Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЕП й СТВ сам. робота 2008.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
499.2 Кб
Скачать

Завдання для самоконтролю знань

Блок А. Питання одиничного вибору відповідей

1. Нормування праці полягає у визначенні:

а) міри праці та розміру заробітної плати;

б) необхідних витрат праці на виконання робіт і встановленні на цій основі норми праці;

в) продуктивності праці;

г) режиму роботи підприємства та його підрозділів;

д) причин випуску неякісної продукції.

2. Час роботи поділяється на:

а) підготовчо-заключний і оперативний час;

б) основний, допоміжний час та час обслуговування робочого місця;

в) підготовчо-заключний час, основний час, час регламентованих перерв;

г) підготовчо-заключний час, оперативний час, час обслуговування робочого місця;

д) оперативний час, допоміжний час, підготовчо-заключний час.

Блок Б. Питання альтернативного вибору відповідей

Вірно / Невірно:

1. Норми праці є основою планування та організації виробництва, оплати праці, стимулювання підвищення її продуктивності.

2. Найбільш прогресивними методами встановлення норм є сумарні.

3. Оперативний час не залежить від обсягу виконуваних робіт.

4. При хронометражі спостереження ведеться за операцією з цілому.

5. Підвищення кваліфікації робітників обумовлює необхідність перегляду норм.

Практичні завдання для самопідготовки

Задачі для домашнього розв'язання за методичними вказівками [7] № 6-9.

Література:

  1. Волошина С.В., Чорноморченко Н.В., Чорноморченко І.С. Економіка праці: Навч. посіб. – Дніпропетровськ: Пороги, 2002. – С. 116-131.

  2. Завіновська Г.Т. Економіка праці: Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 2000. - р.10.

  3. Колот А.М. Мотивація, стимулювання й оцінка персоналу. - К.: КНЕУ, 1998. - р. 2. § 4.

  4. Генкин Б. М. Экономика и социология труда. - М.: НОРМА- ИНФРА М. 1998. - гл. 6-9.

  5. Экономика труда и социально-трудовые отношения / Под ред. Г. Г. Меликьяна. Р. П. Колосовой. - М.: Изд-вo Московского университета, 1996. - гл. 11.

  6. Методичні вказівки щодо вивчення дисципліни «Економіка праці» /Укл. С.В.Волошина, Н. В. Чорноморченко. - Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ, 2000. – С. 25-29.

  7. Методичні вказівки щодо проведення практичних занять з дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» / Укл. С. В. Волошина. Н. В. Чорноморченко, О.В. Третякова. - Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ ім. В.Гетьмана, 2008. – С. 22-25.

  8. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальної роботи з використанням ЕОМ з дисципліни «Економіка праці» для студентів всіх спеціальностей / Укл. С В.Волошина, Н. В. Чорноморченко, Л. Д. Костакова. - Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ, 2000. – С. 4-5, 18-42.

Тема 11. Вартість робочої сили Структура самостійної роботи за темою:

1. Самоопрацювання питань «Оцінка вартості життя» і «Витрати на соціальне забезпечення» із складанням конспекту [1-9].

2. Підготовка до тестового опитування за схемою одиничного та альтернативного вибору відповідей.

3. Домашнє розв’язання ситуації і підготовка звіту за результатами її виконання.

Методичні рекомендації до само опрацювання теоретичного матеріалу

При розгляданні питання «Оцінка вартості життя» потрібно з`ясувати сутнісну характеристику основних категорій, за якими здійснюється оцінка рівня життя населення та нижньої межі вартості робочої сили. Найбільшу увагу слід звернути на прожитковий мінімум, мінімальний споживчий бюджет та на межу малозабезпеченості. Визначити тлумачення цих показників, з`ясувати їх спільні та протилежні характеристики, вивчити методичні підходи до їх розрахунку, для чого доцільно опрацювати відповідні законодавчі акти, чинні в Україні. Особливу увагу слід звернути на умови, за яких кожний із зазначених показників може служити гарантією прожиткового рівня.

У питанні «Види доходів населення та напрямки їх використання» доцільно сфокусувати увагу на формуванні системи доходів від суспільної праці та їх ролі у матеріальному забезпеченні населення. З цією метою розглядається поняття сукупного доходу населення та подається характеристика його складових елементів: грошового доходу, вартості натуральних надходжень, вартості безкоштовних послуг за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів та фондів підприємства. Згодом з`ясовується місце у сукупному доході доходів від суспільної праці: оплати праці, підприємницького доходу, доходу від індивідуальної трудової діяльності, тощо.

Розглядається поділ сукупного i грошового доходів на брутто- i нетто-доходи та його використання в оцінці рівня життя і розробці програм соціального захисту населення. Розгляд видів доходів населення потрібно завершити оцінкою структури доходів за джерелами формування та визначенням шляхів їх удосконалення.

При вивченні аспекту використання доходів населення студентам необхідно ознайомитися з основними напрямками використання сукупно­го доходу домогосподарств (сімей), за статистичними даними визначити структуру витрат сімей в Україні і в розвинутих країнах світу, з'ясувати тенденції її зміни та оцінити їх характер.

При розгляданні питання «Витрати на соціальне забезпечення» слід уяснити, що основою витрат на робочу силу є сукупність заробітної плати і соціальних виплат.

Фактори, що впливають на наявність, величину і структуру соціальних виплат:

  • правове регулювання;

  • умови трудових колективних договорів;

  • кадрова політика;

  • економічне становище підприємства;

  • розмір підприємства.

Витрати на соціальне забезпечення працівників формуються за рахунок страхових зборів. На сьогоднішній день в Україні існує 4 види загальнообов'язкового державного соціального страхування: 1) пенсійне страхування; 2) страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими народженням та похованням; 3) страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності; 4) страхування на випадок безробіття.