Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.М. Мостова Організація обслуговування1.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

10.2. Обслуговування індивідуальних туристів та груп туристів у ресторані

Харчування індивідуальних туристів в рахунок туру надається за готівковий розрахунок у гривнях і за кредитними картками.

Сніданок індивідуальним туристам у ресторані і кафе надається в готелі мешкання. Вартість сніданку включена у ваучери туристів, вартість сніданку включається також у вартість турів, що прода­сться агентствами туристам.

Сніданок для індивідуальних туристів може бути організований в окремому залі, на спеціально виділених столах у загальному залі ресторану, на «шведському столі» і за бажанням туриста — в номері помешкання.

Орієнтований час надання сніданку з 8 до 10 години ранку, а в туристський сезон (з травня по вересень) — з 7 до 10 години ранку.

Сніданок у ресторанах надається індивідуальним туристам після пред'явлення ними візитної картки готелю, яка відрізняється від звичайної кольором, наявністю штампу «Сніданок», кольоровою смугою або іншими ознаками.Служба прийому і обслуговування інформує туристів про поря­док організації даного виду обслуговування. Місця харчування по­винні бути позначені спеціальними табличками на столах.

Заявку на необхідну кількість сніданків відповідно до кількості проживаючих індивідуальних туристів служба прийому і обслуго­вування передає в ресторан напередодні дня обслуговування до 21 години.

При складанні меню рекомендується використовувати тижневе меню туристських сніданків.

Сніданок дітям у віці від 2 до 12 років, що приїжджають з бать­ками, надається також за візитними картками готелю. Алкогольні напої, тютюнові і кондитерські вироби промислового виробництва у вартість сніданку не включаються.

Індивідуальні туристи можуть зробити замовлення по телефону на подачу сніданку в номер, сплативши готівкою вартість даної по­слуги з рахунку.

У разі раннього виїзду з готелю туристу надається дорожний на­бір на суму сніданку. Вартість невикористаних сніданків туристу не повертається.

Сніданки індивідуальним туристам у ресторанах надаються за готівковий розрахунок.

Порядок розрахунку і обліку страв, що реалізовуються, при наданні сніданків індивідуальним туристам в готелі мешкання такий:

- закуски, страви, напої відпускаються офіціантом з кухні і бу­фета згідно з меню за касовими чеками, надрукованими на окремій касовій машині або на лічильнику касової машини «безготівковий розрахунок»;

-бухгалтерія готелю щодня видає ресторану один екземпляр пронумерованого бланка «Відомість надання індивідуальним турис­там сніданку в готелі мешкання», який заповнює метрдотель;

-метрдотель (бригадир офіціантів, касир-контролер) спільно з касиром-операціоністом (старшим касиром) знімає показники касо­вої машини і записує у відомість підсумкову суму, після чого відо­мість передається до каси ресторану для подальшого включення її в звіт разом із заявкою на відпустку сніданків.

Обіди і вечері надаються індивідуальним туристам за меню за­мовлених став, яке повинне бути надруковане українською (росій­ською), а для іноземних туристів і декількома (англійською, фран­цузькою, німецькою) іноземними мовами.

Харчування надається в ресторанах або кафе за готівковий роз­рахунок у гривнях і за кредитними картками.

Порядок розрахунків за харчування визначається Інструкцією про порядок торгового обслуговування утримувачів кредитних карток. Обслуговування громадян проводиться за кредитними картками «Віза», «Еврокард», «Майстер Кард» тощо.

Інформація про надання послуг з кредитних карток поміщаються на видних місцях (вхідні двері, вікна, прилавки) в ресторанах.

Реалізація продукції харчування закладів ресторанного госпо­дарства здійснюється в гривнях за цінами, затвердженими в устано­вленому порядку відповідно до типу підприємства.

Усі кредитні картки виготовляються з пластика, мають прямоку­тну форму. Опуклими цифрами і буквами в нижній частині картки вибиті відмітний номер, термін дії (місяць, рік), ім'я утримувача, з лицьової або зворотної сторони нанесена високочутлива магнітна стрічка з його особистим підписом. Магнітна стрічка виключає мо­жливість підробки підпису у разі втрати картки (при стиранні підпи­су на стрічці виявляється слово «недійсна»).

Розрахунки з утримувачами кредитних карток проводяться за рахунком відповідної фірми. Кожен рахунок складається з трьох ек­земплярів, один з яких віддрукований на щільному папері.

Оформлення рахунків здійснюється в ресторанах і кафе метрдо­телями. В окремих випадках з дозволу керівника підприємства гро­мадського харчування розрахунки можуть здійснювати офіціанти.

