Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК к.р..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
294.4 Кб
Скачать

Зміст

стор.

Вступ……………………………………………………..........

4

1.

Мета і завдання курсової роботи……………………………..

4

2.

Вибір теми та структура роботи……………………………..

5

3.

Методичні рекомендації до змісту роботи…………………..

6

4.

Оформлення роботи…………………………………………..

8

4.1.

Нумерація……………………………………………………..

9

4.2.

Ілюстрації………………………………………………………

11

4.3.

Таблиці………………………………………………………..

12

4.4.

Формули………………………………………………………..

14

4.5.

Загальні правила цитування та посилання на використанні

джерела…………………………………………………………

16

4.6.

Оформлення списку використаних джерел………………….

18

5.

Порядок подання курсової роботи на рецензію та її захист..

19

6.

Критерії оцінювання та захисту курсових робіт…………….

20

ДОДАТОК А…………………………………………………..

21

ДОДАТОК Б…………………………………………………...

23

ДОДАТОК В…………………………………………………...

24

ДОДАТОК Г…………………………………………………..

27

Вступ

Студент по закінченню навчання в вузі має володіти високим рівнем усвідомлення себе як суб'єкта діяльності, який здатний самостійно проявити творчу активність у сфері своєї майбутньої професії. Бухгалтерська професія має вийти на інший рівень, а бухгалтер - аналітик піднятися на нову ступінь, переходячи від облікової реєстрації фактів господарської діяльності до управління підприємством.

Важливою з методологічних проблем реформування бухгалтерського обліку є розробка методики управлінського обліку з детальним розкриттям всіх елементів цього обліку.

Перехід на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку розширює функції та повноваження бухгалтера.

Однією із завдань реформи має стати надання методичної допомоги підприємствам у впровадженні системи управлінського обліку, тобто можливості формування системи інформації для ефективного управління всередині підприємства.

  1. Мета і завдання курсової роботи

Студенти спеціальності «Облік і аудит» у відповідності з навчальним планом виконують на четвертому курсі навчання курсову роботу з дисципліни «Управлінський облік».

Метою написання курсової роботи є розширення та поглиблення теоретичних знань з дисципліни «Управлінський облік», одержаних студентами в процесі навчання та розвитку навиків практичного їх використання.

Курсова робота є одним із видів індивідуальних завдань навчально-дослідницького характеру, який не лише сприяє закріпленню, поглибленню і узагальненню знань, одержаних студентами за час навчання, а й їх застосуванню для комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Під час виконання такої роботи у студентів виробляються навички і вміння самостійно працювати з навчальною і науковою літературою, використовуючи сучасні інформаційні засоби і технології.

Основні завдання курсової роботи:

- визначення професійної підготовки студентів, рівня засвоєння і практич­ного застосування знань з управлінського обліку;

- розвиток навиків узагальнення зібраного матеріалу;

- розвиток уміння самостійно викладати результати дослідження в логіч­ній послідовності;

- відображення уміння користуватися нормативними документами, дію­чими методиками, спеціальною літературою;

- узагальнення матеріалів, формування висновків і пропозицій;

- виявлення уміння автора захищати свої висновки та пропозиції у відкри­тій дискусії.

  1. Вибір теми та структура роботи

Тема курсової роботи залежить від порядкового номера студента у списку групи. Перелік тем приводиться в додатку А. По узгодженню з керівником курсової роботи студент може вибрати тему, яка не входить до рекомендованого кафедрою переліку, або внести деякі зміни в рекомендовану тему. Вибрану тему студент повинен записати в журнал на кафедрі.

Курсова робота повинна мати таку структуру: титульний аркуш (додаток Б), зміст (додаток В), вступ, теоретичний та практичний розділи, висновки, список використаних джерел, додатки.

  1. Методичні рекомендації до змісту роботи

Зміст подається на початку курсової роботи. Він містить найменування розділів і підрозділів, а також номери початкових сторінок вступу, розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

У вступі викладається актуальність вибраної теми, мета та завдання роботи. Орієнтовний обсяг 1-2 сторінки.

У теоретичній частині розкривається одна із тем управлінського обліку. Досліджуючи тему з точки зору різних науковців, студент приєднується до однієї із них, або викладає свою. При розкритті теми обов’язкові посилання на використані інформаційні джерела. Розкриття теми повинно бути послідовним і логічним. Для наглядності в теоретичній частині слід привести таблиці та рисунки. Обсяг теоретичної частини не менше 12 друкованих аркушів.

