Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЕП й СТВ сам. робота 2008.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
499.2 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до самоопрацювання теоретичного матеріалу

Вивчення питання «Соціально-економічна характеристика трудових ресурсів» необхідно розпочати з розуміння того, що саме трудові ресурси є джерелом забезпечення підприємств кадрами.

Трудові ресурси суспільства мають кількісні та якісні характеристики. Кількісна сторона трудових ресурсів представлена чисельністю працездатного населення, статево-віковою структурою, кількістю безробітних.

Кількісні характеристики чисельності трудових ресурсів вимірюються такими показниками, як: абсолютний приріст, темп росту, темп приросту, коефіцієнти природного оновлення, які розраховуються за станом на конкретний момент часу для певної адміністративно-територіальної одиниці. Схема розрахунку зазначених показників аналогічна методиці розрахунку показників відтворення населення. Слід зазначити, що однією з важливих характеристик складу трудових ресурсів є вікова структура.

Далі необхідно зупинитися на розгляді інтелектуального потенціалу трудових ресурсів суспільства, який характеризується наступними показниками: рівень освіти працездатного населення (з диференціацією на загальну і спеціальну); рівень освіти за соціальними віковими групами; рівень освіти зайнятих в народному господарстві в галузевому і територіальному розрізах.

Особливу увагу слід звернути на те, що в ринковій економіці змінюється підхід до формування трудовик ресурсів, основний акцент переноситься на його якісний склад, який характеризується основними якісними характеристиками: психофізіологічною, соціально-мотиваційною, освітньо-професійною, духовно-енергетичною, культурною, творчою, кожна з яких інтерпретується конкретними кількісними параметрами.

Наприклад, якісну характеристику здоров'я трудових ресурсів можна охарактеризувати такими конкретними показниками, як: рівень працездатності (кількість втрат робочого часу з причин тимчасової непрацездатності); середня тривалість життя: витрати на охорону праці і здоров'я.

Наприкінці слід зупинитися на причинах та проблемах, які зумовили неефективне використання трудових ресурсів на сучасному етапі розвитку економіки України та обґрунтувати шляхи підвищення ефективності використання трудових ресурсів суспільства, зазначивши, що в перспективі не можна розраховувати на кількісне збільшення трудових ресурсів, а тому, насамперед, необхідне формування ефективного механізму до продуктивної праці, який включав би як економічні, так і соціальні та морально-психологічні важелі.

Опрацювання питання “Схема балансу трудових ресурсів та балансу ринку” передбачає вивчення послідовності складання Балансу трудових ресурсів і набуття вмінь для здійснення необхідних розрахунків по формуванню зведеного балансу трудових ресурсів.

Слід зазначити, що баланс трудових ресурсів складається з двох частин. Перша частина показує наявність трудових ресурсів і їх складові елементи (працездатне населення в працездатному віці, працюючі пенсіонери, підлітки). Друга частина балансу характеризує розподіл трудових ресурсів за: суспільними групами (робітники, службовці, фермери); видами зайнятості (зайняті у суспільному господарстві, навчанням з відривом від виробництва, у домашньому господарстві, кустарі); сферами (зайняті у матеріальному виробництві та невиробничій сфері); галузями народного господарства (промисловість, будівництво, сільське господарство, торгівля, транспорт, освіта, охорона здоров'я).

Для оцінки тенденцій розвитку ринку праці складається розрахунковий баланс ринку праці, в якому зазначається обсяг пропозиції робочої сили в розрізі окремих джерел її утворення, обсяг попиту на працю та число безробітних.