Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УМПК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1. Наукові основи управління конкурентоспроможністю підприємств

Тема 1. Конкуренція в системі ринкової економіки

Конкуренція як економічна категорія. Визначення конкуренції в науковій літературі та законодавстві. Закон конкуренції як загальний закон товарного виробництва. Позитивні та негативні прояви та наслідки конкуренції. Якісні характеристики основних типів ринків та особливості конкурентної поведінки на цих ринках. Теорія конкурентних переваг. Сучасне трактування економічної конкуренції. Види конкурентної поведінки. Об’єкт, суб’єкт та предмет економічної конкуренції. Основні види економічної конкуренції. Міжнародна економічна конкуренція.

Функції та класифікаційні ознаки конкуренції. Умови виникнення конкуренції. Регулююча функція, стимулююча функція, функція розподілу, функція формування ринкової ціни. Класифікаційні ознаки конкуренції: за рівнями економічної системи, за видом конкурентної поведінки, з точки зору конкурентної ситуації в галузі і на ринку, за критерієм результативності, за методами конкурентної боротьби, за критерієм дотримання норм законодавства.

Прийоми цінової та нецінової конкуренції. Прийоми цінової конкуренції: цінова війна, утримання цін, маневрування цінами, ціновий прорив. Прийоми нецінової конкуренції: конкуренція, заснована на проміжку часу на виконання замовлення клієнта; конкуренція, заснована на проміжку часу для споживання товару.

Основні види конкуренції. Ефективна конкуренція. Основні методи добросовісної конкуренції. Недобросовісна конкуренція.

Форми економічної конкуренції. Функціональна, предметна, видова конкуренція.

Тема 2. Регулювання конкуренції на національному та міжнародному рівнях

Сутність та необхідність регулювання конкуренції. Конкурентна політика як складова державного регулювання суспільно-економічних процесів. Методи захисту конкуренції. Поняття антимонопольної політики.

Особливості регулювання конкуренції на національному та міжнародному рівнях. Конкурентне середовище в Україні та його регулювання. Антимонопольне регулювання в Україні. Основні характеристики та особливості законів України “Про захист економічної конкуренції”, “Про захист від недобросовісної конкуренції”, “Про Антимонопольний комітет України”, “Про природні монополії”. Світовий досвід реалізації конкурентної політики.

Наднаціональні органи з регулювання конкуренції та їх повноваження. Міжнародні аспекти конкурентної політики. Досвід США та Канади щодо захисту конкуренції і обмеження зловживань монополістів. Конкурентна політика в Європейському Союзі. Роль і основні документи Конференції Організації Об’єднаних Націй з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), Свiтової органiзацiї торгiвлi (СОТ), Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) в процесі формування міжнародної конкурентної політики. Взаємодія країн Співдружності незалежних держав у питаннях реалізації конкурентного законодавства. Договір про проведення узгодженої антимонопольної політики держав-учасниць СНД. Діяльність Міждержавної Ради з антимонопольної політики.