Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УМПК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Тема 7. Формування стратегії міжнародної конкурентоспроможності підприємства

Стратегія як інструмент управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства. Стратегічне управління як методологічна основа стратегії міжнародної конкурентоспроможності підприємства. Парадигма «структура ринку-поведінка-результативність» і стратегія конкурентоспроможності підприємства. Складові (компоненти) стратегій міжнародної конкурентоспроможності підприємства.

Типізація стратегій міжнародної конкурентоспроможності підприємств. Віолентна, комутантна, патієнтна, експлерентна стратегії. Стратегічні можливості діяльності фірми на світовому ринку. Стратегічні альянси. Конкурентні стратегії в сфері масового виробництва. Конкурентні переваги вузької спеціалізації. Корпоративні стратегії диверсифікації. Конкурентні стратегії у сфері малого бізнесу. Конкурентні інноваційні стратегії.

Тема 8. Розробка та забезпечення реалізації програм підвищення конкурентоспроможності підприємства на світовому ринку

Концепція розробки та основні елементи програми підвищення конкурентоспроможності. Зовнішні та внутрішні передумови, що визначають необхідність розробки програм підвищення конкурентоспроможності. Програми підвищення продуктивності та якості як складові програм підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Етапи розробки програми підвищення конкурентоспроможності: визначення та впорядкування пріоритетності цілей; конкретизація цілей та діагностика ресурсних і часових обмежень; формулювання стратегій реалізації програми; планування дій і визначення фаз програми; створення організаційної структури програми; встановлення методів і вибір інструментарію вимірювання досягнутих результатів; визначення витрат, що пов’язані з реалізацією програми; оцінка ефективності заходів, що запропоновані.

Реалізація програми підвищення конкурентоспроможності та її моніторинг. Процеси управління програмою. Попередній, поточний, заключний контроль.

Тема 9. Конкурентоспроможність галузей у світовому господарстві

Міжнародна конкурентоспроможність галузей. Поняття міжнародної конкурентоспроможності галузі. Чинники галузевої конкуренції. Зовнішні та внутрішні конкурентні переваги галузей.

Оцінка конкурентоспроможності галузей в умовах інтернаціоналізації. Підходи і методи оцінки конкурентоспроможності галузей на світовому ринку. Система показників визначення конкурентоспроможності галузі на світовому ринку. Аналіз конкурентоспроможності вітчизняних галузей на світовому ринку.

Вплив економічної інтернаціоналізації на конкурентоспроможність галузей. Сутність і характер впливу економічної інтернаціоналізації на конкурентоспроможність галузей.

Тема 10. Особливості міжнародної конкурентоспроможності регіонів

Конкурентоспроможність та її особливості на регіональних ринках. Регіональні ринки: фактори конкурентоспроможності. Чинники конкурентоспроможності регіонів та параметри їх забезпечення. «Конкурентні переваги регіону». Становлення концепції міжнародної конкурентоспроможності регіону. Регіональні аспекти формування високої конкурентоспроможності країн.

Методи оцінки конкурентоспроможності регіонів. Критерії, за якими можна здійснити оцінку конкурентоспроможності регіону.