Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ус1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

8.2. Показники рядів динаміки

Під час аналізу рядів динаміки використовують взаємопов’язані характеристики (показники): абсолютний приріст (зниження), темп зростання,

темп приросту, абсолютне значення 1% приросту.

Показники ряду динаміки, за винятком абсолютного значення 1% приросту, розраховують двома способами: як з постійною базою порівняння (базисний спосіб), так і змінною базою (ланцюговий спосіб). Абсолютне значення 1% приросту має місце тільки при ланцюговому способі розрахунку.

Якщо кожний наступний рівень ряду зіставляють з попереднім рівнем, то отримають ланцюгові показники динаміки, а якщо кожний наступний рівень ряду зіставляють з рівнем, що узятий за базу зіставлення, то отримають базисні показники динаміки.

За базу порівняння можна прийняти не лише початковий, а й будь-який інший рівень ряду динаміки. Вибір бази порівняння залежить від мети дослідження. Схема порівняння рівнів ряду динаміки при різних способах наведена на рис.8.3.

...

Рис. 8.3. Способи порівнянь рівнів ряду динаміки

Абсолютний приріст ( ) відображає абсолютну зміну рівнів ряду динаміки, тобто показує, на скільки одиниць змінився рівень поточного (звітного) періоду порівняно з попереднім або базисним періодом.

Абсолютний приріст обчислюється як різниця рівнів ряду динаміки. Він виражається у тих самих одиницях вимірювання, що і рівні ряду динаміки. Знак (+ ; –) показує напрям змін (збільшення або зменшення).

Абсолютний приріст ланцюговий Абсолютний приріст базисний

= ,

де – поточний (звітний) рівень ряду;

– попередній рівень;

– початковий (перший, базисний) рівень.

Для вичерпної та глибокої характеристики явища абсолютні величини доповнюють відносними: темпом зростання та темпом приросту.

Темп зростання характеризує інтенсивність зміни явища. Даний показник обчислюється як відношення поточного (звітного) періоду до рівня попереднього або базисного періоду. Він виражається у формі коефіцієнта чи відсотка. Темп зростання у коефіцієнтах дуже часто називається коефіцієнтом зростання. Коефіцієнт зростання показує, у скільки разів змінився рівень поточного (звітного) періоду порівняно з попереднім або базисним періодом.

Темп зростання ланцюговий Темп зростання базисний

або або

Між ланцюговими та базисними темпами зростання існує зв’язок. Добуток ланцюгових темпів (коефіцієнтів) зростання дає відповідний базисний.

Взаємозв’язок ланцюгових та базисних темпів (коефіцієнтів) зростання використовується для переходу від одних темпів зростання до інших у тих випадках, коли невідомі абсолютні рівні ряду динаміки.

Велике значення при аналізі рядів динаміки має темп приросту, який, на відміну від темпу зростання, завжди виражають у відсотках. Темп приросту показує, на скільки відсотків змінився рівень поточного (звітного) періоду з рівнем попереднього або базисного періоду. Знак (+ ; –) показує напрям змін (збільшення або зменшення).

Темп приросту обчислюють як відношення абсолютного приросту до рівня ряду динаміки попереднього або базисного періоду.

Темп приросту ланцюговий Темп приросту базисний

Однак існує також інший спосіб розрахунку даного показника, який є найбільш поширеним: ТП = ТЗ 100 .

Абсолютне значення 1 % приросту дає уяву про вагомість одного відсотка приросту. Даний показник обчислюється тільки ланцюговим способом.

Абсолютне значення 1 % приросту можна визначити шляхом ділення абсолютного приросту на темп приросту за один і той самий період часу. Однак існує і другий найбільш простий спосіб: ділення рівня попереднього періоду на 100.

або АЗ = .

Порядок проведення аналізу рядів динаміки, тобто розрахунок характеристик динаміки, розглянемо на прикладі змін доходів бюджету області.

Таблиця 8.2.

Показники доходів бюджету області за останні роки

Рік

2005

2006

2007

Доходи бюджету області, млн. грн.

467

512

524

Необхідно провести аналіз показників ряду динаміки ланцюговим та базисним способом. Зробити висновки.

Розв’язок:

Таблиця 8.3.