Практична частина складається з чотирьох складових і полягає у розв’язанні завдання, враховуючі знання та навички набутті в процесі лекційних та практичних занять. Основу практичної частини складають наступні розділи:

1. Аналіз взаємозв’язку «Витрати – обсяг - прибуток». А саме, розрахунок точки беззбитковості, маржинального доходу, запасу міцності, коефіцієнту запасу міцності, порівняння отриманих результатів та вибір оптимального управлінського рішення.

У практиці управлінського обліку широкого використання набуло поняття маржинального доходу. Він є основою аналізу взаємозв’язку «Витрати – обсяг - прибуток». Метою такого аналізу є визначення:

- обсягу продажів, який забезпечує беззбитковість діяльності (критичного обсягу);

- величини прибутку за певного обсягу продажів;

- впливу змін суми витрат, обсягу реалізації та ціни на суму прибутку;

- оптимальної структури витрат і т. ін. Важливим напрямом аналізу «Витрати – обсяг - прибуток» є передбачення реакції прибутку на зміни інших показників діяльності. Для такого аналізу використовують запас міцності, коефіцієнт запасу міцності.

2. Аналіз релевантності інформації для прийняття управлінських рішень. Концепція диференціальних витрат і доходів альтернативна концепції повних витрат і повної собівартості. Використовують цю концепцію при вирішенні тимчасових проблем (проблем альтернативного вибору), коли керівник змушений вибрати кращу з декількох можливих альтернативних моделей поведінки. Тому для аналізу альтернативних варіантів рішення доцільно брати лише релевантні доходи і витрати, тобто такі, які можуть бути зміненні в наслідок прийняття рішення. Диференціальними називають такі витрати і доходи, які становлять різницю між альтернативними варіантами.

Основною метою діяльності підприємства є досягнення задовільної норми прибутку на вкладений (інвестований) капітал, тому при аналізі альтернативних варіантів необхідно враховувати співвідношення вигід (доходи-витрати) та використаного капіталу. Типовим прикладом задач альтернативного вибору є визначення оптимального розміру замовлення. Використання моделі розрахунку економічного розміру замовлення полягає у визначенні такого розміру замовлення, при якому сумарні витрати на оформлення замовлення та зберігання запасів будуть мінімальними.

3. У практиці роботи підприємства часто використовується методика класифікації матеріальних запасів, де першорядне значення приділяється двом критеріям:

а) вартості компонента;

б) частоті й обсягу споживання у виробничому процесі.

Усередині кожної з 2-х названих ознак класифікації виділяються групи, по яких будуть розподілятися вироби.

При оцінці таких ознак класифікації комплектуючих як вартість і обсяги споживання, у пропонованій методиці використовується трибальна шкала. Відповідно до неї вартість і-го комплектуючого визначається як низька (А), середня (В) чи висока (С). Результатом такої класифікації є масштаб оцінки комплектуючих по групах АВС. (АВС - аналіз). Аналогічним чином при оцінці 2-го критерію обсяг споживання комплектуючого може характеризуватися як постійний (матеріали групи X), що має заздалегідь відомі тенденції коливань (матеріали групи У), нерегулярний, без заздалегідь визначених тенденцій (матеріали групи Z).

Незважаючи на видиму простоту, ефективність застосування АВС- і ХУZ-методів прямо залежить від того, наскільки повним обсягом інформації володіють ті, хто їх використовує. Потрібно враховувати, що злагодженість і організованість дій підрозділів усередині організації і широта обміну інформації між ланками ланцюга є ключовим чинником, що визначає успіх застосування методів. Тому організація обліку товарно-матеріальних цінностей на складі та система управління запасами підприємства повинні знаходитися в максимальному взаємозв'язку між собою.

4. Формування загальних висновків щодо практичної частини курсової роботи.

Виконання запропонованих завдань сприятиме набуттю практичних навиків у сфері організації та ведення управлінського обліку на підприємстві.

Завдання для виконання практичної частини представлені в ДОДАТКУ Г.

Розрахунки супроводжуються поясненнями.

У загальних висновках до курсової роботи підводяться підсумки дослідження з кожного розділу роботи. Обсяг 1-2 сторінки.

В кінці приводиться список інформаційних джерел, які були використані при написані курсової роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]