуду, який має кришку або накри­тий серветкою.

Ставити посуд і продукти можна тільки на серветки, якими на­кривають візок або тацю. Посуд для продуктів, а також самі продук­ти транспортують з ресторану в поверхові буфети на візках спеціа­льної конструкції або переносять на тацях.

Досвід роботи кращих ресторанів показує, що для прискорення обслуговування найкраще доставляти замовлені страви, прибори і посуд одночасно в два-три номери, особливо, якщо номери розта­шовані поряд.

Якщо замовлення з номера в готелі прийняте метрдотелем по те­лефону, він передає замовлення офіціанту. Підготувавши все необ­хідне для виконання замовлень, офіціант підбирає посуд і одержує продукти в ресторані. Тут він передає обліковцю замовлення. Так само роблять замовлення і в буфети на напої, фрукти, хліб.

Процес обслуговування проходить найефективніше в тих випад­ках, коли цю роботу виконують два офіціанти. Один офіціант готує замовлення в буфеті, стежить за своєчасною подачею кожного з них, підбирає посуд, прибори, столову білизну, укладає хліб і прилади із спеціями на візки або таці, готує закуски і напої, подає їх до номера, приймає нові замовлення.

Інший офіціант в основному доставляє продукти з ресторану в підсобне приміщення, а у вільний час допомагає першому офіціанту.

Перш ніж подати замовлення, офіціант повинен підготувати ра­хунки для оплати послуг. Для прискорення розрахунку з клієнтом у офіціанта повинні бути при собі розмінні гроші.

На шляху в номер офіціант несе тацю на лівій руці, оскільки права рука у нього повинна бути вільною, щоб відчинити двері, пе­реставити який-небудь предмет на таці. При русі по коридору або переходам тацю тримають у плеча і лише перед у входом до номера його опускають на рівень грудей.

Подавши замовлення на таці, офіціант ставить його на тумбочку, після чого стелить на стіл невелику скатертину або розкладає серве­тки (по одній на людину). На них він перекладає предмети сервіров­ки і подачі страв та напоїв. Використаний посуд, що звільнився, офіціант прибирає з номера, запитавши на це дозвіл, оскільки у тих, що проживають, може виникнути бажання залишити щось із посуду або продуктів на деякий час.

Після того, як подача замовлень завершена, офіціант в призначе­ний замовником час одержує в номері за залишеними рахунками гроші, збирає і вивозить використаний посуд поетажні буфети.

Як правило, обіди в номери подають значно рідше, ніж сніданки. Закуски, супи, гарячі страви, десерти і напої, що входять до меню обіду, офіціант подає у відповідному посуді.

Після закінчення обіду посуд, прибори, білизну й інші предмети сервіровки офіціант збирає і доставляє в підсобне приміщення. Для обслуговування осіб, що проживають у номерах, слід вико­ристовувати не звичайний столовий посуд, прилади, а посуд і при­стосування спеціальних форм і конструкцій. Це можуть бути візки-етажерки для доставки продуктів з ресторану в по поверхові буфети, а іноді, при великому замовленні, — з буфета в номер. Вельми не­обхідні для цих цілей і візки-столи, на яких доставляють закуски, страви, напої, а також посуд, прибори, білизну з підсобного буфета в номер. На легких доладних портативних обідніх столах зручно до­ставляти замовлення в ті номери, де немає обідніх столів. Особливо необхідні вони при організації обслуговування декількох чоловік у номері. Полегшують працю офіціанта таці прямокутної форми для подачі сніданків і невеликих замовлень в номери, а також металеві глибокі блюда з кришками на 1-3 порції (кришка цього блюда має особливу форму, завдяки якій на неї може бути поставлено таке ж блюдо і воно не ковзатиме), миски-судки для супу з кришками, як у металевих блюд, різні підставки із спиртівками для підігріву і під­тримки температури гарячих страв і напоїв безпосередньо в номері.

Обслуговування у номері готелю здійснюється протягом досить тривалого часу — з 7.00 до 23.00 годин. Меню страв та асортимент алкогольних напоїв друкується на листах-вкладишах до папки «Обслуговування у кімнаті» двома чи декількома мовами.