Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЕП й СТВ сам. робота 2008.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
499.2 Кб
Скачать

Практичні завдання для самопідготовки

Задачі для домашнього розв'язання за методичними вказівками [5] № 5-6, с. 19; 7-8, с. 21.

Виробнича ситуація. На машинобудівельному заводі виробіток одного працівника у базовому періоді становив 5400 грн. Обсяг товарної продукції на плановий період встановлено в розмірі 64,8 млн. грн., що на 10% вище обсягу базового періоду.

На підставі нижченаведеної інформації виконати розрахунок підвищення продуктивності праці за техніко-економічними факторами на плановий період. Результати розрахунків подати у табличній формі і супроводити висновками.

І фактор. Підвищення технічного рівня виробництва.

Установка нового, заміна і модернізація діючого устаткування. Вихідні дані для розрахунку впливу цього фактору на економію робочої сили наведені у наступній таблиці.

Показники

Металорізальні

верстати

Ковальсько-пресове устаткування

Загальна кількість устаткування, шт.

3240

570

Кількість устаткування, шт.:

що буде замінюватися

180

14

що буде модернізуватися

150

12

що буде установлюватися вперше

200

10

Підвищення продуктивності нового устаткування у порівнянні з тим, що буде замінюватися, %

35

40

Підвищення продуктивності устаткування в результаті його модернізації, %

16

20

Підвищення продуктивності устаткування, що буде установлюватися вперше у порівнянні з діючим, %

24

30

Частка робітників, зайнятих на устаткуванні, що буде модернізовано, замінено або вперше установлено в загальній чисельності ПВП, %

8,5

2

Коефіцієнт дії нового і модернізованого устаткування в плановому періоді

0,8

0,8

Механізація та автоматизація виробництва і впровадження прогресивної технології. Здійснення заходів з механізації та автоматизації виробництва може забезпечити річну економію трудових витрат у розмірі 513 360 нормо-год.

Середнє виконання норм виробітку робітниками передбачене у розмірі 120% та середньорічне число годин роботи одного робітника -1860.

II фактор. Удосконалення організації виробництва, праці та управління.

Зниження чисельності робітників, що не виконують норм виробітку. На заводі 10% робітників-відрядників не виконують норм виробітку, середнє виконання норм цією групою робітників становить 90%. У плановому періоді за рахунок підвищення кваліфікації, розповсюдження передового досвіду і поліпшення організації праці рівень виконання норм виробітку робітниками, що раніше їх не виконували, підніметься до 105%.

Питома вага чисельності робітників-відрядників у загальній чисельності ПВП становить 36%.

Збільшення бюджету робочого часу за рахунок скорочення невиходів і внутрішньозмінних простоїв. Кількість відпрацьованих днів одним робітником у базовому році - 260. У плановому періоді намічається збільшити бюджет робочого часу на 1 день і скоротити внутрішньозмінні простої. В результаті фактичний фонд робочого часу з 1800 год. у середньому на одного робітника у базисному періоді буде доведено до 1860 год. Питома вага чисельності робітників у загальній чисельності ПВП становить 42%.

Скорочення втрат від браку. Втрати від браку у виробництві у базисному періоді становили 1,2% до собівартості товарної продукції. У плановому періоді ці втрати передбачається скоротити на 30%.