При розрахунках необхідно перевіряти термін дії кредитної картки, Що пред'являється, і вибити рахунок фірми в строгій відповідності з нею.

Надалі кредитна картка прокатується на спеціальному апараті, при цьому необхідно перевіряти правильність прокатаного на раху­нку номера кредитної картки. До рахунка вписуються дата оформ­лення, сума за відпущену продукцію в гривнях і копійках. Засоби, Що стягуються за обслуговування в розмірі до 5 % із суми рахунка, враховуються відразу в загальній сумі і окремо не виділяються.

Перш ніж виписати рахунок гостеві, офіціант надає метрдотелю рахунок, оформлений відповідно до існуючих правил. На рахунку офіціанта повинна бути позначка «оплата кредитною карткою».

В кінці робочого дня на виписані рахунки складаються описи з вказівкою дати і видів рахунків, суми за надане харчування. Описи з двома екземплярами рахунків здаються до бухгалтерії ресторану.

Організація харчування груп туристів здійснюється в ресторанах і кафе. За 5 днів до початку обслуговування підприємствам харчу­вання надають графіки прибуття груп туристів з вказівкою країни або міста, з якої прибувають туристи, кількості туристів, дати при­буття і тривалості перебування, а не пізніше, ніж за добу, — заявку на обслуговування кожної групи туристів.

У заявці вказують: прізвище представника, відповідального за обслуговування груп туристів, індекс групи, номер сповіщення, кра­їну, з якої прибули туристи (або місто), кількість туристів у групі (зокрема, дітей і туристів, що потребують дієтичного харчування), число осіб, супроводжуючих групу, для яких також необхідно орга­нізовувати харчування, клас обслуговування, види і години харчу­вання (сніданок, обід, вечеря), що надаються, загальну тривалість перебування, дату і години першого і останнього обслуговування.

Організація харчування груп туристів здійснюється в окремих залах або за спеціально виділеними столами в загальному залі.

Якщо обслуговування здійснюється в ресторані протягом декількох днів, то рекомендується закріплювати за групами туристів певні по­стійні місця в залі. При організації харчування груп туристів з різних країн в одному залі на столи слід установлювати прапорці цих країн.

Рекомендуються такі орієнтовні інтервали іди: сніданок — з 8 до 10 години, обід — з 12 до 15 години, вечеря — з 17 годин 30 хвилин до 20 години.

У ресторанах і кафе, де організують харчування у дві зміни, ве­черя може бути продовжена до 20 години 30 хвилин.

Якщо програмою прибуття передбачено вечірній захід (напри­клад, відвідини театру), вечерю надають до заходу або в межах ре­жиму роботи ресторану.

Для обіду і вечері меню складають не менше ніж у двох варіан­тах на кожен день. У меню вказують найменування страв, норми ви­ходу і ціну кожної страви.

Меню повинне бути різноманітним по днях тижня. У меню дня слід включати не менше 4-5 фірмових і замовлених страв, врахову­ючи при цьому особливості національних кухонь, звички і режим харчування туристів.

У меню для груп туристів вказують найменування ресторану, клас харчування, найменування страв з вказівкою виходу і ціни.

Забороняється зменшувати або збільшувати вартість харчування понад установлений ліміт на харчування для груп туристів, а також включати до меню алкогольні напої.

При організації харчування групи туристів найкраще використо­вувати бригадно-ланковий метод обслуговування, оскільки час сні­данку не повинен перевищувати ЗО хвилин, а обіду і вечері — 1 го­дини. Виходячи з цього кожна ланка з чотирьох офіціантів обслуговує від 40 до 60 туристів.

Бригада (ланка) офіціантів у процесі підготовки сніданку, обіду або вечері після відповідної сервіровки столу за 10-15 хвилин до приходу туристів згідно з меню ставить на столи масло, хліб, булоч­ки, воду з льодом, холодні закуски тощо. Решта страв за меню — супи, другі страви, десерт, гарячі напої — подають у процесі обслу­говування.

При обслуговуванні груп туристів можна організовувати продаж фруктових і овочевих соків, напоїв, тютюнових виробів через неве­ликі бари в залі або за допомогою спеціальних візків.

Офіціанти одержують страви і напої на роздачі і в буфеті за че­ками, які друкує бригадир ланки або його заступник на спеціально закріпленій касовій машині або окремій секції, призначеній для без­готівкового розрахунку.

За харчування груп туристів керівник групи туристів видає метрдотелю підтвердження отримання замовлення.

Підтвердження отримання замовлення є грошовим документом і разом з меню здається до бухгалтерії ресторану.