Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л.М. Мостова Організація обслуговування1.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

9.2. Організація музичного обслуговування у закладах ресторанного господарства

Музичне обслуговування в закладі ресторанного господарства можна поділити на такі види:

  • жива музика: з використанням класичного фортепіано, струн­ного оркестру, джазу, музики лаунж у виконанні діджея;

  • використання музичних автоматів, відео- та аудіоапаратури.

Жива музика, як правило, використовується у закладах високого класу. Для цього до ресторану запрошують професійних музик та артистів. Якість музичного обслуговування залежить від їхнього професійного рівня, а музичний репертуар — від концепції створен­ня закладу. В закладі може звучати національна музика, класична, естрадна, джаз тощо. Для створення вишуканої атмосфери в залі може звучати музика у виконанні високопрофесійного піаніста, ако­рдеоніста, скрипаля, гурту музикантів та співаків тощо.

Сучасні високотехнічні музичні автомати забезпечують якісне відтворення звуку з вінілових дисків та компакт-дисків, кількість яких коливається від 50 до 120 залежно від моделі. Є моделі музич­них автоматів, якими можна керувати на відстані за допомогою дис­танційного пульта. Передбачена також можливість програмування послідовності озвучування композицій. Важливою функцією музич­ного автомата є те, що він дає змогу залучати гостей до створення музичних композицій за своїм уподобанням. Музичний автомат мо­же встановлюватися на підставці або кріпитися на стіні. Дизайн му­зичних автоматів дозволяє використовувати їх у залах з будь-яким інтер'єром: вони можуть бути оформлені в стилі ретро і модерн. Це дає змогу вигідно доповнювати гармонію елементів декору примі­щення.

Однією з останніх розробок у сфері звукової техніки є «караоке», яке швидко набуло великої популярності в закладах ресторан­ного господарства.

Караоке — це спеціальна технологія запису звуку на цифрових носіях, при використанні якої на носіях окремими потоками у циф­ровому вигляді записуються всі інструменти, голоси та так званий «відеоряд», у якому містяться відеокліпи і тексти пісень. При від­творенні таких записів одночасно із звукорядом (пісня або музика) на екрані демонструється відеоряд. Основним є те, що у будь-який момент можна відключити голос співака-виконавця (або всіх вико­навців, якщо їх декілька), водночас на екрані з'являться тексти пі­сень (у вигляді титрів), швидкість подання яких відповідає голосу-оригіналу. Слухаючи звукоряд і сприймаючи титри з екрана, люди співають у мікрофон і отримують можливість спробувати себе як співаків.

Основне призначення музики в ресторані — створювати комфо­ртну атмосферу для відвідувачів, що налаштовує їх до відпочинку і приємного проведення часу. Грамотно підібрані мелодії можуть ду­же швидко створювати певне враження у відвідувачів про ресторан. Бажано, щоб музика зустрічала відвідувачів вже при вході до ресто­рану. Не секрет, що музика сприяє створенню сприятливого іміджу ресторану.

Музична програма повинна відповідати концепції ресторану. Бе­зумовно, концепція національного ресторану припускає викорис­тання відповідних національних музичних програм. Проте при цьо­му треба враховувати контингент гостей. Наприклад, велика кіль­кість латиноамериканської або східної музики стомлива для сприй­няття гостями-європейцями. Тому керівництву ресторану слід блоки національної музики чергувати з блоками іншої музичної спрямова­ності. Особливе це стосується програм музичних ресторанів, в яких повинен бути чітко виділений певний стиль: джаз, рок, класична, фольклорна, модерн, етнічний тощо.

Наприклад, якщо основними відвідувачами ресторану є бізнес­мени (ділові люди), то вони, як правило, відвідують ресторан для вирішення питань бізнесу або для відпочинку після ділових зустрі­чей. Для цієї категорії відвідувачів переважний звуковий фон з мі­німальним емоційним забарвленням.

Імідж ресторану визначає і використовуване музичне устатку­вання. Якщо це відвідувачі УІР-класу, то для них ресторан повинен забезпечити високу якість звучання (добрий звук).

Якщо ресторан орієнтований на відвідувачів середнього достат­ку, сімейних пар, то в цьому випадку доречна буде емоційна роман­тична або весела музика. Природно, звучання музики не повинне роздратовувати відвідувачів.

У ресторанах для літніх людей бажана спокійна музика. У закла­дах, які відвідує молодь, мелодії повинні бути такими, що запалюють.

Концепція музичних ресторанів найбільшого поширення набула за кордоном. У цих ресторанах нерідко виступали і виступають зір­ки зі світовим ім'ям, наприклад, група «Веаііез» тощо.

Включаючи музичні програми в концепцію ресторану необхідно враховувати:

  • -тип ресторану;

  • дизайн і фірмовий стиль ресторану;

  • категорію гостей і їхній соціальний статус;

  • місце розташування ресторану. Розрізняють такі музичні блоки; -денний (12.00-16.00);

  • перехідний (16.00-9.00); -вечірній (19.00-3.00);

  • нічний (для ресторанів з цілодобовим режимом роботи). Звичайно, головне в музичному блоці — якість звучання мело­дій. Щоб не роздратовувати відвідувачів і обслуговуючий персонал.

музичне звучання повинне бути високоякісним. Тут велике значення мають акустичні властивості залу. Звук повинен «обволікати» гостя з усіх боків, і при цьому не повинне відчуватися його пряме джерело.

Як правило, музика повинна створювати приємний фон і не псу­вати апетит.

Вибір музичної програми для ресторану також важливий, як і вибір торгового устаткування, меблів або асортименту меню. Нерід­ко музичні композиції в ресторані визначають категорію його клієн­тів і тим самим впливають на кількість замовлених блюд і суму че­ка. Фахівці стверджують, що професійно підібрані музичні мелодії повинні бути такими, щоб відвідувач, вийшовши з ресторану, не міг пригадати музику, яка в ньому звучала.

Слід зазначити, що на формування іміджу ресторану робить вплив навіть марка (бренд) виробника музичних інструментів.