Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЕП й СТВ сам. робота 2008.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
499.2 Кб
Скачать

Література:

  1. Закон України «Про зайнятість населення» / Додаток до щотижневика «Відомості Верховної Ради України». Серія «Закони України». - К.: Парламентське видавництво, 1999.

  2. Наказ Мінпраці України «Про затвердження Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності». / Додаток до журналу «Галицькі контракти». - 2001. - № 3.

  3. Волошина С.В., Чорноморченко Н.В., Чорноморченко І.С. Економіка праці: Навч. посіб. – Дніпропетровськ: Пороги, 2002. – С. 59-76.

  4. Грішнова О. А. Економіка праці та соціально трудові відносини.- К: Знання.- С.153-194.

  5. Завіновська Г.Т. Економіка праці: Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 2000. - § 2. 2-2. 5.

  6. Краснов Ю., Карпенко О. Структурні зрушення зайнятості населення України в умовах реформування економіки // Україна: аспекти праці. - 2000. - № 5.

  7. Методичні вказівки для вивчення дисципліни «Економіка праці» / Укл. С.В.Волошина, Н.В.Чорноморченко. - Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ, 2000. - С.12-15.

  8. Методичні вказівки щодо проведення практичних занять з дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» / Укл. С. В. Волошина. Н. В. Чорноморченко, О.В. Третякова. - Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ ім. В.Гетьмана, 2008. – С. 10-12.

  9. Петюх В.М. Ринок праці та зайнятість. – К.: МАУП. - 124 с.

  10. Рофе А. И., Збышко Б. Г., Ишин В. В. Рынок труда, занятость населения, экономика ресурсов для труда. - М.: МИК, 1997. - р. 3, 4.

Тема 6. Соціальне партнерство Структура самостійної роботи за темою:

1. Самоопрацювання питань «Сутність соціального партнерства», «Основні принципи та організація соціального партнерства», «Об’єднання роботодавців на ринку праці», «Роль профспілок в соціально-трудових відносинах» і «Держава в системі соціального партнерства» зі складанням конспекту [1-8].

2. Підготовка до практичного заняття теоретичного матеріалу. Робота над проблемними питаннями [9].

3. Підготовка до тестового опитування за схемою одиничного та альтернативного вибору відповідей.

Методичні рекомендації до самоопрацювання теоретичного матеріалу

Вивчення питання «Сутність соціального партнерства» слід розпочати з визначення «соціальне партнерство», поняття «трипартизму», основних принципів соціального партнерства, профспілки в системі соціального партнерства.

Соціальне партнерство – це система взаємозв’язків між працівниками (їх представниками), яка дозволяє враховувати двохсторонні інтереси, досягнення згоди із соціальних, трудових й економічних питань. Перші й найбільш повні принципи соціального партнерства втілені в практику Міжнародною організацією праці (МОП), яка була утворена в 1919р. МОП є організацією з унікальними принципами трьохстороннього представництва, яка об’єднує делегатів урядів, підприємців та працівників. Даний принцип одержав назву трипартизму.

Слід звернути увагу на вивчення 7 принципів партнерських відносин, що були розроблені Міжнародною організацією праці, сутність яких зводиться до наступного:

1-й - загальний і міцний мир може бути досягнутий лише на основі соціальної справедливості;

2-й - надання в будь-якій країні працівникам людських умов праці;

3-й - свобода слова й свобода об’єднання;

4-й - злидні є загрозою для загального благополуччя;

5-й - всі люди мають право на матеріальне благополуччя;

6-й - повна зайнятість та підвищення життєвого рівня;

7-й - у соціально-моральному розумінні праця не є товаром.

Досягнення рівноваги в трудових відносинах між їх суб’єктами (учасниками) є головним для держави.

Водночас, поряд із загальними принципами МОП можна виділити специфічні принципи організації роботи партнерів. Такими принципами є: дотримання норм законодавства; повно важність представників сторін; рівноправ’я свободи вибору і обговорення питань; добровільність сторін у прийнятті на себе обов’язків; реальність виконання обов’язків, контроль і відповідальність за їх виконання.

Вивчення питання «Об’єднання роботодавців на ринку праці» слід розпочати з того, що організації та об’єднання роботодавців є одним з основних суб’єктів соціального партнерства. Методи створення цих організацій і об’єднань, їх функціонування і співробітництва з профспілками та органами влади є важливою складовою механізму соціально-трудового партнерства. Передумовою створення організацій та об’єднань роботодавців є власне наявність цього прошарку в суспільстві. При подальшому само опрацюванні даного питання, студенти мають висвітлити проблеми, що виникають перед об’єднання роботодавців на ринку праці, а також висвітлити основні завдання організацій роботодавців у справі оздоровлення соціально-трудових відносин в Україні.

Опрацювання питання «Роль профспілок в соціально-трудових відносинах» передбачає вивчення принципів праці профспілок, їх ініціативну роль при розробці трудового і соціального законодавства. Проведення колективних переговорів, укладання колективних договорів та угод. Ця ініціатива обумовлена тим, що інтереси робітників й роботодавців не співпадають і їх сили нерівні. На даному етапі розвитку суспільства проходить процес реформування профспілок, зокрема подрібнення профспілок призвело до: розпаду єдиного профспілкового руху; посилення суперництва між галузевими і регіональними, первинними і вторинними структурами; скорочення матеріальної і фінансової бази профспілкового руху; знизився інтелектуальний потенціал профспілкових організацій. Соціальне партнерство практично не можливе без третьої сторони – держави, місце держави визначається не тільки загальноекономічними функціями і регулюючою роллю, вона виступає в трьох особах: основного власника, законодавця й арбітра (посередника).

При вивченні питання «Держава в системі соціального партнерства» слід звернути увагу, що завдання держави полягає у створенні за участю організацій роботодавців і найманих працівників ефективної системи соціального партнерства та запровадженні механізму, що забезпечує життєдіяльність цієї системи заради задоволення суспільних потреб у галузі соціально-трудових відносин.